Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Po­treb­na pro­fe­si­o­na­li­za­ci­ja u kul­tu­ri

U Hrvatskom kulturnom centru »Bunjevačko kolo« u Subotici 13. ožujka upriličen je susret predstavnika hrvatskih udruga iz Subotice s Nikolom Jelinčićem ravnateljem HMI i Marijom Hećimović, iz matičinog Odjela za autohtone hrvatske manjine.
    Sastanku su prisustvovali predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Lazo Vojnić Hajduk, član IO HNV zadužen za resor kulture Berislav Skenderović, direktor NIU »Hrvatska riječ« Zvonimir Perušić, predsjednik Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« Bela Ivković, predsjednik Hrvatskog kulturno-prosvjetnog društva »Matija Gubec« iz Tavankuta Branko Horvat,  predsjednik DSHV-a Petar Kuntić,glavni i odgovorni urednik katoličkog mjesečnika Zvonik vlč Andrija Anišić, ravnateljica Hrvatske čitaonice u Subotici  Katarina Čeliković, potpredsjednik Hrvatskog društva za pomoć učenika Bela Gabrić Ervin Čeliković, potpredsjednik SO Subotica Lazar Baraković, i  potpredsjednik IO SO Subotica Mirko Ostrogonac.
AKTIVNOSTI I PROBLEMI: Svi nazočni predstavnici udruga, društava i institucija upoznali su goste s programima i projektima koji su u tijeku. Bela Ivković je istaknuo da su hrvatske institucije do sada imale dobru suradnju s HMI i da očekuju i dalje da će se ona nastaviti i uručio gostima poklone, sliku sa Likovne kolonije, sliku sa Slamarske kolonije, te jedan paket knjiga Vojislava Sekelja »Rič fali«. Petar Kuntić je istakao značaj stranačkog organiziranja manjina i izrazio nadu da će suradnja HMI sa sada jedinom strankom Hrvata u Vojvodini biti na višoj razini. Zvonimir Perušić je predstavio tjednik Hrvatska riječ, podlistak Hrcko i planiranu nakladničku djelatnost ove novinsko-izdavačke ustanove, koja je za sada jedina profesionalno ustrojena ustanova sa deset uposlenika. Perušić je istaknuo da Hrvatska riječ nema namjeru uzimati monopolski položaj na polju nakladništva, već da će se podržavati udruge koje se time već duže vrijeme bave.
    Lazo Vojnić Hajduk predočio je organizacijsku strukturu HNV-a i istaknuo da je završeno konstituiranje svih tijela Vijeća te se očekuje da će se ubuduće postizati značajniji rezultati u kulturi, informiranju, obrazovanju i uporabi jezika. Andrija Anišić je govorio o desetgodišnjem volonterskom radu na izdavanju katoličkog lista »Zvonik«. Ovaj list je u jednom periodu bio jedini list na hrvatskom jeziku, ali i nakon deset godina još uvijek je daleko od profesionalizacije već se temelji isključivo na volonterskom radu urednika i novinara. Branko Horvat je rekao kako je HKPD Matija Gubec svoje prve iskorake u svijet učinio upravo uz pomoć HMI, i istaknuo dobru suradnju s ovom institucijom u posljednjih desetak godina. Lazar Baraković je istaknuo i probleme s kojima se suočavaju mali gospodarstvenici i poljoprivrednici i iskazao potrebu da bi, zbog izuzetno teškog ekonomskog položaja hrvatskog naroda ovdje, Republika Hrvatska trebala pomoći Hrvatima ne samo na kulturnom polju već i gospodarskom.
PROJEKTI HMI: Ervin Čeliković je govoreći o Fondu Bela Gabrić, rekao kako je do sada ovo društvo dobivalo pomoć od Općine, Grada Zagreba i dobročinitelja iz čega se financirala jednokratna pomoć učenicima, a da očekuju u budućnosti i suradnju s HMI na planu stjecanja znanja iz hrvatskog jezika i baštine za mlade. Katarina Čeliković predstavila je projekte Hrvatske čitaonice, a Berislav Skenderović je istaknuo potrebu za profesionalnim kadrovima u kulturi i potrebu za konstituiranjem profesionalnih institucija na polju kulture, te izrazio želju za većom kulturnom i umjetničkom razmjenom s matičnom domovinom, gdje već postoje dobri primjeri suradnje kao što je to suradnja s Osijekom.
    U drugom dijelu sastanka predstavljeni su nazočnima dugogodišnji projekti i djelatnosti HMI, među kojima dominiraju različite radionice te ljetne ili zimske škole hrvatskog jezika, baštine, čipke, folklora, izrade nošnji, tamburaške glazbe i slično. Pored toga HMI ima i nakladničku djelatnost, izdaje svoj časopis i Hrvatski iseljenički zbornik. Predstavljeni su i projekti Odjela za autohtone manjine, gdje su najznačajniji projekti – izbor Najsela, Forum hrvatskih manjina, Tjedan hrvatskih manjina i drugi.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika