Intervju Intervju

Projekte pisati »po knjizi«

 

 
U sjedištu Hrvatskog nacionalnog vijeća u Subotici održava se šesterodnevni trening za pripremu, pisanje i  realizaciju projekata koji se financiraju iz fondova Europske Unije. Polaznici ovoga treninga su predstavnici hrvatskih institucija, ustanova i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. 
Voditelj treninga je Haris Piknjač, višegodišnji ekspert Europske Unije i direktor agencije EFAS (European Funds Acquisition Services) iz Beograda, koja se bavi prenošenjem iskustava, znanja i vještina u pripremi i upravljanju programima i projektima financiranim od strane raznih donatora poput EU, Svjetske banke, USAID-a...
U intervjuu za naš tjednik Haris Piknjač govori o IPA programima, najčešćim pogreškama pri pisanju projekata, istodobno ukazujući na značajke onih projekata koji su dobro napisani.
 
HR: Koji je cilj treninga koji se održava u HNV-u?
U pitanju je trening prilagođen temi prekogranične suradnje. Cilj treninga je proširiti znanja i kapacitete, time što će tijekom šest dana polaznici napisati jedan projekt. Očekuje se da će na jesen biti raspisan novi poziv za projekte prekograničke suradnje s Republikom Hrvatskom. Što se tiče IPA programa s Hrvatskom, dosad je završen jedan natječaj (poziv) čiji se projekti implementiraju. Drugi je natječaj zatvoren 15. studenoga prošle godine i sad se radi odabir projekata. 
 
HR: Prema vašem iskustvu, koji projekti najbolje »prolaze«?
Najbolje prolaze dobro napisani projekti. U svakom pozivu definirani su sektori suradnje, ciljevi i tipovi projekata, teritoriji, odnosno ne postoji generalni projekt koji može proći u bilo kojem javnom pozivu. Tako da je važno dobro proučiti ono što se natječajem preferira i dobro se uklopiti u to. Primjerice, u prvom i drugom pozivu s Hrvatskom područja su bila ekonomski razvoj, zaštita okoliša i aktivnosti s područja zvanog »ljudi-ljudima« (people-to-people) u kojem udruge građana najčešće sudjeluju. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika