Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pravo na slobodan pristup informacijama

Misija OESS-a u Srbiji redovito organizira tzv. treninge za novinare na kojima, okupljajući eminentne govornike, nastoji pružiti sve potrebne informacije glede boljeg i efikasnijeg rada na određenim »osjetljivijim« društvenim temama. Na temu prošlotjednog treninga »Pravo na slobodan pristup informacijama kao mehanizam u borbi protiv korupcije«, govorili su: povjerenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić, urednik Bete Zlatko Minić i predstavnik Misije OESS-a u Srbiji Miroslav Janković, dok je uvodnu riječ i konferansu vodila  šefica odjela za medije u Misiji OESS-a u Srbiji Dragana Nikolić-Solomon, a treningu se odazvalo nekoliko novinara subotičkih medija.
»Materijalne dokaze koji potvrđuju određene navode novinarskog teksta ili priloga uvijek treba čuvati i jedino njima vjerovati, a ne nikakvim neprovjerenim informacija koje se saznaju iz običnih razgovora ili neformalnih saznanja. U slučaju, vrlo mogućeg sudskog spora, novinar se može zaštititi isključivo na ovaj način«, kazala je u poanti svog uvodnog izlaganja šefica odjela za medije pri Misiji OESS-a u Srbiji Dragana Nikolić-Solomon.
Zamjenik urednika Bete Zlatko Minić na početku svoga izlaganje se zapitao:
»Što smo naučili, predstavlja najvažnije pitanje u svezi s razmatranjem na temu korupcije u društvu i aktualno podsjećanje na lekcije koje nismo naučili. Svjedoci smo svakodnevnih otkrivanja brojnih afera, ali u konačnici i dalje nema nikakvoga boljitka. Mnogo je bolja manja i provjerena informacija za koju postoje čvrsti dokazi, nego senzacionalistička, najčešće od strane političkog rivala plasirana, posve neprovjerena vijest i navod. Nažalost, u Srbiji još uvijek nema mogućnosti za razvijanje pravog istraživačkog novinarstva jer nema dovoljno financijskog potencijala za višetjedno posvećivanje pojedinog novinara istraživača, samo jednoj, određenoj temi ili području. Zbog toga je sve više samo svjesno plasiranih političkih informacija koje ne daju potpuni uvid u stvarno činjenično stanje nego samo određenu naznaku pojedinih pojava korupcije u društvu.«
Posljednji stručni govornik, predstavnik Misije OESS-a u Srbiji Miroslav Janković, ukazao je na sve veći razvoj slobodnog pristupa informacijama diljem sve slobodnijeg svijeta. 
»Potrebno je formirati mrežu novinara s ciljem poboljšavanja borbe protiv korupcije, kao svojevrsnog oblika zaštite svih koji bi se zbog svoga profesionalnog angažmana mogli naći na udaru. U ovom trenutku u Srbiji ne postoji institucija koja kontrolira javne rashode države, novinari svojim djelovanjem mogu ukazati na određene propuste i zloporabe, kao i povjerenik za informacije od javnog značaja koji ima mogućnost reagiranja na iste. Potrebno je znati kako Zakon o dostupnosti informacija, usvojen u Srbiji 2004. godine, daje ovlast za dobivanje informacije u roku od 15-40 dana, u iznimno hitnim slučajevima u roku od 48 sati i da se uvijek treba istrajati u smjeru dobivanja svega što bi moglo pomoći na otkrivanju postojanja korupcijskih elemenata.«
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika