Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Ljutovčani (uobičajeno) vrijedni
Kako nas je obavijestio Antun Bajić, ravnatelj Dramskog odjela HKUD »Ljutovo«, došlo je do iz-mjene u programu Osmih dana kazališta u Ljutovu. Namjesto najavljenog termina za subotu 3. travnja, gosti iz Sombora, Dramska sekcija HKUD-a »Vladimir Nazor« održat će predstavu za djecu »I smijeha, smijeha djeci« dan ranije, u petak, 2. travnja u Domu kulture u Ljutovu. Istodobno smo obaviješteni kako će Dramska sekcija HKUD »Ljutovo« nastupiti u Đurđinu u subotu 3. travnja u tamošnjem Domu kulture u 20 sati, a u nedjelju 4. travnja u Tavankutu također u Domu kulture, oba puta s predstavom »Salašari, silom varošani« koju je napisao Pavao Bačić a režirao Nandor Klinocki.

Iz tiska izišao novi broj »Vodiča«
Ovih je dana iz tiska izišao novi peti broj »Vodiča kroz Suboticu i Palić«, koji se tiska dva puta godišnje i iz kojega izdvajamo tekstove o prelima i žetvenim svečanostima Dužijanci. Tekstove je na hrvatskom jeziku napisao Zlatko Romić, a za te manifestacije s pravom se može reći kako su dio istinske tradicije bunjevačkih Hrvata. »Vodič« sadrži brojne tekstove o znamenitostima i tu-ristima interesantnim dijelo-vima grada i Palića koji su predstavljeni kroz ‘foto šetnje’, kulturno-umjetničke manifestacije i razna društvena događanja. Tiraža ovog odista vrijednog i tehnički perfektno dizajniranog »Vodiča« je tri tisuće primjeraka, a  osim na kioscima diljem Subotice, može se nabaviti i u Gradskom muzeju Subotice, Turističko-informativnom centru Subotice, te u Turističko-informativnom centru (kod kina »Abazia«) na Paliću.

Križni put
Na blagdan Cvjetnice 4. travnja u Subotici održat će se u 15 sati križni put na Kalvariji na hrvatskom jeziku, a u 16 sati na mađarskom jeziku.

Sunčana jesen života
U Gerontološkom centru u Somboru 23. ožujka otvorena je izložba slika nastalih na trećoj likovnoj koloniji »Sunčana jesen života«. Slike su rađene u tehnici ulja na platnu, a direktor ustanove Slobodan Skendžić se zahvalio slikarima na sudjelovanju i pozvao ih i na ovogodišnju koloniju koja će biti održana u listopadu. Sve slike su poklonjene Gerontološkom centru i u dogovoru s autorima neće se prodavati, nego će krasiti prostorije korisnika ove ustanove.
 
Konferencija za tisak Pokreta Fokolara
Pokret Fokolara najavio je na konferenciju za novinare koja je održana u Beogradu 1. travnja susret »Skupa za Europu« koji je najavljen za nedjelju 8. svibnja, u njemačkom gradu Stutgardtu. Kršćani će toga dana iz preko 150 pokreta, zajednica i grupa iz različitih Crkava osim susreta u Stutgardtu, satelistiski biti povezani s istodobnim susretima u više od 100 gradova diljem Europe.
    Skup »Zajedno za Europu« kani učiniti vidljivim ono jedinstvo koje već postoji i koje kani premostiti nacionalizme i povijesne barijere u kršćana, kao i duhovnu obnovu poniklu iz živućeg Evanđelja, te doprinos svih naroda za Europu koja bi pripadala njenim građanima. Program uključuje i izlaganja utemeljitelja i odgovornih za pokrete, zajednice i grupe među kojima: Chiare Lubich, Andree Riccardi, evangelističkih pastora Friedricha Ashoffa, Ulricha Parzanya, te Heikkia Hattunena. Na skupu će sudjelovati i predsjednik Europske komisije Romano Prodi,  predsjednik Papinskog vijeća za jedinstvo kršćana Kard. Walter Kasper i biskup evangelistično – luteranske Crkve iz Bavarske Johannes Friedrich. Predviđa se i sudjelovanje biskupa-episkopa iz različitih crkava, brojnih predstavnika političkih institucija iz raznih europskih zemalja, te ličnosti iz svijeta kulture.
    Pokret Fokolara utemeljen je u gradiću Trento u sjevernoj Italiji, 1943. godine. Osnivač i predsjednik pokreta je Chiara Lubich (na slici), protagonistica ekumenskog dijaloga, dijaloga među raznim religijama, kao i dijaloga među kulturama. Pokret je 1962. godine odobrila Sveta Stolica, te ga nanovo potvrdila 1990. godine, a uslijedila su priznanja Pravoslavnih crkava, Anglikanske i evangelističke crkve, te mnogih drugih religija, kao i mnogih kulturoloških i međunarodnih tijela. Danas je spomenuti pokret nazočan na svih pet kontinenata svijeta.

»Let 3« u Beogradu
Hrvatska alternativna rock-skupina »Let 3« iz Rijeke trebala bi gostovati u Beogradu. Kako saznajemo koncert je najavljen za subotu, 3. travnja, u Domu omladine, a ulaznice su puštene u prodaju još početkom tjedna.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika