Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Za bo­lje uvje­te pro­iz­vod­nje

U Subotici je stotinu i šezdeset poljoprivrednika i vlasnika poljoprivrednih površina osnovalo Udrugu poljoprivrednika Subotice. Udruga će se zalagati za poboljšanje uvjeta poljoprivredne proizvodnje i opći boljitak proizvođača, i aktivno sudjelovanje poljoprivrednih proizvođača u kreiranju agrarne politike na svim razinama.
    Na Osnivačkoj skupštini, koja je održana 12. ožujka, prisustvovalo je oko 160 ljudi. Među gostima su bili – Mirko Ostrogonac, potpredsjednik Izvršnog odbora SO Subotica i predstavnici subotičkih zadruga. Do sada se u Udrugu učlanilo 199 poljoprivrednih proizvođača i vlasnika poljoprivrednih površina. Tim povodom razgovarali smo s predsjednikom inicijativnog odbora za formiranje ove Udruge Pavlom Kujundžićem, dipl. agronomom iz Subotice.
4Koji je bio motiv osnivanja ove Udruge?
U Subotici postoji jedna udruga koja je ljetos iznijela teret prosvjeda zemljoradnika povodom suše u kolovozu, kad se i uspjelo nešto ostvariti. Dobiveno je nešto sjemenske pšenice, gnojiva i regresirane nafte, no, to je sve bilo malo, jer je sva ta pomoć iznosila tek oko 3,5 posto od ukupne štete. Sve drugo je palo na leđa poljoprivrednih proizvođača. To je bio jedan od razloga da se osnuje Udruga poljoprivrednika u Subotici. Ovaj oblik udruživanja poljoprivrednika prisutan je i na Zapadu i razlikuje se od zadruga kojima je prvenstveni cilj ostvarenje profita, po tome što je prvenstveni cilj zalaganje za poboljšanje uvjeta poljoprivredne proizvodnje i opći boljitak proizvođača.
4Koji su ciljevi Udruge?
Zastupati interese poljoprivrednih proizvođača u individualnom poljoprivrednom sektoru, aktivno sudjelovati u kreiranju agrarne politike, kako na razini Općine Subotica, tako i na pokrajinskoj i republičkoj razini, zalagati se za točnu procjenu bilance potreba poljoprivrednih proizvoda na razini države, zalagati se za osiguranje državne garancije za otkup i isplatu planiranih strateških poljoprivrednih proizvoda, sudjelovati u nalaženju adekvatnih rješenja za kreditiranje poljoprivredne proizvodnje, za izgradnju infrastrukturnih objekata i nabavu poljoprivredne mehanizacije. Osim toga zalagati će se i za denacionalizaciju i povraćaj oduzete zemlje, kao i za sve drugo što je u interesu poljoprivrednih proizvođača i razvoja poljoprivrede uopće.
4Koji su prvi konkretni koraci koje će društvo poduzeti?
Prvo pitanje koje će biti postavljeno ministrici poljoprivrede i Vladi bit će kako riješiti kredite za umjetno gnojivo za prehranu strnih žita, pitanje kreditiranja proljetne sjetve, pitanje »zelene« nafte i isplate poljoprivrednih mirovina.
4Na koji način će funkcionirati Udruga?
Učlanjenje u Udrugu je dobrovoljno, članom može biti svaki građanin koji ima biračko pravo, koji se pismeno izjasni o tome i koji prihvati Statut i ciljeve Udruge, i voljan je sudjelovati u kreiranju i realizaciji njegovih ciljeva i zadaća. Svaki član Udruge ima pravo u odlučivanju, birati i biti biran u upravna tijela. To navodim zato, što je Udruga zamišljena kao demokratska institucija u kojoj sve ciljeve i zadaće postavljaju članovi, odnosno mjesni ogranci Udruge, a ne kao do sada samo neki lider. Upravna tijela su Skupština, Upravni odbor i Nadzorni odbor. Za predsjednika Skupštine izabran je Nikola Stipić, a za dopredsjednike Milorad Mijatov i Nikola Cvijanov. Osim toga izabrani su i članovi Nadzornog odbora, a to su: Ivan Dulić, Pere Matković, i Miko Oparnica, a njihovi zamjenici su – Tomislav Šarčević, Ivica Pećerić i Antun Nađheđeši. Udrugom će između dva zasjedanja Skupštine rukovoditi Upravni odbor koji ima po jednog člana iz svakog mjesnog ogranka, i to su: Nikola Cvijanov s Bikova, Miroslav Kiš s Verušića, Daniel Kovačić iz Đurđina, Miroslava Ivković iz Novog Žednika, Marko Crnković iz Tavankuta, Franjo Rukavina iz Male Bosne, Jovan Milosavljević iz Višnjevca i Andrija Ivanković iz Aleksandrova. Bitno je da se svi poljoprivredni proizvođači u svom mjestu mogu obratiti članovima Upravnog odbora, raspitati se o djelovanju Udruge i davati svoje sugestije.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika