Sport i zabava Sport i zabava

Euro 2012: Kraj

Posljednje minute odlučujućeg susreta protiv Španjolske držale su nadu kako bi Hrvatska ipak mogla izboriti plasman u četvrtfinale, ali ih je pogodak Navasa u 88. minuti posve raspršio. Baš kao i san o mogućem dalekom dometu izabranika Slavena Bilića, koji su na ovom Europskom prvenstvu u Poljskoj i Ukrajini još jednom pokazali i dokazali svoj talent. Do ponedjeljka 18. lipnja sve je išlo prema planu, pobijeđena je Irska i izboren je remi protiv Talijana, a sudbina se rješavala »svojim nogama«. Ali, ovoga puta je ispalo da se mogla riješiti glavom.

 

 

 

 

Da je Ivan Rakitić u 59. minuti, nakon izvrsnog dodavanja Luke Modrića, s 5 metara glavom pospremio loptu u mrežu Casillasa, tko zna kako bi se stvar odvijala na stadionu u Gdansku. Španjolski vratar je uspio zadržati udarac, a na određeni način i »Vatrene« pred vratima četvrtfinala. Gol  »Furije« u posljednjim trenucima susreta samo je potvrdio već osigurani prolaz Španjolaca, i nije mnogo toga promijenio, jer Hrvatskoj je trebao pogodak za barem 1-1 i četvrtfinalnu selidbu za Ukrajinu.
U konačnici, sada kada slijede brojne buduće analize, i kada se, kao i uvijek nakon rezultatskog neuspjeha budu tražili krivci, čini se kako je ovoga puta premalo razloga za ozbiljniju kritiku. Objektivno gledano, protiv aktualnih svjetskih i europskih prvaka Hrvatska je bila posve ravnopravna tijekom cijeloga susreta, čak i u spomenutoj izglednoj prigodi za senzacionalni rezultatski doseg. Jedini kiks, ukoliko se to tako okarakterizira, moglo bi biti slabo izdanje u prvom poluvremenu protiv Talijana, ali i to je momčad samog svjetskog vrha.
Upravo zbog svega navedenoga, Hrvatska i njezin izbornik Bilić, koji se posljednjim susretom na Euru i oprostio od vođenja reprezentacije, uzdignute glave napuštaju Poljsku. Nogometaši u »kockastim« majicama su dali sve od sebe, igrali dobro i požrtvovano, a za veći domet i prolazak teške skupine C, ipak im je na koncu, »zafalilo« malo sreće. I jedan gol.
Život ide dalje. Nastup na Europskom prvenstvu je završen, ali uskoro slijede nova iskušenja. Ciklus kvalifikacija za plasman na Svjetsko prvenstvo 2014. godine. S novim izbornikom, ali s istom momčadi. Koja je još uvijek relativno mlada, ali dovoljno iskusna izboriti nastup na još jednom velikom natjecanju.
Doviđenja Poljska i Ukrajina. Dobar dan Brazil.
 
Dražen Prćić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika