Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Vijesti

Japanski investitori u Subotici

U kraćem posjetu subotičkoj Lokalnoj samoupravi 11. ožujka bili su predstavnici japanskih investitora, generalni menadžer tvrtke Mitsui za Srbiju i Crnu Goru Yoshinori Koshikawa, i predstavnik Japanske banke za međunarodnu suradnju Takashi Hongo.
    Tijekom razgovora s članom Izvršnog odbora zaduženim za godpodarstvo i poljoprivredu Mirkom Ostrogoncem najavili su dolazak većeg izaslanstva japanskih i njemačkih investitora zainteresiranih za ulaganja u pograničnoj zoni, čiji dolazak je planiran koncem mjeseca.
    Mirko Ostrogonac je tom prigodom istaknuo kako lokalna samouprava smat-ra jednom od svojih najvažnijih aktivnosti upravo privla-čenje investitora, te kako će biti uložen maksimalni napor da se olakša otvaranje novih proizvodnih poduzeća.

Ples za najmlađe

Folklorna sekcija najmlađeg uzrasta Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« (4-7 godina) popunjava svoj sastav. Probe se održavaju utorkom i četvrtkom od 17.30 do 18.20. Uz simboličnu članarinu u glazbenoj, ritmičkoj, folklornoj igraonici djeca se osposobljavaju za pojedinačnu i kolektivnu igru, ples, te stječu sigurnost na pozornici.

Novi TV divani

TV divani emitiraju se u nedjelju 21. ožujka na drugom programu Televizije Novi Sad s početkom u 18.30.
    Iz sadržaja emisije: posjet ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Nikole Jelinčića hrvatskim institucijama u Vojvodini, Godišnja skupština Matice hrvatske, Pet godina postojanja Hrvatskog akademskog društva, predstava »Žensko prelo« KPZH »Šokadija« u Sonti, nastup crkvenog zbora iz Vodica, predstava »Kad se ženi tko pameti nema i udaje koja sriće nema« HKUD »Ljutovo«, sjećanje na Matiju Poljakovića, itd.

Poslije više od četrdeset godina postojanja
Država pri­zna­la Bi­sku­pij­sku
kla­sičnu gim­na­zi­ju Pa­u­li­num

Biskupijska klasična gimnazija i sjemenište Paulinum je jedina katolička škola i kolegij na teritoriju Srbije i Crne Gore. Paulinum, koji nosi ime sv. Pavla apostola, djeluje i postoji već neprekidno preko četrdeset godina. Institucija je međubiskupijska i višenacionalna. Najveći broj subotičkih svećenika, te još veći broj svećanika zrenjaninske biskupije bili su učenici gimnazije Paulinum. Osim sve-ćenika, to su uči-nili i mnogi drugi koji danas djeluju kao vjeroučitelji, kantori, liječnici, profesori, pravnici, novinari, itd.
    Na pitanje kroz što je sve Paulinum prošao u svojoj povijesti ravnatelj gimnazije mons. Josip Mioč kaže:
    »Od svoga osnutka, točno od školske godine 1962/63., Paulinum je prošao razne teškoće i razna iskušenja. Prije svega, radi jednopartijskog sistema države, a zatim i od promjene vlasti. Od 1990. godine stalno se i škola i sjemenište borilo za preživljavanje. Unatoč teškoćama, od 1990. otvorenije je nego u prijašnjim godinama i mnogo toga je promijenjeno. Uvedeni su novi predmeti, upriličena je prostorija za kompjutore, proširena je knjižnica, fiskulturna dvorana, osigurana su audio-vizualna sredstva, novi instrumenti, među kojima i nove orgulje«.
    Škola Paulinum je gimnazija klasičnog smjera. Glavni jezici su hrvatski i mađarski, zatim latinski i grčki, a od modernih jezika uči se njemački jezik. Glavni su predmeti vjeronauk i povijest, a postoje i drugi koji su propisani za jednu gimnaziju srednjoeuropskog tipa.
    O dosadašnjem statusu Paulinuma mons. Mioč kaže:
    »Škola je od osnutka imala međunarodno priznanje, međutim u našoj državi, službenog priznanja nije imala. Škola je imala samo usmeno priznanje. Od ovoga mjeseca, nakon višegodišnjeg očekivanja i pregovaranja škola je dobila i od države verifikaciju, odnosno službeno je priznata«.
    U dobivenom Rješenju pokrajinskog Tajništva za obrazovanje i kulturu, stoji između ostalog sljedeće:
    »Utvrđuje se da Biskupska klasična Gimnazija s domom učenika (sjemeništem) ‘Paulinum’ u Subotici ispunjava uvjete u pogledu prostora, opreme, nastavnih sredstava i potrebnog broja nastavnika i stručnih suradnika za početak rada i obavljanje djelatnosti obrazovanja i odgoja gimnazije općeg tipa«.
    Prema ovome dokumentu, škola je priznata sa sjemeništem (Domom učenika) i do daljnjeg se nalazi u zgradi Paulinuma. Škola će djelovati prema propisima Crkve i države, kao što već djeluju ovakve škole u Hrvatskoj, Mađarskoj, Austriji, itd.
Direktor ove gimnazije mons. Josip Mioč za verifikaciju i akreditaciju škole zahvaljuje prije svega bivšem ministru za vjerska pitanja dr. Vojislavu Milovanoviću, zatim pokrajinskom tajniku za obrazovanje i kulturu prof. Zoltánu Bunyiku, te njegovim savjetnicima za školska pitanja.                                                                                           

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika