Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Koža u tradicijskoj kulturi

Korizma tek što je nastupila, a Šokci su već prionuli ozbiljnim temama, pa su prve srijede u korizmi, tzv Čiste srijede, u Osijeku održane radionice Šokačkih suvenira gradu III., a uvod u novi ciklus bilo je predavanje o temi »Šokci i koža u tradicijskoj kulturi«, što ga je pripremila mr. Ljubica Gligorević, etnologinja u Gradskom muzeju Vinkovaca i voditeljica popularne emisije VTV »Gori lampa«.
SUVENIRI GRADU OSIJEKU: Treću godinu zaredom Šokačka grana ide s projektom Šokački suveniri gradu Osijeku, a voditeljica je ove godine Ružica Raković-Smiljanić. »Evo, počeli smo s ovogodišnjim ciklusom radionica, zanimanje je jako veliko i očekujemo svake srijede 50-60 žena, ali i muškaraca, koji se uključuju u gotovo sve radionice, i da se pohvalim, imamo dosta mladih, srednjoškolskog uzrasta, koji se također zanimaju za ovo tradicijsko umijeće. Zato smo riješili započeti s kožom, koja je ostavila traga u tradicijskom odijevanju Šokaca. Kako to dobro u svojemu muzeju radi Ljubica Gligorević, koja je i članica Šokačke grane, zamolili smo je, ali da povede i nekog od obrtnika. Njen je izbor pao na kožušara Stjepana Posavčevića, koji radi i prelijepe ukrase i nakit od kože, pa smo večeras uživali, ali i pokupili pregršt ideja za naše radionice, pa vjerujem da će se među suvenirima, koje ove godine nudimo gradu Osijeku, naći i nešto od kože«, rekla je prof. Ružica i obećala da će grupu najvjernijih sudionika radionica povesti do Gradskog muzeja Vinkovaca i u posjet obrtniku Stjepanu Posavčeviću.
Iste su večeri počeli s radom sudionici 12 radionica s više od 50 polaznika, a kako je rekla Vera Erl, predsjednica Šokačke grane, tu nisu samo članovi ove udruge već i građani Osijeka i prigradskih mjesta, pa je Šokačka grana preuzela i obvezu edukacije svih onih koji se zanimaju za tradicijsko umijeće i izradu odjevnih i drugih predmeta i nakita od stakla, kože i vune.
VELIKA ENERGIJA ČLANS-TVA: Ljubica Gligorević je dobra poznavateljica aktivnosti Šokačke grane, jer ih prati od osnivačke skupštine od prije više od 4 godine, pa preko svih međunarodnih okruglih stolova. Zadovoljna je i količinom tih aktivnosti, ali još više kvalitetom iznjedrenih programa, a to je dobar znak da je jedna ovakva udruga nedostajala jednom regionalnom centru, kakav Osijek doista jest. »Oduševljena sam energijom i entuzijazmom članstva i vodstva Šokačke grane, a i dobro osmišljenom temom ovogodišnjeg okruglog stola ‚Šuma, zemlja, Šokci i Bunjevci‘. Ja bih još dodala i konji, jer oni su oduvijek vjerni pratitelji Šokaca, pa i Bunjevaca. Večeras sam dovela majstora Posavčevića, kožušara i ćurčiju, kako se nekad govorilo, ali sam mogla dovesti i remenara Pavlovića, čiji je sin nastavio obiteljski obrt, pa se osim orme, bavi i kožnim nakitom, ukrasnim remenjem i muškim i ženskim torbicama. Mogu Vam reći, ove je godine pokladno jahanje u Vinkovcima bilo veličanstveno, više od 50 konja i jahača, pa mislim da konji ponovno osvajaju Šokce« , rekla je Ljubica.
Navodila je niz primjera koliko se koža zadržala u uporabi u našim selima, gdje je neizostavni dio tradicijskoga ruha i načina odijevanja, a u selima koja su prognana mještani su nakon mirne reintegracije i povratka prionuli rekonstrukciji, pa  diljem Šokadije ponovno možemo susresti kožuhe, pršnjake, kožuške, bilo na imućnijim mještanima ili na članovima KUD-ova i folklornih društava.
Stjepan Posavčević, vinkovački krznar i kožušar, porijeklom iz Budrovaca, priznao je da je na zanat pobjegao od mukotrpnog seljačkog posla, i dok je mama proklinjala komunističku vlast što djecu tjeraju na škole, on je molio Boga da mu pomogne da pobjegne od čupanja graha po kukuruzima. Još 1952. pošao je na zanat u Vinkovce, izučio ga i zaposlio se jedno vrijeme u Đakovu, a odmah potom u Osijeku, kod pokojnog krznara Unukića. Poslije vojske vraća se u Vinkovce, gdje poslije otvara vlastiti obrt. Ovo je nadasve lijep i zanimljiv posao, ali mukotrpan, pa zato danas nema mladih obrtnika. Ako jedan ženski kožušak stoji 3 tisuće kuna, a muški i 4, pa možda i 5 ako je nacifran, možete pomisliti kako je to puno novaca, no, kada uzmete troškove za materijal i vrijeme utrošeno za proizvod, nadnica je minimalna. Ali zaraditi se može, narudžbi je dosta i danas, i od strane imućnijih Šokaca, ali i od društava i KUD-ova.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika