Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Druga Balkanska konferencija
Droga i sida
pošasti XXI. stoljeća

»S prevencijom bi trebalo početi još prije petog razreda osnovne škole, jer su droga i AIDS pošasti XXI. stoljeća«, jedan je od neslužbenih zaključaka II. Balkanske konferencije o drogi i AIDS-u, koja je prošloga tjedna održana u subotičkom hotelu »Patria«. Što se same Subotice, kao domaćina Konferencije tiče, istaknuto je da se ona ne može pohvaliti da je grad u kom droge i AIDS-a nema, jer je posljednjim testom od oko 100 Subotičana kod njih troje utvrđen pozitivan nalaz na virus HIV-a, što, kako je navedeno, nije konačna brojka, »jer se rezultati kriju«. »U Subotici se na liječenje od narkomanije tjedno javi od tri do pet korisnika teških droga, uzrasta od 16 do 20 godina, a od 2000. broj narkomana u Subotici porastao je za oko 50 posto. Na temelju saznanja od osnovaca i studenata svaki je drugi bar jednom ‘povukao dim’«, rečeno je na Konferenciji. Prema tim podacima, kako je navedeno, u Subotici je, u odnosu na 2002., broj narkomana dva ili tri puta veći, s tendencijom porasta ovog postotka, jer su uživatelji droge uočeni čak i među osnovnoškolcima.
Švedsko izaslanstvo
gospodarstvenika

Predsjednik Izvršnog odbora Skupštine općine Subotica Árpád Papp je 22. ožujka u Gradskoj kući primio švedsko poslovno izaslanstvo koje je predvodio Christer Jonsson, predstavnik tvrtke Miab.  U izaslanstvu su se nalazili i predstavnici tvrtke SiBex Elektronik Sibin Količić i Ruždija Šabović, predstavnik tvrtke EL & Svetsservice i norr AB Bert Nyve, te predstavnik tvrtke Žako iz Stare Moravice Slavko Mrvelj. Sastanku je prisustvovao i predsjednik Saveza vojvođanskih Mađara József Kasza.
    Članovi švedskog poslovnog izaslanstva su se zanimali za mogućnosti dugoročnih ulaganja u subotičko gospodarstvo na planu metalne industrije. Osim investiranja u proizvodne programe, zanimao ih je i tijek privatizacije.
Predsjednik IO Árpád Papp ih je upoz-nao sa stanjem u subotičkom gospodarstvu, te je naznačio kako općina ima mnogo stručnog, ali nezaposlenog kadra metalske struke. Upozorio je goste kako je subotičko gospodarstvo stabilno, ali da se nalazi na niskoj tehnološkoj razini.
Prijevoz do sajma
automobila

Povodom održavanja tradicionalnog Sajma automobila u Beogradu od 27. ožujka do 4. travnja, JP »Subotica-trans« će svoju ekspresnu liniju Subotica-Beograd prilagoditi ovoj manifestaciji i pružiti priliku putnicima koji to žele da posjete sajam.
    Radnim danima, tj. za sam dan otvaranja sajma 26. ožujka i nadalje 29., 30., 31. ožujka kao i 1. i 2. travnja autobus na ovoj relaciji će osim na Autobusnoj stanici – Beograd, putnike dovoziti i odvoziti do i od Beogradskog sajma preko Autobusne stanice Beograd-Subotica.
    Dolazak ispred Sajma je predviđen oko 9 sati na autobusnom stajalištu ispred Sajma. Povratak je u 14.30. Cijena povratne autobusne karte iznosi 600 dinara i u navedenom vremenskom periodu mogu se kupiti na šalterima Autobusne stanice u Subotici.

Prosvjed srednjoškolaca
u Subotici

Povodom tragičnih događajanja na Kosovu, u Subotici su 19. ožujka održani prosvjedi srednjoškolaca. U okviru svake škole u 10 sati se trebao održati Otvoreni sat podrške djeci na Kosovu, a poslije toga je nastava trebala ići dalje svojim tokom. Međutim, poslije toga sata djeca se nisu više vratila u razrede kako je planirano nego su samoinicijativno krenula šetati po ulicama grada od škole do škole. Tijekom šetnje kroz grad srednjoškolci su uzvikivali i slogane koji prije svega odaju njihovu nekulturu.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika