Tema Tema

Godina obljetnica naših velikana

Nizom programa diljem pokrajine, Hrvati u Vojvodini obilježit će ove godine stoljetne obljetnice rođenja nekoliko svojih kulturnih velikana

 

 

 

Ovo je godina stoljetnih obljetnica više hrvatskih velikana u Vojvodini. Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata (ZKVH) je tim povodom započeo projekt kojim će biti obilježeni ovi značajni datumi. U projekt će biti uključena gotovo cijela hrvatska zajednica, od njezinih institucija, preko udruga i pojedinaca, do hrvatskih medija u Vojvodini. Prvi sastanci vezani uz ovaj projekt, na kojem su određeni koordinatori iz udruga i strategija medijskog praćenja,  održani su prošloga tjedna u sjedištu ZKVH-a u Subotici.
Plan projekta podrazumijeva niz programa (svete mise, književne, glazbene i dramske večeri, predavanja, stručne skupove i okrugle stolove, projekcije filmova, literarni i likovni natječaj...) koji će biti priređivani u raznim vojvođanskim mjestima, u prvom redu onima iz kojih potječu ili u kojima su značajnije djelovali velikani »slavljenici«. Neki od programa bit će uključeni u već postojeće manifestacije, koje se tradicionalno održavaju u organizaciji hrvatskih udruga. Hrvatska zajednica podsjetit će se ove godine na šestero značajnih imena iz svoje kulturne povijesti: bit će obilježena stota obljetnica rođenja kiparice Ane Bešlić, književnika i bibliografa Ivana Kujundžića, književnika i sakupljača narodne književnosti Balinta Vujkova, književnika Ante Jakšića, fra Stjepana Beata Bukinca, te 150 godina od rođenja pjesnika Ante Evetovića Miroljuba i 30 godina od smrti skladatelja i književnika Stanislava Prepreka. 
 
D.B.P.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika