Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Krojenje BiH po nacionalnom ključu je loša politika

Predsjednik Republike Hrva-tske, boraveći u dvodnevnom posjetu Bosni i Hercegovini, istaknuo je kako će se, ukoliko predstavnici tri konstitutivna naroda ne postignu dogovor o unutarnjem preustroju Bosne i Hercegovine, morati organizirati novi Dayton. Mesić je kazao kako je jasno da BiH mora dograditi svoj ustav kako bi postao kompatibilan onima koje imaju zemlje članice Europske Unije. Upozorio je da svaki dogovor mora imati kao uvjet isključenje svake mogućnost odcjepljenja od BiH. Komentirajući inzistiranje predsjednika SNSD-a Milorada Dodika na mogućnost provedbe referenduma o odcjepljenju Republike Srpske, hrvatski je predsjednik kazao kako je to obična iluzija. 
»Takav koncept razmišljanja je iluzija. Ali, svatko ima pravo na svoje snove pa tako i Dodik«, kazao je Mesić i dodao, kako se mora dosljedno inzistirati na gradnji odnosa u BiH na temelju rezultata popisa iz 1991. godine i po kojemu su 40 posto stanovništva današnje Republike Srpske činili Bošnjaci i Hrvati. On je potvrdio kako će Hrvatska kao jamac Daytonskog sporazuma učiniti sve što je u njenoj moći ne bi li pomogla stabiliziranju prilika u BiH.
POČASNI GRAĐANIN BIHA-ĆA: Prilikom posjeta BiH Mesić je posjetio Bihać, gdje mu je uručena nagrada počasnoga građanina Bihaća. Tom je prilikom, odgovarajući na brojna pitanja novinara, istaknuo kako je krojenje BiH po nacionalnom ključu loša politika i da oni, koji se iz nje žele izdvojiti, u tome nikada neće uspjeti. »BiH na čitavom svom prostoru pripada i Bošnjacima i Hrvatima i Srbima i na tome treba graditi budućnost BiH«, rekao je Mesić poručujući »onima koji misle da BiH nije konstanta, nego je konstanta ono što je nastalo etničkim čišćenjem«, da se varaju kada misle da svojim upornim političkim zalaganjem mogu izdvojiti dijelove BiH. 
»Oni koji misle da će se Europa i svijet zamoriti i da će jednoga dana dopustiti nekome da se priključi nekome – moram ih razočarati, nikada im to neće uspjeti«, naglasio je Mesić. 
OČUVANJE CJELOVITOSTI BIH: Nastavljajući svoj posjet BiH Mesić je u Sarajevu održao predavanje na Fakultetu političkih znanosti. Hrvatski se predsjednik osvrnuo na stvaranje Europske Unije i iskustva Hrvatske na putu prema euroatlantskim integracijama. 
»U takvoj Europi i naše zemlje moraju naći svoje mjesto. Niti RH, niti BiH ili neka druga zemlja u regiji ne mogu sebi priuštiti luksuz da ostanu izvan te zajednice. Ostanak izvan EU bio bi ravan samoubojstvu – kako ekonomskom, tako i političkom«, kazao je Mesić. 
On je poručio kako je Hrvatska spremna staviti sve svoje potencijale i iskustvo na raspolaganje BiH kao pomoć na putu prema EU. Hrvatskoj nije u interesu, kako kaže Mesić, da se shengenska granica uspostavi na granicama sa susjednim zemljama, odnosno da Europa završava na Uni i Savi. »Svi politički čimbenici u BiH moraju shvatiti da ući u EU znači i prihvatiti određena pravila i o tome nema rasprave. O potrebi očuvanja cjelovitosti BiH neću trošiti riječi. Rekao sam kako ostanak visokoga predstavnika nije prepreka za dobivanje statusa kandidata, međutim, kada se ozbiljno krene prema Europi, onda se nazočnost međunarodne zajednice mora smanjiti, odnosno međunarodna zajednica mora prestati biti čvrst i jedini djelotvoran jamac unutarnje stabilnosti BiH. Sudbinu zemlje moraju uzeti u svoje ruke njezini građani i njihovi demokratski izabrani predstavnici«, istaknuo je Mesić. 
RH ĆE I DALJE POMAGATI HRVATE IZ BiH: »Mi smo Hrvatima u BiH poručili da je BiH njihova domovina i da svoju politiku moraju koncipirati u Sarajevu, a ne očekivati da njihovu politiku vodi Zagreb. Volio bih da sam takvu poruku čuo iz Beograda, izrečenu na adresu Srba u BiH. Bojim se da je do sada nisam čuo. Ali to svakako ne znači da mi u Hrvatskoj nismo zainteresirani za sudbinu Hrvata u BiH i da im nećemo i dalje pomagati. Hoćemo svakako, ali nikada na račun održivosti BiH«, kazao je Mesić. 
Nakon predavanja na Fakultetu političkih znanosti, Mesiću je predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH fra Luka Markešić uručio priznanje za zasluge u izgradnji države BiH. 
Priznanje su još dobili i Bogić Bogićević, nekadašnji član Predsjedništva SFRJ u vrijeme dok je prvi čovjek te bivše države upravo bio Stjepan Mesić, te Selim Bešlagić, nekadašnji načelnik Općine Tuzla. Zahvalivši na priznanju, Mesić je podvukao kako je HNV odigrao veliku ulogu u afirmiranju države BiH.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika