Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Pr­o­svjet­nom su­rad­njom do kva­li­tet­nog obra­zo­va­nja

U petak 19. ožujka posjetili su osnovne škole u Ernestinovu i Laslovu, predstavnici Hrvatskog nacionalnog vijeća – predsjednik HNV-a mr. sc. Josip Ivanović, član IO HNV zadužen za resor obrazovanja Dujo Runje, dopredsjednik HNV-a za Podunavlje Stipan Šimunov, članica IO SO Subotica zadužena za obrazovanje Edit Molnár Pintér, načelnik Odjela za društvene djelatnosti SO Subotica Grgo Francišković, ravnatelj PU »Naša radost« Jašo Šimić, ravnatelj OŠ »Ivan Milutinović« i ravnatelj Odjela za obrazovanje HNV-a Ivan Stipić, ravnatelj OŠ »Matija Gubec« u Tavankutu Kalman Kuntić, ravnateljica OŠ »Sveti Sava« Tatjana Bunčić, ravnateljica OŠ »Matko Vuković« Marija Crnković, ravnateljica OŠ »Vladimir Nazor« u Đurđinu Ljiljana Dulić, te učiteljice i učitelji koji izvode nastavu u razredima na hrvatskom nastavnom jeziku i koji održavaju satove njegovanja hrvatskog jezika s elementima nacionalne kulture u školama.
    Učiteljica iz Ernestinova (kraj Osijeka) Dobrila Puljić, koja je kao suradnica u odvijanju nastave na hrvatskom jeziku upućena od strane Ministarstva prosvjete RH u Suboticu, u suradnji s Dujom Runje i ravnateljem Osnovne škole Ernestinovo Damirom Škrlecom, organizirala je ovaj radni susret učitelja i ravnatelja škola iz Općine Subotice i Općine Ernestinovo.
RADNI SUSRET: Radni susret se odvijao na dva polja. Za učiteljice i učitelje organiziran je ogledni sat iz hrvatskog jezika za I. razred i ogledni sat iz matematike (na srpskom nastavnom jeziku), nakon čega je Sandra Centner, učiteljica i koautorica priručnika, vježbenice i udžbenika »Zlatni dom 3«, predstavila suvremene metode rada s učenicima, koje, između ostalog, imaju u sebi ugrađenu metodu kritičkog mišljenja.
    Drugi segment rada odvijao se u okviru okruglog stola na temu razvijanja suradnje u prosvjeti i obrazovanju između dvije države. U razgovoru su sudjelovali: ravnatelji škola, predstavnici HNV-a, predstavnici SO Subotice, te pročelnica za prosvjetu i kulturu Osiječko-baranjske županije Ljerka Doboi Ristić, pročelnica grada Osijeka za društvene djelatnosti Jasminka Kovač Novak i prodekan Visoke učiteljske škole u Osijeku mr. sc. Željko Popović.
    Sudionici okruglog stola iz Vojvodine istakli su da postoji potreba da se učitelji, koji su završili Pedagoške fakultete u Srbiji i Crnoj Gori, a angažirani su u nastavi na hrvatskom jeziku od prije dvije godine, dodatno obrazuju prije svega iz oblasti metodike nastave hrvatskog jezika, povijesti, kulture govorenja i pisanja, i slično. Iz tih predmeta trebala bi se osigurati i mogućnost polaganja ispita, nakon čega bi učitelji imali i odgovarajuću diplomu za izvođenje nastave na hrvatskom jeziku.
SURADNJA JE NEOPHODNA: U svemu ovome neophodna je suradnja odgovarajućih fakulteta i nadležnih ministarstava iz dviju država, budući da niti na jednom fakultetu u SCG ne postoji visoko obrazovanje na hrvatskom jeziku, te se niti ne može verificirati znanje iz hrvatskog jezika, povijesti, povijesti umjetnosti i sličnih predmeta. Dujo Runje je, govoreći o poteškoćama na koje se nailazi u formiranju odjela i organiziranju nastave na hrvatskom jeziku, istaknuo da se očekuje pomoć prije svega u dodatnom obrazovanju učiteljica, nastavnika i profesora. Radi se prije svega o nastavi hrvatskog jezika i književnosti, povijesti, te drugih predmeta vezanih uz nacionalnu kulturu. »Potrebno je osigurati permanentnu edukaciju za učitelje u ovim oblastima na odgovarajućim fakultetima u Osijeku ili Zagrebu, i u tome očekujemo pomoć od Republike Hrvatske«, rekao je Runje. Budući da ova suradnja podrazumijeva suradnju dviju država, odnosno nadležnih ministarstava Josip Ivanović je istakao da se očekuje da će potpisivanjem sporazuma između dviju država i ova pitanja biti regulirana.
    Bilo je riječi i o uspostavi suradnje između škola u Subotici, Ernestinovu i Osijeku kroz međusobne posjete kako djece tako i nastavnog kadra. Jasminka Kovač Novak istaknula je da regionalna suradnja Osijeka, Pečuha i Tuzle dobro funkcionira, a da su sa Suboticom, iako službeno još nije uspostavljena regionalna suradnja, kontakti svih ovih godina bili česti, da je kulturna razmjena redovita i da se očekuje i postoji dobra volja i za uspostavu uspješne suradnje i u oblasti prosvjete. Edit Molnar Pinter je, govoreći o višejezičnom obrazovanju koje postoji u Subotici, najavila da će Općina Subotica nastojati da pomogne u uspostavljanju suradnje s obrazovnim ustanovama u Hrvatskoj.                        

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika