Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Nogometna budućnost

Nastavljajući predstavljanje mladih subotičkih sportaša, koji su zahvaljujući svome talentu nagrađeni mjesečnim stipendijama, predstavljamo vam Luku Silija (1997.), nadarenog nogometaša Bačke, koji je zahvaljujući odličnim igrama u majici matičnog kluba već zabilježen i u reprezentativnu bilježnicu. Povod za kraći razgovor, pokraj spomenutih vrijednih dostignuća, je i sve bliži početak nastavka sezone u Područnoj nogometnoj ligi, u kojoj se natječu igrači starosnog godišta 1996. i 1997.
»Početkom godine boravio sam tjedan dana u nogometnom kampu, koji je u Karatašu organizirala reprezentacija Srbije za igrače rođene od 1995. do 1997. godine. Tijekom sedam radnih dana svakodnevno smo trenirali dva puta, radeći najviše na poboljšanju tehničkog dijela igre. Pokraj treninga, koje je vodio i nadzirao Goran Ljubinković, redovito smo igrali i trening-susrete na kojima smo imali priliku praktično demonstrirati naučeno. Kamp je bio super i željno očekujem sljedeće okupljanje, koje je planirano za vrijeme ljeta u Titelu«, Luka je započeo razgovor pričom o reprezentativnom iskustvu.
VELIKI TALENT: Unatoč mladim godinama, Luka Sili već duže vremena svojim igrama privlači pozornost nogometnih stručnjaka i brojnih skauta. Brojni golovi i asistencije, kojima obilježava nastupe na prvenstvenim, turnirskim ili prijateljskim susretima, s punim pravom ga izdvajaju od vršnjaka s kojima igra nogomet.
»U momčadi se najbolje slažem s Davorom Franciškovićem i Edvinom Mezeiem, suigračima iz ofenzivne linije, i često smo u prigodi ‚upošljavati‘ jedan drugog. Nastojim biti što manje sebičan, ali kada je prilika za pogodak onda nema izbora«. 
Brojni golovi, često odlučujući, ali i odlične igre, preporučili su ovog momka za dobivanje mjesečne sportske stipendije namijenjene talentiranim sportašima pred kojima je uspješna budućnost.
»Ponosan sam što sam se našao među onima koji su zaslužili sportsku stipendiju i nastojat ću igrama na terenu opravdati povjerenje koje mi je ukazano od strane moga kluba«.
Prema osobnom priznanju, još treba intenzivno raditi na poboljšanju kretanja bez lopte i igranja glavom, u čemu mu pomaže stručni rad pod paskom trenera Marka Romića, zaduženog za vođenje nogometaša njegovog starosnog uzrasta.
TRENINZI I UTAKMICE: »Za vrijeme protekle zime trenirali smo kombinirano vani i unutra, radeći i dodatne vježbe snage u gimnastičkom klubu ‘Partizan‘. Zajednički trening vani imali smo subotom na stadionu ‘Bačke’, a radilo se i u OŠ ‘Vladimir Nazor’ na Paliću. Krajem ožujka nastavljamo drugi dio prvenstva Područne lige i nastojat ćemo popraviti plasman. Trenutačno zauzimamo četvrto mjesto, ali siguran sam da možemo bolje«.
Pokraj redovitih treninga, Luka kaže kako voli uvijek zaigrati nogomet s prijateljima iz OŠ »Vladimir Nazor« na Paliću, gdje postoji i teren s umjetnom travom, ali zna često otići do obližnjeg tenis kluba i poigrati se s vršnjacima, koji se bave »bijelim sportom«.
»Uvijek sam raspoložen za igru, jer jednostavno volim igrati nogomet. Volio bih u 2009. godini nastaviti s dobrim partijama i da moja momčad bude što bliže vrhu na prvenstvenoj tablici. Također, nastojat ću još više raditi na tehnici i svim ostalim elementima nogometne igre, jer bih, jednoga dana, volio postati profesionalni nogometaš i zaigrati u nekom velikom klubu«, kazao je na kraju ovoga razgovora Luka Sili, talentirani mladi nogometaš »Bačke« iz Subotice.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika