Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Skrb o baštini i hrvatskome jeziku

U okviru obilježavanja blagdana sv. Petra i Pavla, nebeskih zaštitnika Osijeka, 30. lipnja u gradu na Dravi održana je Glavna skupština Matice hrvatske kojom je obilježena 170. obljetnica ove jedinstvene kulturne institucije koja već nepuna dva stoljeća skrbi o hrvatskom identitetu, jeziku i baštini. Velebna svečanost značajnog jubileja održana je u nazočnosti dvjestotinjak zastupnika iz više od stotinu ogranaka Matice diljem Hrvatske i svijeta.
 
PORUKA PREDSJEDNIKA MH
 
Izlaganje predsjednika Matice hrvatske Igora Zidića analiza je stanja u kojemu se kao društvo nalazimo, analiza krize u koju smo zapali  i nuđenje mogućih puteva kako da izađemo sa što manje ogrebotina: »Gotovo da se više i ne možemo probuditi, a da ne osvanemo u društvu krize. Otvorimo li novine, uključimo li televizor ili upalimo radio, na nas se poput slapova obruši kriza u svoj svojoj surovosti, a onda se nude siva i neodlučna izvješća i nemušte ideje za neuspješne pokušaje otklanjanja, vrlo često pesimistične, ideologijom protkane, futorološki zaodjenute i to onih snaga koje su nam već jednom prodale snove o boljoj budućnosti, a sada nam to žele ponovno podvaliti, pozivajući se na Marxa koji jest tvrdio da će kapitalizam sam sebe pojesti, ali nije, a ta pragmatična dosjetka puno prije je zabilježena u Bibliji ‘propast je tvoj u tebi, Izraele’«, započeo je svoje izlaganje Igor Zidić.
Zidić je vrlo uvjerljivo i argumentirano iznio analizu društvenih odnosa u svijetu, koji je također nemoćan pred krizom, kao potvrdu da je kapitalizam nemoćan da nađe izlaz, a pri tom ne zapadne u vlastite zamke i plati danak svojim opačinama. Ondašnji su mislioci i filozofi tvrdili kako je kapitalizam sustav laži i nepravde, ali naslijedio ga je u dijelu svijeta komunizam, a u nekom i fašizam, sa svim svojim strahotama i stradanjima, ali ispostavilo se kako je i on naličje komunizma. Jer, dok su fašisti nudili red, rad i disciplinu, komunizam je ponudio ideologiju koja će stvoriti novi poredak i novoga čovjeka, na svoju sliku i priliku. I pri tome su svi, baš svi, zlouporabljivali pojmove domovina i domoljublje.
»Za nas se situacija i nije popravila, jer do jučer smo, tako su nas uvjeravali, živjeli u najboljem sustavu na svijetu – socijalizmu, društvu vođenom komunističkom partijom, njihovom vojskom i njihovom tajnom policijom, a danas se deklariramo kao prokapitalistička zemlja na putu u dugu i bolju budućnost. Ali, zatočeni svjetskom krizom, krizom morala, demokratskom nedosljednošću, gospodarskom neprilagođenošću i golemom nezaposlenošću, to stanje je danas još i lošije. Priznali ili ne, ono je baš takvo. Ono čemu trebamo težiti jest društvo pravednosti, socijalne osjetljivosti, prava na život i prava na rad. Ako toga nema, čemu onda država?«, zapitao se Igor Zidić.
Nudeći mogućnosti prosperiranja i u krizi Zidić je iznio niz primjera. Prvo, mora se pošteno živjeti, gospodarski odgovorno ponašati i ne čekati gotova rješenja iz vana. Važno je njegovati posebnosti i izvrsnosti, koristiti svoje prednosti i njegovati snažan moralni aspekt. Podvukao je kako Matica hrvatska ne potiče monizam, kako kroz gotovo dva stoljeća svojega postojanja surađuje s nizom civilnih i sekularnih društava, bez obzira vode li ih vjernici ili agnostici. Važno je prepoznati poštenu namjeru, ljubav prema Hrvatskoj, ljubav prema čovjeku, prema svim ljudima. Zato će Matica i nadalje, s krizom ili bez nje, brižno skrbiti o hrvatskom identitetu, čuvati i promicati hrvatsku baštinu i hrvatski jezik, jer i nadalje želi ostati dobrim domaćinom, čuvarom našega blaga.
 
OSJEČKI OGRANAK MH
 
Nakon predsjednika Matice riječ je dobio domaćin, predsjednik osječkog Ogranka MH Ivica Završki, koji je iznio kako je ovo jedan od najstarijih i ujedno najboljih matičinih ogranaka. Zahvalio je i toplo pozdravio dužnosnike Matice i sve njezine zastupnike koji su prvi put u Osijeku i Slavoniji. Pohvalio se aktivnostima Ogranka, pohvalio se programom obilaska Osijeka i Slavonije i izrazio vjerovanje kako će ova tri dana biti poticajna za upoznavanje draži Slavonije i njezine metropole i biti poticaj da ponovno dođu na istok Hrvatske. Rekao je kako se Osijek hvali svojim aktivnostima, ali tomu može zahvaliti zbog činjenice da je sveučilišni centar s više od 22 tisuće studenata i velikim brojem kulturnih i znanstvenih ustanova i spomenuo je ličnosti kakve su J. J. Strossmayer, osnivač HAZU-a i nobelovce Ružičku i Preloga, a završio je prelijepim stihovima Branka Mihaljevića, »Moj Osijek pun je sunca/ kraj Drave miran i tih/ za mene ostat će uvijek/ najljepša pjesma i stih.«    
Zastupnike i goste u ima domaćina pozdravili su još župan Vladimir Šišljagić i gradonačelnik Krešimir Bubalo, zahvalivši Igoru Zidiću na odličnom izlaganju, podrobnoj analizi stanja u društvu, koje se zrcali i u lokalnoj samoupravi.
Sudionike Glavne skupštine pozdravili su i Vesna Jurić-Bulatović, zamjenica ministrice kulture, Zlatko Gavran u ime Društva književnika Hrvatske i Joško Šego u ime Društva dramskih umjetnika Hrvatske, a poslije su u raspravi sudjelovali zastupnici, kojih je bilo više od 200 iz više od stotinu ogranaka diljem Hrvatske i svijeta. Skupština je završila podjelom priznanja – odličje Janko Drašković dobio je dosadašnji predsjednik Matice hrvatske Josip Bratulić, a povelju Matice dobilo je desetak zaslužnih članova, među kojima i prof. emeritus Stanislav Marijanović iz Osijeka. Dugogodišnji matičar, svojevremeno rektor Sveučilišta J.J.Strosmayera u Osijeku i aktualni dopredsjednik Društva književnika Hrvatske, koji se zahvalio u ime svih nagrađenih. Prisjetio se početaka Matice u Osijeku, sjetio se velikana kakvi su bili Kamilo Firinger, Ivo Mažuran, Pavle Blažek i brojnih zaslužnika za ono što je Matica hrvatska u Osijeku danas. Naglasio je i potrebu da ova mladost, koja danas sjedi u svečanoj dvorani HNK u Osijeku, a tu su predstavnici svih matičinih ogranaka, treba uzdignute glave kročiti putem kojega je utrla Matica, jer to je put boljitka, put ponosa.
 
OGRANCI MH U MAĐARSKOJ I SRBIJI
 
Glavnoj su skupštini nazočili i predstavnici ogranaka Matice u Pečuhu i Subotici, pa sam ih nakon zasjedanja zamolio za dojmove.
Stjepan Blažetin iz Pečuha rekao je da je prvi put na Glavnoj skupštini, iako je u posljednjih deset godina netko iz Pečuha uvijek bio prisutan. Obradovan izvrsnim govorom predsjednika Zidića, Blažetin se požalio na stanje u Ogranku Pečuh, tako različitog od stanja u ograncima diljem Hrvatske. Oni su organizirani kao civilna udruga, kao udruga građana sukladno zakonskim propisima važećim u Mađarskoj, pa moraju i djelovati sukladno tomu. Međutim, svi članovi njihove udruge su i članovi Matice hrvatske, povezani sa središnjicom Matice u Zagrebu, ali i brojnim ograncima diljem svijeta. Zavapio je za pomoći, svekolikom, ali prvenstveno materijalnom, jer teško dolaze do financijskih sredstava neophodnih za djelatnost. Primjerice, registrirani su kao udruga u Pečuhu, ali grad Pečuh nije predvidio sredstva za njihovu djelatnost, pa gotovo i nemaju izdavačku djelatnost, a imaju potencijala. Ove jeseni, točnije u listopadu, obilježit će jubilej, 10 godina rada Ogranka i volio bi da za taj nadnevak tiskaju i prvu publikaciju, časopis njihovog ogranka Matice hrvatske.
Za razliku od Blažetina, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Subotici Stipan Stantić pohvalio se izdavačkom djelatnošću, časopisom »Klasje naših ravni«, čiji je treći ovogodišnji dvobroj upravo izišao iz tiska. Časopis je to široke tematike otvoren za sve oblike suradnje, prozu, poeziju, esejistiku, prikaze, pa se u »Klasju« ponovno javljaju književnici iz osječkog Ogranka, primjerice Josip Cvenić, a ukazao je i na tekst Nace Zelića o nakladništvu »Hrvatske riječi«, najplodnijem nakladniku vojvođanskih Hrvata. To je treći dvobroj u prvom polugodištu 2012., a uvjeren je da će do konca godine tiskati još tri dvobroja, kako je i programom predviđeno. I Stipan je zadivljen izlaganjem predsjednika Matice, Igora Zidića, argumentacijom kojom je razobličio krizu i smjernicama kako iz nje izaći i razvidno je da se to odnosi ne samo na Hrvate u Hrvatskoj nego i Hrvate na rubu, dakle u susjednim državama. Već godinama se njeguju susreti ogranaka ovog panonskog podneblja, a ove jeseni domaćin susreta je Ogranak Matice u Osijeku i Stipan se raduje da će ponovno u slavonsku metropolu.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika