Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Država će po­moći Hr­va­te

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Državne zajednice Srbije i Crne Gore spremno je pomoći određene projekte hrvatske manjinske zajednice u ovoj godini, izjavio je ministar Rasim Ljajić tijekom sastanka koji je, na vlastiti zahtjev, održao u srijedu u Beogradu s predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća. U tom smislu ministar Ljajić je zatražio da se idućih dana Ministarstvu dostave prijedlozi o tome što bi i u kojoj mjeri moglo biti financirano od strane Državne zajednice, a posebnu zainteresiranost pokazao je za pomoć u organiziranju jedne značajne manifestacije koju Hrvati sami odaberu. Predložio je, također, da Hrvati u SCG predstave srbijanskoj javnosti u Beogradu svoje stvaralaštvo u oblastima kulture, umjetnosti i tradicije na manifestacijama koje bi trajale više dana, a izrazio je i namjeru da Ministarstvo sudjeluje u sufinanciranju dječjeg podlistka »Hrvatske riječi« – Hrcka.
    U delegaciji hrvatske zajednice sastanku u Beogradu prisustvovali su predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Lazo Vojnić Hajduk, potpredsjednik HNV-a Branko Horvat i direktor NIU »Hrvatska riječ« Zvonimir Perušić.
NIŠTA BEZ NOVCA: Sastanak je održan dan uoči planiranog susreta predsjednika SCG Svetozara Marovića i predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića u Zagrebu, koji je bio zakazan za 11. i 12. ožujka, ali je dva dana uoči puta taj susret otkazan. Ministar Ljajić je delegaciju HNV-a obavijestio da je posjet najviših državnih dužnosnika SCG Zagrebu odložen za proljeće zbog prezauzetosti oba predsjednika.
    Predsjednik IO HNV-a Lazo Vojnić Hajduk upoznao je ministra Ljajića s funkcioniranjem HNV-a, naglasivši kako hrvatska zajednica nailazi na velike probleme zbog toga što kao nova nacionalna manjina nema izgrađene kapacitete i infrastrukturu, te da unutar nje postoji samo jedna institucija koja je profesionalno ustrojena i koja ima relativno stabilne izvore financiranja, a to je Hrvatska riječ. »Vrtimo se u začaranom krugu«, rekao je Vojnić Hajduk. »Ne možemo raditi normalno zato što nemamo novaca, a nemamo novaca zato što nemamo izgrađene institucije. Od države, koja je osnovala manjinska nacionalna vijeća, očekujemo da rad tih vijeća i financira, kako bi ona mogla zadovoljiti svoju namjenu.«
    Rasim Ljajić se složio s ocjenom da se bez novca ne može uraditi ništa, te je izrazio nadu da će nacionalna vijeća ove godine dobiti sredstva za svoje funkcioniranje. »Ova je zemlja već nekoliko mjeseci u paralizi zbog izbora i sporog formiranja vlade, ali se nadam da će do kraja ožujka biti usvojen državni proračun i da će u njemu biti mjesta za vijeća nacionalnih manjina«, dodao je on.
MANIPULACIJE BIVŠEG REŽIMA: Ministra Rasima Ljajića zanimao je niz pitanja u vezi s hrvatskom nacionalnom manjinom u SCG. Prije svega raspitivao se o svim tradicionalnim manifestacijama koje organiziraju i njeguju ovdašnji Hrvati, pitao je goste za mišljenje budućnosti ujedinjenog DSHV-a, a zatražio je i razjašnjenje o podijeljenosti istog naroda na Hrvate i Bunjevce. Na ovo posljednje pitanje Lazo Vojnić Hajduk je odgovorio kako »smo svi mi iz ove delegacije Bunjevci, ali smo potpuno svjesni da smo samim tim Hrvati«, a da je podijeljenost izazvana »uvođenjem famozne šifre 028 u popis stanovništva, što je bila manipulacija bivšeg režima«. Branko Horvat je ukratko objasnio etimološko značenje riječi Bunjevac, naglasivši da postoje različite teorije o podrijetlu toga imena, ali da je jasno da je riječ o Hrvatima koji su pred Turcima u panonske krajeve i Bajski trokut došli iz Hercegovine, Like i Dalmatinske zagore.
PIŠE SE ZBORNIK: Delegaciju hrvatske zajednice ministar Ljajić je upoznao s namjerom Ministarstva da napravi zbornik nacionalnih manjina, u kojem bi sve nacionalne manjine u SCG bile zastupljene s osnovnim informacijama o brojnosti, teritoriju na kojem žive, povijesti, institucijama itd., pri čemu je uvažio i nekoliko sugestija koje su mu s tim u vezi upućene.
    Rasim Ljajić je prihvatio poziv da uskoro posjeti hrvatsku manjinsku zajednicu u Vojvodini, a datum toga posjeta bit će određen naknadno.                         

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika