Aktualno Aktualno

U Beogradu ćete imati prijatelja

 

Direktor Ureda za ljudska i manjinska prava Dušan Ignjatović obišao je u utorak, 25. rujna, nacionalna vijeća hrvatske, mađarske i bunjevačke nacionalne manjine u Subotici. U Hrvatskom nacionalnom vijeću on je sa svojim suradnicima razgovarao s predsjednikom HNV-a dr. Slavenom Bačićem i predsjednikom IO HNV-a Darkom Sarićem Lukendićem.
Ignjatović je u izjavi za medije rekao kako jedna od najvažnijih stvari koje Ured za ljudska i manjinska prava radi jest odnos s nacionalnim manjinama, budući da u nadležnost Ureda spadaju odnosi s nacionalnim vijećima nacionalnih manjina. »Smatramo da je dobar način da im dođemo na noge, da izrazimo svoje poštovanje. Danas smo došli u Suboticu, ići ćemo i u druge gradove i obići ćemo sva nacionalna vijeća koja postoje na teritoriju Republike Srbije«, rekao je Ignjatović dodajući kako kao tema razgovora nije postavljeno ništa konkretno, budući da je on dužnost direktora Ureda preuzeo 8. rujna, te su ovi prvi sastanci uhodavanje. 
 
 
 
 
 
Upitan je li formiranje ureda dobar odgovor umjesto ministarstva, predsjednik HNV-a dr. Slaven Bačić je rekao kako je zahtjev manjinskih zajednica u Republici Srbiji za formiranjem ministarstva za ljudska i manjinska prava bio prije svega usmjeren u očekivanju da će opcija koju je predvodila Demokartska stranka pobijediti na izborima i ponovno formirati to ministarstvo. »Ovakva očekivanja su dakako bila iluzorna u odnosu na novu koaliciju koja je sada na vlasti, i formiranje Ureda za ljudska i manjinska prava Vlade RS zapravo je isto na tragu onoga što je bilo u dvjema vladama 2004. i do 2008. godine, tj. na razini Službe za ljudska i manjinska prava«, rekao je Bačić kako je to ipak snižavanje jednog stupnja zaštite tim prije što je čak i u prošloj Vladi kada je ukinuto Ministarstvo formirana posebna Uprava za ljudska i manjinska prava pri Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu. 
»Međutim, ono što mislim da je pozitivna stvar u svemu ovome jest da novopostavljeni direktor Ureda za ljudska i manjinska prava ima iskustva u domeni ljudskih prava. To se ne odnosi samo na njegovu aktivnost vezano uz suradnju sa Sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije, nego prije svega on ima i iskustva u nevladinom sektoru. Tako da su naša očekivanja ipak nešto viša u odnosu na prvo vrijeme kada je formirana Vlada i kad se, evo vidimo koliko mjeseci, čekalo uopće na formiranje novog Ureda«, izjavio je Slaven Bačić.
 
S. Mamužić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika