Intervju Intervju

Certificirani proizvod dobiva dodatnu vrijednost

Magistrica Nadežda Pešić Mlinko je voditeljica kontrole kvalitete u Organic Control System - prvoj domaćoj kontrolnoj organizaciji koja se bavi kontrolom i certifikacijom organske proizvodnje u skladu s nacionalnim standardom o organskoj proizvodnji Republike Srbije. Također, u suradnji s europartnerima ova tvrtka omogućuje svakom domaćem proizvođaču organskih proizvoda certificiranje u skladu s regulativom Europske Unije, američkim ili japanskim standardima, bez čega nije moguć plasman na navedena tržišta, a od ove godine i certifikaciju proizvoda s geografskim podrijetlom.

 

 

 

HR: S obzirom da je Organic Control System od 2012. godine otvorio mogućnost pribavljanja certifikata za proizvode s geografskim podrijetlom, započnimo razgovor upravo s ovom, za mnoge još uvijek malo poznatom materijom. Što su glavne odrednice ovih proizvoda?
Dobivanjem ovlaštenja od strane Ministarstva poljoprivrede stekli smo akreditaciju i pravo za bavljenjem izdavanja certifikata za proizvode s geografskim podrijetlom. Radi se o proizvodima koji potječu isključivo iz jedne određene regije, koja je strogo definirana i samo specifičnost određenog proizvoda (vrsta, okus, priprema, pakiranje i sl.) uslijed toga posjeduje specifične odlike i izdvaja se od drugih sličnih proizvoda na tržištu. Kada se jedan takav proizvod registrira sa svojim geografskim podrijetlom i certificira kao takav, onda se on može proizvoditi samo na jednom mjestu na svijetu.
 
Dražen Prćić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika