Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Potpora informiranju Hrvata u Somboru

 

Emisija na hrvatskom jeziku »Glas Hrvata« koju priprema Hrvatsko kulturno društvo »Vladimir Nazor« iz Stanišića, a koja se emitira na valovima Radio Sombora, značajna je za hrvatsko stanovništvo u Somboru i okolici i Hrvatsko nacionalno vijeće će pomoći da se ova emisija nastavi realizirati i emitirati, rekla je Ankica Jukić Mandić, članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za informiranje. 
Ona je uz predsjednika Izvršnog odbora HNV-a Darka Sarića Lukendića i člana HNV-a Matu Groznicu razgovarala sa uredništvom emisije »Glas Hrvata« u Stanišiću u subotu, 8. rujna. 
 
 
 
 
 
Predsjednik HKD-a »Vladimir Nazor« i član uredništva »Glasa Hrvata« Ivan Karan podsjetio je da je realiziranje hrvatske emisije na Radio Somboru započelo 2009. godine. Prvo je emisiju realizirala NIU »Hrvatska riječ« iz Subotice, a kasnije je realizaciju preuzela udruga iz Stanišića. 
»Smatramo da oko osam tisuća Hrvata u Somboru i okolici, koliko ih je bilo po pretposljednjem popisu, treba imati svoju emisiju. Značajno je i to što Radio Sombor ima regionalnu frekvenciju, za razliku od Radio Subotice koja ima loklanu frekvenciju. Emisija 'Glas Hrvata' je od rujna produljena na dva sata, nedjeljom od 17 do 19 sati«, kazao je Karan. Realiziranje emisije pomažu Ministarstvo kulture Republike Srbije i Hrvatsko nacionalno vijeće  . Karan je istaknuo kako će HKD »Vladimir Nazor« nastaviti realiziranje emisije čak i ukoliko ona ostane bez financijske potpore.
Govoreći o ideji Gradskog vijeća Sombora da program na hrvatskom jeziku priprema redakcija Radio Sombora, Karan je rekao da je to zakašnjela ideja, s obzirom da Radio Sombor mora biti privatiziran, a privatni vlasnik neće imati komercijalni interes za takav program. »Drugi problem je što Radio Sombor nema ni novca, ni kadrova za realiziranje takvog programa. Čak i ako Radio Sombor počne emitiranje programa na hrvatskom smatram da naša emisija 'Glas Hrvata' mora imati svoje mjesto u programu Radio Sombora«, istaknuo je Karan. 
Voditeljica emisije Ana Crnković sugerirala je kako bi od koristi bila obuka namijenjena voditeljima. 
 
Zlata Vasiljević
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika