Aktualno Aktualno

Potpora Otvorenom pismu

 

Sa sjednice Predsjedništva, održane 14. ožujka pod predsjedanjem zamjenika predsjednika stranke Martina Bačića, izdano je priopćenje u kojem se kaže:

»Sa žaljenjem je konstatirano da su se javnosti prijetećim tonom obraćali pojedinci iz tzv. bunjevačke opcije, uz potporu nekih srbijanskih stranaka, iznoseći krivu sliku o sadržaju Otvorenog pisma, navodeći kako se radi o napadu na državu i državna tijela iako u tom obraćanju nema ničega od toga, nego se traži zaštita od neravnopravnog položaja hrvatske zajednice u odnosu na novonastalu bunjevačku naciju, a što se ogleda u uskraćivanju pojedinih zakonom zajamčenih manjinskih prava.
Govoriti na televiziji, radiju i objaviti priopćenja o navodnom napadu potpisnika Otvorenog pisma na Bunjevce, i o tome krivo informirati javnost, ne objaviti sadržaj tog pisma, a istovremeno ne obavijestiti javnost da je udruženje građana iz Sombora koje se zove ‘Bunjevačko kolo’, daleko prije Otvorenog pisma, kod Privrednog suda u Subotici podnijelo tužbu protiv Hrvatskog kulturnog centra ‘Bunjevačko kolo’ iz Subotice radi brisanja iz naziva ‘hrvatski’ i objašnjavajući sudu svoje političko stajalište o Bunjevcima kao nehrvatima, a istovremeno djeca i autora tužbe i predstavnika Bunjevaca u Subotici na nedavnom predstavljanju Bunjevaca na TV K23 imaju hrvatska državljanstva, koja su mogla dobiti samo na temelju izjašnjavanja očeva kao Hrvata, jasno govori  o moralu tih pojedinaca. Dakle, Otvorenim pismom ničim nije dovedeno u pitanje nacionalno izjašnjavanje pojedinaca, ali je cilj tog pisma da se država Srbija zainteresira za zaštitu i jačanje  bunjevačke subetničke skupine Hrvata. Optužuju se potpisnici za navodno kazneno djelo, ne navodeći u čemu se ono sastoji, ali istovremeno ne traže da se i kazneno ispita njihov poseban birački popis, na kojem se nalaze i osobe koje nisu potpisale prijavu radi upisa u taj popis. 
Masovan odziv bunjevačkih Hrvata radi podrške Otvorenom pismu najbolji je odgovor protivnicima pisma i stranka poziva sve građane koji to žele, da se mogu u prostorijama stranke svakog dana potpisom pridružiti podršci.
Predsjedništvo smatra da je neprihvatljivo ono što je na posljednjoj sjednici Hrvatskog  nacionalnog vijeća iznio sada već bivši ministar Svetozar Čiplić, da će oni pripadnici bunjevačke subetničke skupine koji se budu izjašnjavali kao Hrvati-Bunjevci ili Bunjevci-Hrvati biti u popisu stanovništva upisani u rubriku nacionalne pripadnosti pod ‘ostali’. Naime, tradicionalno se naš narod upravo ovako izjašnjavao, što znači da bi, za slučaj da to tako i bude, popis stanovništva išao na štetu Hrvata. Zbog ovoga DSHV traži da se oni građani koji se izjasne kao Bunjevci-Hrvati i Hrvati-Bunjevci u konačnici upišu kao Hrvati. Na ovome će inzistirati DSHV kod nadležnih tijela. Međutim, velika je zadaća pred svim hrvatskim institucijama i organizacijama da se pučanstvo upozori na ovu opasnost koja postoji pri popisu u svezi s nacionalnim izjašnjenjem, ako ovako, po nama neodrživo stajalište opstane.«
Priopćenje završava informacijom kako je Predsjedništvo primilo na znanje izvješće ovlaštenog državnog revizora o pregledu financijskog poslovanja stranke, koji je ocijenio da je poslovanje sukladno zakonskim propisima.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika