Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Aktualne vijesti

Jeremić: Nije osuđena Srbija
 
»Presude Haškog tribunala petorici iz državnog vrha Srbije su presude pojedincima, a ne Srbiji kao državi«, izjavio je prošloga tjedna ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić. On je, gostujući u emisiji »Poligraf« na TV B92 rekao da je Milan Milutonović zapravo jedini optuženi koga su građani Srbije izabrali, i da je upravo on dobio oslobađajuću presudu. Vuk Jeremić očekuje da će optuženi pred Haškim tribunalom uložiti žalbe na presude koje su dobili.
»Ja bih se uzdržao od toga da kažem šta osobno mislim o Haškom tribunalu. Mogu kao građanin kazati da ne poznajem nikoga tko nije duboko začuđen činjenicom da iz haške sudnice ljudi poput Ramuša Haradinaja i Nasera Orića izlaze kao pobjednici, nasmijani, oslobođeni, a da se gotovo svima koji su pred tim sudom optuženi iz Srbije dešava ovo što se dešava«, rekao je Jeremić. 
On je, međutim, naveo da će Srbija nastaviti surađivati s Haškim tribunalom sve dok se ne ispune sve obveze, kada, kako je rekao, Srbija više neće imati ni potrebu ni obvezu da s tom institucijom i s ljudima iz nje »ima bilo što«. 
On je rekao da ne vjeruje da će presuda Haaga državnom i vojnom vrhu Srbije imati utjecaj na odluku Međunaronog suda pravde o pitanju legalnosti kosovske neovisnosti i da Srbija nije izgubila zaštitu međunarodnog svjetskog poretka. 
»Ne vidim zašto bi 10 godina kasnije jednoj vrlo različitoj, potpuno promijenjenoj Srbiji, demokratskoj, okrenutoj prema europskim integracijama i procesu pomirenja, bila nametnuta kazna za bilo čije grijehe, koji nisu bili naplaćeni onoga trenutka kada je režim Slobodana Miloševića poražen«, smatra Jeremić. 
Podsjetimo, Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) oslobodio je prošloga četvrtka bivšeg srbijanskog predsjednika Milana Milutinovića optužbi za zločine protiv čovječnosti te kršenje zakona i običaja ratovanja na Kosovu 1999., a petoricu suoptuženika osudio je s 15 do 22 godina zatvora. ICTY je osudio bivšeg premijera SR Jugoslavije Nikolu Šainovića, zapovjednika Jugoslavenske armije Nebojšu Pavkovića i generala Sretena Lukića na po 22 godine zatvora, proglasivši ih krivima za svih pet točaka optužnice. Dvojica drugih suoptuženika u predmetu, bivši zapovjednik jugoslavenske vojske Dragoljub Ojdanić i general Vladimir Lazarević, proglašeni su krivima za dvije točke optužnice i osuđeni su na po 15 godina zatvora. 
 
Predsjednik Egeresi primio izaslanstvo Republike Mađarske
 
Predsjednik Skupštine AP Vojvodine Sandor Egeresi primio je 2. ožujka delegaciju Kancelarije premijera Republike Mađarske na čelu s državnim tajnikom zaduženim za vanjske odnose i nacionalnu politiku Gemesi Ferencom. 
U razgovorima, u kojima su sudjelovali i: glavna direktorica u Kancelariji premijera dr. Erika Terzsek, generalni konzul Republike Mađarske u Subotici Ferenc Nagy, odnosno šef poslaničkog kluba Mađarske koalicije u Skupštini AP Vojvodine dr. Tivadar Tot, bilo je riječi o daljnjem produbljivanju dobre suradnje između Republike Mađarske i Republike Srbije. Obostrano je naglašen značaj kulturne suradnje u sklopu koje će se organizirati redovita predstavljanja mađarske, odnosno srpske kulture u gradovima dviju zemalja, s posebnim osvrtom na dostignuća Mađara koji žive u Srbiji, odnosno Srba u Mađarskoj.
Predsjednik Egereši je obavijestio goste o aktivnostima u svezi novog Statuta AP Vojvodine i naglasio je da se otpori prema tom dokumentu javljaju prvenstveno od strane onih snaga koje su protiv decentralizacije i europskog puta Srbije, ali je izrazio očekivanja da će Narodna skupština Republike Srbije usvojiti predloženi dokument.
Državni tajnik Gemesi je naglasio da je regionalizacija jedno od osnovnih načela Europske Unije i u tom smislu bi decentralizacija predstavljala izuzetno pozitivan signal od strane Republike Srbije na putu prema europskim integracijama. On je posebno istaknuo i prednosti decentralizacije i regionalizacije s aspekta dostupnosti fondovima Europske Unije. 
U razgovorima o položaju mađarske nacionalne zajednice sa zadovoljstvom je konstatirano smanjivanje broja incidenata na etničkoj osnovi u AP Vojvodini, navodi se u priopćenju iz kabineta predsjednika Skupštine AP Vojvodine.
 
Okrugli stol o medijskoj regulativi
 
Potpredsjednik Skupštine AP Vojvodine Branimir Mitrović bio je domaćin okruglog stola o medijskoj regulativi, koji je u organizaciji Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine održan u ponedjeljak u pokrajinskom parlamentu, navodi se u priopćenju iz njegova kabineta. Okrugli stol je organiziran povodom objavljivanja specijalnog izdanja »Srpske pravne revije«, posvećenog aktualnim pitanjima i problemima medijske regulative u Srbiji. 
Obraćajući se sudionicima okruglog stola potpredsjednik Branimir Mitrović je rekao da nastojanja da se riješe nagomilani problemi u medijima zaslužuju potporu Skupštine Vojvodine.
»Kada je riječ o oblasti medija najavljuje se donošenje novih zakona ili izmjene postojećih, a sve s ciljem usklađivanja domaće regulative s europskim standardima. Prilagođavanje domaće regulative europskoj u prijevodu znači uvođenje reda, prihvaćanje europskih standarda i vrijednosti, drukčiji odnos vlasti prema javnosti, transparetnost u radu, a za nas u Srbiji i stavljanje točke na način razmišljanja, navike i sustav vrijednosti koji je obilježio posljednjih 20 godina naše povijesti«, naveo je Mitrović. 
Osim potpredsjednika Skupštine AP Vojvodine na okruglom stolu o medijskoj regulativi govorili su i: urednici izdanja »Srpske pravne revije« Vladimir Todorić i Dragan Veljović, profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu dr. Radivoj Stepanov, predstavnik OESS-a Miroslav Janković, novinarka Zsuzsana Szerencses i predsjednik NDNV-a Dinko Gruhonjić.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika