Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Povjerenje

Aktualni ministar unutarnjih poslova u Vladi Republike Srbije i predsjednik Skupštine AP Vojvodine dogovorili su prošloga tjedna formiranje zajedničke radne grupe, koja će organizirati okrugli stol s ciljem jačanja povjerenja i suradnje između lokalnih zajednica i policije. Razgovaralo se i o potrebi zajedničke strategije za prevenciju međunacionalnih incidenata, kao i o akciji koja bi pridonijela povećanju broja pripadnika različitih nacionalnih zajednica u policiji te prilagođavanju obrazovnog sustava ovim potrebama. 
Ministar Dačić je kazao kako je MUP-u u interesu da u policiji bude što veća zastupljenost pripadnika svih nacionalnih zajednica i naroda koji žive u Srbiji te je apelirao na pripadnike svih naroda i nacionalnih zajednica da se prijavljuju za poslove u policiji i MUP-u, i pohađaju njihove kurseve, škole i kriminalističke akademije. Vremena se mijenjaju, mijenjaju se režimi, politike, pa i ljudi, no ono što se vrlo teško vraća kad se jednom izgubi - jest povjerenje. To je povjerenje bilo ozbiljno narušeno devedesetih godina, kada su pripadnici manjina odjednom postali nepoželjni u ovim strukturama. Onda nije niti čudno kako je u svim razgovorima i na konferencijama riječ koja se najčešće čula bila upravo povjerenje. 
Razina je povjerenja, ne samo prema policiji već općenito u društvu, pokazuju rezultati istraživanja, u bivšim »komunističkim« zemljama izuzetno niska. A kada nema povjerenja u društvu bitno se osiromašuju resursi toga društva, jer se kapital jedne zemlje može mjeriti ne samo kroz fizičke resurse, financijski i ljudski kapital, već i kroz socijalni kapital. 
»Ekonomski kapital počiva na našim bankovnim računima, ljudski kapital u našim glavama, a socijalni kapital u strukturama odnosa među ljudima – da bi čovjek posjedovao socijalni kapital on mora biti povezan s drugim ljudima«, kaže politolog Berto Šalaj. A povezanost s drugim ljudima gradi se na povjerenju - na povjerenju u samoga sebe, povjerenju u druge ljude, povjerenju u institucije društva u kojemu živimo. 
Veze između (ne)povjerenja u ljude, (ne)povjerenja u društvo i (ne)povjerenja u politiku mogu biti sasvim različitog intenziteta i smjera u različitim društvenim i političkim sredinama. Međutim, ukoliko postoji veliko preklapanje nepovjerenja u druge u socijalnom, političkom i interpersonalnom  prostoru, ukoliko postoji stanje opće prisutnog nepovjerenja to je signal da stvari nisu onakve kakve na površini izgledaju, da odnosi u toj socijalnoj sredini nisu funkcionalni, navodi se u feljtonu u kojem objavljujemo rezultate istraživanja o socijalnoj alijenaciji na uzorku bunjevačkih Hrvata. Značaj ovog istraživanja utoliko je veći što kao i za društvo u cjelini socijalni kapital predstavlja neophodni resurs i za jednu manjinsku zajednicu. Imajući u vidu manjinski položaj možda čak i glavni resurs. 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika