Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Web site na koji se redovito »ulazi«

Kako je došlo uopće do ideje o pokretanju vašeg web-sitea (radi se o stranici www.photonino.com)?
Na ideju sam došao '99. godine želeći da povežem svoje dugogodišnje bavlje-nje fotografijom i mogućnost pojavljivanja na internetu, a pojavom digitalnih foto aparata sve je postalo mnogo jednostavnije i dostupnije, pa sam odlučio spojiti dvije svoje ljubavi: prema mom gradu Subotici i fotografiji.
 
4U samom startu Vaša prezentacija je osvojila internet publiku, povećavajući iz dana u dan broj »ulazaka«?
Kreirajući koncepciju osnovnog izgleda krenuo sam od slogana »Places, faces, happenings« (mjesta, lica i događanja), znajući da tako mogu najbolje približiti Suboticu i njezine ljude. Uz sliku, nastojim uvijek pružiti informaciju kako ljudima iz grada, tako i svima koji se nalaze daleko od naših granica.
 
4S vremenom Photonino je postao sinonim pravovremenog izvještavanja uz bogatu arhivu mnogih dodatnih sadržaja?
Kako se site punio događanjima, osim osnovnih sekcija ustanovio sam mnoge druge poput vjenčanja, panorame grada, e-mail adresara, nastojeći uvijek biti nazočan na svakom značajnijem događanju. Obljavljujući serijal fotografija sa svakog, nastojim po-sjetiteljima pružiti djelić ugođaja, uz objektivno informiranje viđenog.
 
4Vaš site zauzima vodeću poziciju na ljestvici popularnosti, uz vjerodostojnu potvrdu impresivne brojke posjetitelja iskazane na numeričkom brojaču?
Trenutačna razina posjetitelja iskazana je u vidu 270.000 ulazaka na prezentaciju, što smatram velikim uspjehom u samo četiri godine postojanja, dok se prosječan broj kreće oko 12.000 mjesečno. 
 
4S obzirom da je svijet zaista postao globalno selo u kojem i najudaljenija točka planeta postaje bliska pritiskom na kompjutorski taster, izdvojite nam neke egzotičnije ulaske na Vaš web site?
Pa recimo, s Bruneja, Malezije, Australije, Kanade, Amerike, gotovo cijele Europe i svih država u okolini. Osim bivših Subotičana, site posjećuju njihovi prijatelji, znanci, ali i mnogi drugi znatiželjnici koji slučajno naiđu »surfajući« mrežom. Upravo zbog želje potpunog povezivanja sa svijetom, web site je koncipiran na engleskom jeziku.
 
 
4Na koncu, mnogi se pitaju zašto Photo-nino pokriva samo Suboticu?
Moj web site je izvorišni, na kojem publiciram vjerodostojne informacije iz Subotice i okolice, a sve u želji da ne ispustim ništa značajnog što se ovdje događa. Nastojim da moj site postane svojevrsna on-line povijest Subotice, gdje će se u svakom trenutku moći pro-naći svaki detalj njezine zabilježene prošlosti.                       Dražen Prćić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika