Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pokladne »Maškare«

GOLUBINCI - Poslije 12 godina u Golubincima je u organizaciji Hrvatskog kulturno prosvjetnog društva »Tomislav« obnovljen pokladni običaj - maškare. Maskenbal je 3. ožujka priređen u prostorijama OŠ »23. oktobar« i okupio mnoštvo posjetitelja, među kojima su bili i treći tajnik u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Beogradu Stipan Medo i Generalni konzul Republike Hrvatske u Pečuhu mr. Ivan Bandić. Po tradiciji, najbolje su maske bile nagrađene  a program su svojim nastupima obogatili članovi »Golubinačkih tamburaša«, Tamburaškog sastava »Đurđevak«, Folklornog odjela HKPD »Tomislav«, te nekoliko umjetnika, rodom Golubinčana.
D. D
 
PETROVARADIN - Diljem svijeta vrijeme pred korizmu je pokladno vrijeme u kom dominiraju maske i kanevali. U takvoj karnevalskoj tradiciji živi i karnevalska zabava u Petrovaradinu. S početka prošlog stoljeća karnevalske zabave organizira Petrovaradinsko karnevalsko društvo, koje izrasta iz ideje tadašnje elite okupljene oko Hrvatske čitaonice u Petrovaradinu. 
Članovima Društva za priređivanje maškara u Petrovaradinu upućeni su 13. 12. 1938. pozivi za pripravu karnevala i zabave u siječnju 1939. godine. Svi dogovori oko završnih pokladnih svečanosti, programa i rute kojom su se kretale maske, članovi društva održavali su u gostioni »Kod Frankopana«.
Karnevalske svečanosti održavaju se u posljednja tri dana poklada, a sudionici su samo oni koji se prijave unaprijed. Tjekom povorke nosio se princ karnevala, krivac za sve nevolje i nedaće, a koji je na kraju bio spaljivan pred pomenutom gostionom. 
Vlasti 50-ih godina prošlog stoljeća zabranjuju karnevalsku povorku, a ujedno i samo društvo pod izlikom kako promiču neprihvatljivo ozračje. Društvo prestaje postojati. Iako zabranjen, duh karnevala nije prestajao tijekom ovih dosadašnjih godine. Pokladne zabave pod maskama održavaju se prvo u Vatrogasnom domu i restoranu »Zec«, a posljednjih godina u prostorijama Centra mladih u podrumu samostana »Sv. Juraj« u Petrovaradinu. Odrastajući uz tradiciji svojih predaka, na što su osobito ponosni, mladi u Petrovaradinu od prije tri godine zasebno ograniziraju svoje pokladne tulume. Dok se stariji zabavljaju i vesele uz polke i valcere, mladi to čine uz suvremenu glazbu. 
M. K.
 
MOHAČ - Završna priredba ovogodiš-njih »poklada« u mađarskom gradu Mohaču održana je u nedjelju, 2. ožujka. Preko 30.000 gostiju sudjelovalo je u narodnim igrama na trgu. U kolu pred gradskom vijećnicom sudjelovale su, među ostalima, i folklorne grupe iz Vojvodine, Hrvatske, Slovenije i Mađarske. Po predanju, mohački su Šokci dugo nakon bitke 1526. jedne oluj-ne noći iz svojih skrovišta u močvarama prešli preko Dunava u grad, maskirani i naoružani i potjerali osmanlije. »Pokladari« i danas vjerno čuvaju običaje, no sada umjesto Turaka tjeraju zimu.
L. K.
 
Bački Monoštor - U Bačkom Monoštoru je 2. ožujka u organizaciji  Kulturno-umjetničko društvo Hrvata »Bodrog« održan  maskenbal.
 
RUMA - U subotu su u prostorijama HKPD »Matija Gubec« u Rumi održane tradicionalne »Maškare« koje se u ovom naselju organiziraju od 1919. godine, a i ove godine okupljene je zabavljao Tamburaški orkestar Društva.
N. J.
 
ĐURĐIN - U organizaciji HKPD »Đurđin« 1. ožujka održan je prvi karneval - maškare u prostorijama Doma kulture. Gosti karnevala bila su  djeca iz Male Bosne u pratnji vodstva  HUK »Lajčo Budanović«. Žiri je nagradio najbolje maske, a potom je nastavljeno druženje.
V. D.
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika