Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Ponovno u svom zavičaju

 

U subotu, 28. rujna, gosti šidske župe bili su prognanici iz Kukujevaca, Gibarca i Morovića, koji su na poziv župnika vlč. Nikice Bošnjakovića došli posjetiti svoja rodna mjesta i crkve u njima. Njih pedesetak posjetilo je župnu crkvu Presveto srce Isusovo u Šidu, gdje su vidjeli novi izgled i toranj crkve, koja uskoro proslavlja 80 godina od izgradnje. 
Gosti su se uputili iz Šida u Kukujevce i posjetili devastiranu crkvu Presvetog Trojstva. Mnogima su se probudile emocije, jer su u ovoj sada skoro praznoj crkvi mnogi od nazočnih kršteni, krizmani i vjenčani. Kako je istaknuo vlč. Bošnjaković, i u njoj će uskoro početi adaptacija, a u prvoj fazi je u planu da se uradi novi krov. Kukujevčani su izrazili želju posjetiti groblje i obići svoje najmilije.
 
 
 
 
 
 
Jedna od Kukujevčanki, Marija Franjić, po prvi put je u svom rodnom mjestu poslije dvadeset godina i nije mogla sakriti suze u očima, pogotovo kada je prvi put poslije toliko vremena prošla pokraj svoje kuće: »Nisam mogla ranije doći i ovaj događaj doživjela sam jako emotivno, jer sam se ovdje rodila, tu odrasla, mladost provela, djecu odgojila. Sve se jako promijenilo, a i moja kuća, koju sada po prvi put ponovno vidim, mnogo mi je drugačija. Ali sigurno ću opet doći.« Među gostima je bilo i onih koji nisu iz ovih mjesta, ali ih je interesirao ovaj kraj. Među njima je bila i Mitrovčanka Katica Krčak, koja trenutačno živi i radi u Osijeku: »Znam da dobro uvijek ima zadnju riječ i sigurna sam da, bez obzira i na boju kože i sve ostale različitosti, ako čovjek živi pun ljubavi, onda mora i on kao i svi ljudi imati uspjeha. Hrvati se moraju vratiti svojim korijenima, moralnim vrednotama, dobroti i ljubavi i sve će biti bolje.« 
 
Suzana Darabašić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika