Sport i zabava Sport i zabava

Treće mjesto za Hrvate iz Srbije!

II. prvenstvo Europe za manjine održano je u Bautzenu i mnogobrojnim okolnim mjestima gdje u velikom postotku žive lužički Srbi još od VII. stoljeća. Ove godine domaćini prvenstva, lužički Srbi i njihova krovna organizacija »Domovina« proslavljaju veliki jubilej – 100 godina postojanja »Domovine«, što je ujedno bio i glavni razlog dobivanja organizacije ove važne sportske manifestacije. Za ovo natjecanje kod domaćina je vladao velik interes, a na utakmice domaće momčadi dolazilo je i preko 3.000 navijača. Prema riječima domaćina, osim Crkve ni jedna druga institucija u posljednjih 20 godina nije mogla okupiti na jednomu mjestu toliki broj pripadnika ovog manjinskog naroda, kao netom održano prvenstvo i utakmice najbolje nogometne momčadi lužičkosrpske zajednice u Njemačkoj.
Na II. europskom prvenstvu manjina veoma uspješno je sudjelovala i nogometna vrsta hrvatske zajednice iz Srbije te je nakon osmodnevnoga razigravanja osvojila visoko treće mjesto. Nakon pobjede nad Turcima iz Grčke, Landinima iz Žitalije i Sjevernofrizijcima u grupnom dijelu natjecanja, s maksimalnim učinkom, naša reprezentacija je u četvrtfinalu pobijedila Nijemce iz Rusije. Veliki derbi, finale prije finala, odigran je 22. lipnja kada su se u polufinalu sastali finalisti prethodnog prvenstva Europe u Švicarskoj, Južni Tirol i Hrvati iz Srbije. I ovoga puta bolji takmac su bili nogometaši ove manjinske skupine u Italiji. Nakon toga, ekipa Južnog Tirola je u finalu svladala ekipu Roma iz Mađarske, a naši nogometaši su u doista dobroj predstavi pobijedili Koruške Slovence (1: 0) i osvojili zasluženo treće mjesto na ovom prvenstvu. 
Izbornik i trener Marinko Poljaković je na put u Njemačku poveo 18 nogometaša, među kojima su se kvalitetom tijekom prvenstva izdvojili Bojan Ušumović i Dejan Kekezović koji su izabrani u idealni tim europskih manjina.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika