Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Crkva-vijesti

U proteklih nekoliko natjecateljskih godina Ženski odbojkaški klub Spartak prošao je put od europskih visina do drugoligaških parketa Srbije i natrag. Popularne »Golubice« su osvajanjem četvrtoga mjesta u Prvoj ligi, u koju su se ekspresno vratile, ponovno izborile »euro vizu« i subotička publika bit će ponovno u prilici gledati vrhunsku žensku odbojku u gradskoj Dvorani sportova. Jedna od rijetkih igračica koja je iz nekadašnje ekipe ostala i dalje u majici Spartaka je libero Sanja Memišević, dobitnica sportske stipendije grada. 
»Odbojkom sam se počela baviti u šestom razredu osnovne škole, a moj prvi trener, koji me je poučio osnovama odbojke, bio je Zoran Molnar, kod kojeg sam poslije prelaska u ŽOK Spartak, trenirala i igrala u drugom timu. Za prvu ekipu sam debitirala sa šesnaest godina u susretu protiv Crvene zvezde, koji je igran u sklopu turnira Kupa gradova. Sam debi na velikoj odbojkaškoj sceni dogodio se posve slučajno, jer se prvi libero Bašić prethodne večeri nije osjećala dobro i mene su iznenada pozvali kao prvu pričuvu. Pobijedile smo 3-2 i tako je započeo moj staž u prvoj ekipi Spartaka, u kojoj igram i sada«, započela je svoju odbojkašku storiju Sanja Memišević.
 
Specifično mjesto
 
Mnoge odbojkašice koje danas igraju na poziciji libera igrački su put započele na nekoj drugoj poziciji, no Sanja je od samoga početka bavljenja odbojkaškim sportom krenula na ovoj specifičnoj poziciji.
»Iako sa 170 cm ne spadam u niske ženske osobe, na odbojkaškom terenu sam uvijek bila najniža i pozicija libera mi je u startu bila predodređena. Zavoljela sam je i mislim kako nisam pogriješila. Libero zamjenjuje srednjeg blokera, koji je uobičajeno viši rastom i znatno mu je teže kretati se u fazi obrane, pa se uspostavljanjem ove pozicije dobilo na stabilizaciji igre u njezinom početnom dijelu, tj. primanju protivničkoga servisa. U sljedećoj sezoni se planira novina otvaranjem mogućnosti da i drugi libero sjedi na pričuvnoj klupi, pa će i to dodatno pomoći ekipi.«
Sanja dodaje kako se na izrazitu visinu svojih kolegica na terenu odavno navikla, kao i na česte njihove šale po pitanju njezinih centimetara.
 
Spartak
 
Nakon uspješne europske sezone ŽOK Spartak je odigrao izrazito slabu sezonu i ispao iz elitnog prvoligaškog društva. Dobar dio igračica prvog tima je napustio Suboticu, a jedna od rijetkih koja je ostala bila je upravo Sanja.
»Nažalost, upravo te nesretne godine, zbog smanjenja lige, dvije su ekipe ispadale iz Prve lige (prijašnjih godina je ispadala samo jedna) i mi smo bile pretposljednje s velikom bodovnom razlikom u odnosu na posljednje plasiranu ekipu. Igrajući Drugu ligu znale smo kako moramo izdržati i ekspresno se vratiti u Super ligu, gdje nam je i mjesto. Minula sezona i osvajanje četvrtoga mjesta, koje jamči novi izlazak na europsku scenu, najbolja je potvrda naše kvalitete.«
 
Izvan odbojke
 
Uz svakodnevne treninge i puni igrački angažman na prvenstvenim i kup utakmicama, Sanja Memišević je studentica na Ekonomskom fakultetu u Subotici, a za svoj talent i sportski doprinos klubu dobitnica je sportske stipendije grada.
»Iznimno sam ponosna na sportsku stipendiju, koja meni i mojoj obitelji puno znači u svakom pogledu i nastojat ću je opravdati igrama i zalaganjem na terenu. Što se tiče života izvan odbojke, smatram kako se sve može postići kvalitetnom preraspodjelom vremena. Dan ima 24 sata i ima vremena za puno toga.«   
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika