Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Kako, molim?

SUDNICA BEZ RJEČNIKA
Mnoge reči iz optužnice ne razumem. Hotimično, na primer, za tu reč prvi put čujem, točka, općina, suradnja, obrana, zapadni Srijem, vidim da je to neki geografski pojam ali ne znam u kojoj zemlji se nalazi taj Srijem… Frustriran sam zbog čudne odeće koja se nosi u sudnici. Ta odeća me asocira na katoličku inkviziciju što je za mene psihološki neprihvatljivo. Dr. Vojislav Šešelj, pritvorenik, na prvom pojavljivanju u haaškoj sudnici, »Danas«, 27. veljače 2003.
 
SLADOLEDŽIJA IZ SUSJEDSTVA
Kupnjom (beogradskog) »Frikoma« postali smo jedna od vodećih industrija sladoleda u Europi. Ivica Todorić, vlasnik koncerna »Agrokor«, »Nacional«, 25. veljače 2003.
 
DIPLOMA ZA VIZU
Talijanske škole su bolje od naših škola i u Rijeci ljudi upisuju djecu u te škole, iako nemaju nikakve veze sa Talijanima, pošto znaju da će materinji jezik i te kako naučiti i kod kuće. To nije slučaj sa srpskim školama. Što će djetetu diploma na ćirilici u Hrvatskoj? Odmah možeš da mu izvadiš vizu da se preseli u Jugoslaviju! Bogdan Denić, profesor Sveučilišta NYC, predavač na State Department School i predsjednik NVO Tranzicijom ka demokraciji, »Pravi odgovor«, 25. veljače 2003.
 
ZABETONIRANA ŠUTNJA
To što domaći dežurni klevetnici Međunarodnog suda za ratne zločine u Den Haagu sada, kada je i Šešelj stigao tamo, a Plavšićka dobila strogu kaznu zatvora, šute kao da su zaliveni betonom, samo govori o važnosti Tribunala u procesu utvrđivanje istine i u pomirbi regije. Drago Pilsel, kolumnist, »Novi list«, 2. ožujka 2003.
 
NOSTALGIČNI AUTONOMAŠ
Nostalgičan sam prema mapi Jugoslavije koju sam poznavao, a što se tiče autonomije, ne mogu biti nostalgičan jer to apsolutno više nije moguće, jer nema više ni one Jugoslavije, ni one Srbije, ni one Vojvodine. Nemoguće je vraćati se nečemu što je prošlost jer 21. vek otvara nove mogućnosti i ima svoje imperative, naročito u zemljama koje su u tranziciji, pa se tome i valja prilagoditi. Čini mi se da u tom novom stanju imamo razlog više za autonomnost ovog regiona, koji jeste prirodna, geografska, ekonomska i sociološki uređena zajednica. To je oblik autonomije koji obezbeđuje prevashodno odgovor na ono što se najgrublje može svesti na raspolaganje sopstvenim dohotkom, a to će onda značiti prateće instrumente i zakonodavstvu delatnost i decentralizaciju unutar same Vojvodine kao zajednice. Boško Krunić, nekadašnji pokrajinski dužnosnik, predsjednik Foruma V-21, »Dnevnik«,  1. ožujka 2003.
 
TROSTRUKI POZIV
Mislim da što se tiče Svetog oca, (u svezi papine posjete Beogradu) ne bi bilo problema ukoliko se ispune tri uslova: da ga pozove država, SPC i Katolička crkva. Međutim, trostruki poziv još uvek nije formulisan. Kada je reč o patrijarhu Pavlu on bi već sutra mogao da poseti Vatikan. Msgr. Jean Louis Tauran, tajnik Odjela s državama pri Vatikanu, NIN, 27. veljače 2003.
 
KOMIČNI IDIOTIZAM
U naše doba sve je teže i uzaludnije predvidjeti što će sutra biti sa svijetom i Europom u politici, ekonomiji, kulturi i ekologiji. Ipak, za Hrvatsku je izvjesno, kao i za Srbiju i BiH, da će najmanje još jedno desetljeće patiti od teških recidiva nacionalnog bunila. Jer ovdje se još ne shvaća da nam ljudsku i građansku budućnost najviše ugrožava vlastito stalno buncanje o ugroženosti nacije i o tolikim vanjskim i unutarnjim neprijateljima. Narod se ne može izvući iz tog već komičnog idiotizma bez pomoći jedne suvremene duhovne i političke elite – kojoj danas jedva naziremo začetak. Nikola Visković, profesor na Pravnom fakultetu, »Feral«, 22. veljače 2003.
 
PODANICI OPSTALI      
Trebalo je to (lustraciju) uraditi odmah, pre dve godine. Međutim, jedan deo političke elite primio je u svoje redove bivše ne samo Miloševićeve već i Brozove podanike i na taj način gradio infrastrukturu svojih stranaka. Žalosno je što su to u pitanju nekadašnje opozicione stranke. Vladan Batić, ministar pravde u Vladi Srbije, »Blic«, 26. ve-ljače 2003.
 
ZAKAŠNJELO »KAMENJE« 
Stounsi su zakasnili. Trebali su doći 1990. i svirati dvadesetogodišnjacima, na tromeđi Srbije, Bosne i Hrvatske. Možda onda do rata na prostoru SFRJ ne bi došlo. Dr. Zorica Tomić, sveučilišna profesorica, »GL«, 2. veljače, 2003.

Najava događaja

08.11.2020 - Poetski prikaz »Avaških godina«

U nedjelju, 8. studenoga, premijerno će biti izveden poetski prikaz Avaških godina koje je napisao Milovan Miković. Djelo je dramatizirala i režirala Nevena Mlinko, a izvest će ga glumci Književno-teatarskog kružoka HKC-a Bunjevačko kolo iz Subotice. Premijera će biti održana u velikoj dvorani Centra s početkom u 19.30 sati. Ulaznice po cijeni od 300 dinara moguće je rezervirati radnim danima na broj 024/556-898 ili 0646590635. Izmjene su moguće skladno promjenama epidemioloških mjera u zemlji. 

»Zbirka pjesama 'Avaške godine' koju je eminentni hrvatski književnik Milovan Miković postmodirnistički oblikovao i podnaslovio kao „krhotine poeme u nastajanju“ prvi puta je tiskana 1991. godine nakon čega je doživjela još tri izdanja. Ovo poetsko ostvarenje napisano na bunjevačkoj ikavici pripada vrhunskim djelima dijalektalne književnosti Hrvata i do sada nije scenski uprizoreno. Tematski i jezički ukorijenjeno i nadahnuto životom bačkih Hrvata bavi se identitetskim, povijesnim, običajnim i mentalitetnim obilježjima ovog dijela hrvatskog naroda van matice koji je u intenzivnom kontaktu s drugima narodima i drugačijijm svjetonazorima, te opstojava u različitim državnim sustavima. Dramatizacija poetskog djela i njegovo uprozorenje prate osobnu i kolektivnu povijest kroz prikaz dvije generacije u vremenu od naseljevanja Hrvatima Panonske nizine do današnjih dana podcrtavajući kontinuitet izazovnog, ali istrajnog trajanja. Jednočasovnim poetskim prikazom revitalizira se i tematizira zavičajni govor u bogatsvu, raskoši i ljepoti bunjevačkog ikavskog izričaja. Suvremenim scenografskim i glazbenim oblikovanjem uz točnu i autentičnu kostimografiju postiže se estetska harmonija tradicijskog i suvremenog uz ponosno identificiranje življenja Hrvata u Vojvodini«, navodi redateljica Nevena Mlinko.    

29.10.2020 - Kolokvij o gradnji đurđinske crkve

LXVI. znanstveni kolokvij ZKVH-a na temu O gradnji crkve sv. Josipa Radnika i drugim sličicama iz povijesti Đurđina – prigodom 85. obljetnice izgradnje bit će održan u četvrtak, 29. listopada (oktobra) 2020. godine, s početkom u 18 sati u dvorani župe sveti Josip Radnik u Đurđinu.

Predavač je prof. Stevan Mačković, ravnatelj Povijesnog arhiva u Subotici. Tijekom izlaganja na kolokviju bit će prikazan foto materijal iz 1935. godine o gradnji crkve sv. Josipa Radnika koji predstavlja okosnicu i težište predavanja što se određuje i samim njegovim nazivom. U predavanju je pregledno obuhvaćena i kratka sažeta povijest naselja. Prvenstveno su dani ilustrativni dokumenti – vrela iz subotičkog povijesnog arhiva, kao zemljopisne mape i karte od 18. do 20. stoljeća, ali i drugi u kojima se spominje Đurđin.

Kolokvij će biti održan uz sve propisane protuepidemijske mjere!


 

31.10.2020 - Predstava »Mladi sveti Franjo« u Subotici

Grupa mladih koji pohađaju Vjeronauk za mlade u Franjevačkom samostanu u Subotici pod vodstvom fra Danijela Maljura priređuju predstavu pod nazivom Mladi sveti Franjo. Predstava prikazuje život svetog Franje Asiškog u mladosti prije obraćenja, te o prvim koracima nakon obraćenja i bit će izvedena večer uoči svetkovine Svih svetih, u subotu, 31. listopada, u velikoj dvorani HKC-a Bunjevačko kolo, s početkom u 19 sati i u 21 sat.

Ulaz se ne naplaćuje, ali je kapacitet dvorane zbog aktualne epidemijske situacije smanjen, te je potrebno rezervirati mjesto na broj telefona 063/276-833 ili putem društvenih mreža (Josip Šarčević).


 

31.10.2020 - Prva »Noć hramova« u Novom Sadu

U subotu, 31. listopada, u Novom Sadu bit će održana prva Noć hramova, po ugledu na festival Lange Nacht der Kirchen (Duga noć crkava) iz Beča (u mnogim zapadnoeuropskim zemljama se zove: Noć crkava). U večernjim terminima bit će priređeni koncerti i predavanja u crkvama i drugim vjerskim objektima na više lokacija širom grada. U programu će sudjelovati crkveni zborovi, izvođači duhovne glazbe i drugi glazbeni sastavi koji će predstaviti kulturu i tradiciju svoje zajednice, ali i povijest objekata u
kojima će se održati koncerti. Koncerti će se moći pratiti od 18h putem live-streama na Youtube kanalu Color Media Communications. Program će se odvijati u novosadskoj sinagogi, kapeli na Židovskom groblju, grkokatoličkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla, slovačkoj evangeličkoj crkvi, reformatskoj kršćanskoj crkvi, župnoj crkvi Imena Marijina i sabornoj crkvi Svetog Nikole u Srijemskim Karlovcima. Festival organizira udruga HBO Color Media Events, u suradnji s tvrtkom Color Media Communications i uz financijsku podršku Gradske uprave za kulturu Grada Novog Sada i Pokrajinskog tajništva za kulturu, informiranje i odnose sa vjerskim
zajednicama.

  • Doček NS2020
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • VRHRS
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika
  • DigitalDay