Intervju Intervju

Pravovremeno uočavanje moderne umjetnosti

 

 
Prvi značajan datum glede našeg jubileja jest 28. travnja, kada je 1962. godine registrirana ustanova. Tada je donijet akt o osnutku, a prvi program koji je ustanova uradila otvoren je 26. kolovoza iste godine u prostoru Velike terase na Paliću.   
 
 
 
 
 
HR: Likovni susret u Subotici je osnovan prije pet desetljeća. Kako će se obilježiti jubilej?
Unatrag godinu-dvije već smo profilirali naše programe, kao postepeni uvod u jubilej. Bavili smo se određenim područjima suvremene i moderne umjetnosti, koja su prethodila osnivanju institucije ove vrste, tako da smo imali izložbe koje su ukazivale na tu umjetnost druge polovice 20. stoljeća, koja je posebno u Vojvodini imala zanimljive tokove, tj. vezana je konkretno i za poslijeratni pokret umjetničkih kolonija u kojima se stvarala nova suvremena umjetnost udaljena od socrealizma.
Tada su se na vojvođanskom terenu odvijale značajne promjene prema suvremenosti i modernim tokovima umjetnosti, bilo da se radi o vojvođanskim umjetnicima ili tada jugoslavenskim. Ta klima pogodovala je stvaranju institucija suvremene umjetnosti kao što su Likovna jesen u Somboru, Likovni susret u Subotici, Galerija suvremene umjetnosti u Novom Sadu, Galerija suvremene umjetnosti u Beogradu i niza drugih institucija kulture koje su nikle od početka šezdesetih godina, dakle, subotički Likovni susret nije usamljena pojava. Prvi značajan datum glede našeg jubileja jest 28. travnja, kada je 1962. godine registrirana ustanova. Tada je donijet akt o osnutku, a prvi program koji je ustanova uradila otvoren je 26. kolovoza iste godine u prostoru Velike terase na Paliću, odnosno u toj velikoj dvorani koja se nalazi na prvom katu. Tamo su se manifestacije odvijale sve do 1968., a onda je ustanovi dodijeljena ova zgrada iz koje se iselio Gradski muzej i prešao u Gradsku kuću. Mi se držimo i jednog i drugog datuma, jedna skromna, mala izložba otvara se danas, 27. travnja, i ona nosi naziv 'Ličnosti i događaji - pečat početka', dok će velika izložba biti održana u kolovozu na Paliću. 
 
Zvonko Sarić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika