Kultura Kultura

Čuvar uspomena na svijet koji nestaje

Nakon »Leksikona podunavskih Hrvata Bunjevaca i Šokaca«, koji izlazi već dugi niz godina, u nakladi »Libera editio d.o.o.« iz Zagreba i Hrvatskog akademskog društva iz Subotice izašao je i prvi svezak »Biografskog leksikona Hrvata istočnog Srijema«, kapitalno djelo o srijemskim Hrvatima u Vojvodini, koji su integralni dio hrvatskoga naroda i autohtona zajednica čija prisutnost na tom području kontinuirano traje još od dolaska Južnih Slavena.

 

 

 

Temeljni su ciljevi Leksikona umanjenje dosadašnje praznine dostupnih sadržaja o Hrvatima u Srijemu, proširivanje interesa hrvatske i šire javnosti prema hrvatskoj manjini u
Vojvodini, te osnaženje autorecepcije vlastitog kulturnog naslijeđa Hrvata u Srijemu i Vojvodini i otvaranje novih poglavlja o mjesnom hrvatstvu.
Naime, burne etnodemografske promjene tijekom posljednjega desetljeća prošloga stoljeća koje su rezultirale značajnim smanjenjem broja, a u nekim mjestima i nestajanjem Hrvata u Srijemu, potaknule su pokretanje projekta »Biografski leksikon Hrvata istočnog Srijema« čija je temeljna zadaća memorirati za buduće generacije značaj Srijemaca, napose pripadnika hrvatske nacionalne zajednice, u povijesti, kulturi i društvenom stvaralaštvu uopće. Inicijativa je došla iz Zagreba, iz Zajednice protjeranih Hrvata iz Srijema, Bačke i Banata, a projekt su u Vojvodini podržali Hrvatsko akademsko društvo (dr. Slaven Bačić) i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata (Tomislav Žigmanov) iz Subotice koji su financijski najviše pripomogli u objavi prvoga sveska Leksikona.
 
Zlatko Žužić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika