Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Zajedno k političkoj integraciji

STARI ŽEDNIK – Neposredno nakon osnivanja Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, još davne 1990. godine i u Starom Žedniku je osnovana Mjesna organizacija stranke. Međutim, posljednjih godina uz podijeljenost koja je donedavno postojala nije se smoglo snage sazvati skupštinu, pa tako iz Starog Žednika nije bilo niti izaslanika na skupštini ujedinjenja.
    Prema riječima predsjednika DSHV-a Petra Kuntića upravo je to bio razlog zašto su čelnici stranke posjetili prvo Stari Žednik, 26. ožujka prigodom obnavljanja rada ove mjesne organizacije: »Obnavljanje rada Mjesne organizacije DSHV-a Stari Žednik prvi je uspješan korak zajedničkog djelovanja nakon ujedinjenja i prvi korak k političkoj integraciji Hrvata na ovim prostorima«, rekao je Kuntić. »Mi imamo pametne ljude, obrazovane i sposobne, postoje i brojne i značajne kulturne institucije, imamo i Nacionalno vijeće koje treba raditi na uspostavljanju kulturne autonomije Hrvata. Međutim, sve to ništa ne vrijedi ukoliko nema jake političke stranke, onda su nam sva vrata zatvorena«, dodao je Kuntić. »Potrebno je uključivati se u rad KUD-ova i udruga, ali je potrebno i izići i na izbore i glasovati. Ako svi prijeđemo u Demokratsku stranku ili G17+, tko će štititi naše interese? Ja bih rekao – nitko. Sad imamo ujedinjenu stranku Hrvata u Vojvodini, a ova je godina izborna i trebamo glasovati za takvu opciju koja će omogućiti da se Hrvati integriraju u svoju domicilnu državu kao Hrvati bez potrebe da sakrivaju svoj nacionalni identitet, i koja će omogućiti kulturni, politički i ekonomski razvitak hrvatske zajednice u Srbiji.«
    Dopredsjednik DSHV-a Dujo Runje istakao je »da se za jedan dan ne može nadoknaditi ono što je izgubljeno za pedeset godina, ali da idilična sreća u kojoj nema takozvanog razdvajanja nije i stvarna sreća. Lažna je dilema – ‘a zašto bi se razdvajali’. U Srbiji živi danas sedamdeset tisuća Hrvata, pa zašto bi onda smetalo nekome što netko pohađa nastavu na svojem materinjem jeziku – na hrvatskom jeziku. Vidni su rezultati već sada postignuti u obrazovanju, ali nužne su i porođajne muke i dječje bolesti na tom putu kojim smo krenuli.«
   Runje je istakao da ako znamo što želimo, onda ćemo te ciljeve i ostvariti, a postoje činjenice koje govore o tome da je sada nužno raditi na osnivanju hrvatske gimnazije s internatom »jer svake godine pedeset studenata odlazi na studije u Hrvatsku. To je dovoljan dokaz da interes za pohađanje srednje škole na hrvatskom jeziku postoji«, rekao je Runje.
    Član predsjedništva Franjo Vujkov kazao je da je činjenica i da 80 posto Hrvata živi od zemljoradnje i da to znači da se treba boriti za agrar. »Regionalna suradnja se otvara, a naša je zadaća da se u suradnji s našom matičnom domovinom Republikom Hrvatskom otvore strateški pravci djelovanja za plasman poljoprivrednih proizvoda. Izbori su pravi trenutak kada se odlučuje o svojoj sudbini i ujedinjenje koje se dogodilo treba ohrabriti političku aktivnost u svim mjestima u Vojvodini. Političko aktiviranje, usprkos straha je danas počelo u Starom Žedniku, nastaviti će se u Somboru, Petrovaradinu, Novom Sadu, Zemunu. Ja sam optimist i želim da pozitivna energija prevlada i ovdje kod vas, kao i u drugim mjestima« rekao je Vujkov.
    Nakon izlaganja gostiju izabrano je novo čelništvo ove mjesne organizacije. Jednog-lasno su izabrani za predsjednika Joso Dulić, za tajnika Damir Sudarević i za riz-ničara Zoran Kujundžić. U daljnjem tijeku sjednice Žedničani i čelništvo stranke su kroz diskusiju razmotrili različite probleme s kojima se danas suočavaju kao i s mogućim načinima rješavanja tih problema.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika