Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Na­stup pun du­hov­no­sti

U nedjelju 21. ožujka u subotičkoj franjevačkoj Crkvi sv. Mihovila nastupila je Schola Cantorum iz Bečeja, koja je na sv. misi u 10 sati i iza nje izvela duhovnosti prepun i odista uzvišen program, koji se sastojao iz IV. gregorijanske latinske mise te drugih crkvenih pobožnosti, nakon čega je uslijedila glazba. Zbor gostiju iz Bečeja Schola Cantorum najprije je otpjevao nekoliko duhovnih i religioznih skladbi, konkretno prve dvije koje spominjemo kasnije u tekstu, skladbu gregorijanske latinske mise te veličanstvenu, nadahnutu »Ave Maria«.
   Kakav je to samo vrsni odabir zborskih skladbi i tema bio na repertoaru bečejskog zbora! Najprije smo imali izuzetno zadovoljstvo te čuti veličanstvenu izvedbu »Ave Maria« Ferencza Witta, a potom su se redali sve sami biseri: »Tantum ergo« Eszterházya, gregorijan »Mandatum novum«, a nakon toga »Svijetleći Božji obraz« J. S. Bacha, »Adoramus te« Rossellia, »Psalam 150« Goudimela, te naposljetku »Sunčev zrak moje duše« (Sdersten-Keble-Aprily).
   Iako je u gotovo svim spomenutim temama zbor pratio neponovljivi zvuk orgulja franjevačke crkve, imamo dojam kako su najblistaviji momenti ovog nadasve uzbuđujućeg i prosvijetljenja punog koncerta, dijela mise, kompletnog kulturno-umjetničko-duhovnog programa bile skladbe koje je zbor gostiju iz Bečeja otpjevao bez pratnji orgulja, tzv. »acapella« načinom, inače svojstvenijem, primjerice pravoslavnim ili protestantskim pjevačkim zborovima.
   No kompletni dojam ostaje odista besprekoran-izvjedba, pjevanje, dakle, prije svega, orguljaška pratnja, ravnanje, odabir repertoara, a o atmosferi u dupke punoj franjevačkoj crkvi sv. Mihovila da se i ne govori. Rijetko je kada nedeljna misa u franjevačkoj crkvi bila ovako posjećena, ovako nabijena duhovnošću, uzvišenim patosom istinske religioznosti i gotovo nadnaravno uzbuđujuće i pročišćujuće, gotovo proceljujuće glazbe. I premda u programu glazbenih dješavanja za konac minule, 2003. godine i tekuće 2004. godine koju je koncem prošle godine izišao iz tiska nije najavljeno ovo izuzetno uspjelo jutarnje/prijepodnevno umjetničko-duhovno druženje s nebeskim uzvisinama i muzama, ostaje dojam da je upravo gostovanje bečejskog zbora Schola cantorum u nedjelju, 21. ožujka tekuće godine već sada to možemo tvrditi, jedno od u svakom mogućem smislu najuspješnijih manifestacija, programa takove vrsti ove godine. Nadajmo se da će ih biti još, i nadajmo se da će naš narod jednako masovno istim programima i prisustvovati, jer oni to odista više nego zaslužuju. Sve pohvale organizatorima, franjevačkom samostanu također, a velika hvala gostima iz Bečeja, kao i, dakako, ravnateljici – Ottilia Nagy

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika