Intervju Intervju

Znatno izraženija potpora u budućnosti

 

Republika Hrvatska je u svibnju dobila novo državno tijelo – Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske čije su aktivnosti definirane ranije usvojenim Zakonom o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske. O misiji Ureda te konkretnim projektima kojima će se nastojati jačati opstojnost te utjecati na razvoj Hrvata diljem svijeta, pa tako i naše zajednice u Srbiji, razgovarali smo s predstojnicom Ureda Dariom Krstičević.

 

 

 

 

HR: Za početak, predstavite nam Državni ured za Hrvate izvan Hrvatske – koja je njegova misija i čime će se baviti?
Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske nalazi se u fazi ustrojavanja, a njegove unutarnje ustrojstvene jedinice su Kabinet predstojnice, Sektor za provedbu programa i projekata Hrvata izvan Republike Hrvatske, Sektor za pravni položaj i statusna pitanja Hrvata izvan Republike Hrvatske, Ured dobrodošlice i Glavno tajništvo.
Misija Državnog ureda temelji se na provedbi Strategije i Zakona o odnosima Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske, a želja je da se aktivnostima Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske izgradi učinkovita i sustavna suradnja Republike Hrvatske s Hrvatima izvan Republike Hrvatske. Nastojat će se osigurati primjerene materijalne, društvene i političke uvjete za uspješan razvoj hrvatskoga jezika, kulture i očuvanja hrvatskog identiteta među Hrvatima izvan granica Republike Hrvatske. Budući da u svijetu postoje različiti položaji hrvatskih zajednica s različitim potrebama i mogućnostima, Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske će sukladno tome prilagoditi svoj pristup svakoj hrvatskoj zajednici poštujuću njezine specifičnosti. Namjeravaju se jačati hrvatske zajednice izvan Republike Hrvatske i njihov položaj i uloga u sredinama u kojima žive, te osigurati uvjete za njihovo uključivanje u društveni i politički život Republike Hrvatske. Držim da je za optimalan razvoj Republike Hrvatske potrebno uključiti ljudske potencijale svih Hrvata kako onih u Republici Hrvatskoj tako i onih izvan Republike Hrvatske.
 
Davor Bašić Palković
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika