Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Bez konsenzusa u odlučivanju

Izvršni odbor Hrvatskog nacionalnog vijeća je na svojoj 62. sjednici, održanoj prošle srijede 25. veljače, usvojio prijedlog raspodjele sredstava po natječaju Ministarstva kulture Republike Srbije za sufinanciranje projekata/programa u području javnog informiranja na jezicima manjina. Iznos sredstava natječaja je 1.150.000 dinara, a na natječaj su šest projekata prijavile četiri udruge: Uredništvo na hrvatskom jeziku Radio Subotice, CRO Media, udruga »CroV« i HKPD »Matija Gubec« iz Tavankuta. Prvotni prijedlog izvjestitelja po ovoj točki dnevnoga reda, člana Izvršnog odbora zaduženog za informiranje Mate Groznice, nije usvojen, nego se po pitanju svakog projekta pojedinačno glasovalo, te je tako formuliran novi prijedlog, potom usvojen od strane članova Izvršnog odbora.
Na sjednici Izvršnog odbora našlo se i razmatranje te davanje mišljenja na program rada za siječanj-ožujak 2009. godine i na financijski plan Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata za siječanj-ožujak 2009. godine, koji su razmatrani zbog privremenog proračunskog financiranja te ustanove. Iako je ova točka, prema riječima predsjednice Izvršnog odbora Slavice Peić, trebala biti stvar procedure, budući da je već ranije usvojen programa rada Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata za cijelu 2009. godinu, članovi IO HNV-a nisu usvojili mišljenje u svezi s prijedlogom spomenutih dokumenata. Članovi IO -a koji su glasovali protiv usvajanja (Antonija Čota i Joza Kolar) istaknuli su da o spomenutim dokumentima mišljenje treba dati HNV, sukladno Statutu i Odluci o osnutku ZKVH-a, te predložili da se glasuje o upućivanju prijedloga vijećnicima. Jednakim brojem glasova (2 za; 2 protiv), budući da je članica IO Stanislava Stantić-Prćić  zbog ranije najavljenih obveza napustila sjednicu, prijedlog da se dokumenti na mišljenje upute HNV-u nije izglasovan.
U daljnjem tijeku sjednice, u točki tekuća pitanja Antonija Čota je zatražila od predsjednice IO HNV-a Slavice Peić da podnese ostavku. Kao razlog zahtjeva navela je da vijećnici na posljednjoj sjednici HNV-a nisu usvojili prijedlog Slavice Peić da se ona razriješi s dužnosti u Izvršnog odboru HNV-a. »Radi se o zahtjevu koji je bez obrazloženja i utemeljenja«, rekla je Čota, dodavši kako planira i »dalje smetati u nezakonitom radu Izvršnog odbora«. Zahtjev za smjenu Slavice Peić podržao je i član Izvršnog odbora zadužen za gospodarstvo Joza Kolar, kao razloge navodeći nedovoljno principijelnosti u radu ovog saziva Izvršnog odbora te donošenje odluka koje, kako je naveo, nisu u skladu sa statutima institucija čiji je osnivač Hrvatsko nacionalno vijeće.
Mato Groznica je informirao članove IO-a da je nedavno skupa s predsjednikom Brankom Horvatom, održao sastanak s novim v. d. ravnateljem RUV-a Blažom Popovićem, na kojem su predstavnici HNV-a izrazili nezadovoljstvo nedopustivo malom zastupljenošću programa na hrvatskom jeziku na pokrajinskom javnom servisu. U tom smislu, predstavnici HNV-a zatražili su da se uvedu kriteriji po kojima bi hrvatska zajednica trebala biti ravnopravnije zastupljena u programima Radiotelevizije Vojvodine. »S druge strane, pokazana je inicijativa te medijske kuće da prave neku vrstu arhive o svim nacionalnim zajednicama s područja Vojvodine, a ti bi se sadržaji potom plasirali ne samo u okviru manjinskih, nego i u okviru općih emisija. Također, RTV je izrazila spremnost i medijski popratiti jedan festival ili neku ključnu manifestaciju svake od zajednica«, rekao je Mato Groznica.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika