Arhiv tekstova Arhiv tekstova

O pred­ra­su­da­ma i dis­kri­mi­na­ci­ji

Radionica s temom »Predrasuda i diskriminacija«, u okviru projekta »Osnaženi/aktivni građanin na obje strane Dunava« održana je 21. veljače u prostorijama Udruženja za mir i ljudska prava »Baranja« u Bilju, u Hrvatskoj. Bila je to peta cjelodnevna radionica Udruženja »Ravangrad« iz Sombora, koji finansira Fond za otvoreno društvo iz Beograda uz podršku Skupštine općine Sombor.
    Sudionici su bili – nastavnici, studenti, gospodarstvenici, sadašnji i budući aktivisti nevladinog sektora…. iz Bilja, Belog Manastira, Kneževih Vinograda, Riđice, Bačkog Monoštora i Sombora.
IZBILO NA POVRŠINU: Voditeljice radionice Tijana Gnjidić i Danica Novaković – trenerice iz nenasilne razrade konflikata i članice Društva za nenasilnu akciju iz Novog Sada, osmišljenim su tijekom seminara inicirale razmjenu iskustva, mišljenja i osjećanja sudionika u procesu prihvatanja i suočavanja s vlastitim predrasudama i s predrasudama s kojima se svakodnevno susrećemo u svom okruženju.
    Sudionici radionice su imali potrebu razgovarati o ovoj temi, a predviđeno vrijeme – prekratko za sve predrasude s kojima se svatko susreće svakodnevno. Posebno, jer je toliko toga izbilo na površinu, postalo vidljivo i otvoreno u posljednjih petnaestak godina, kao da je sasvim normalno i čak poželjno ponašati se u skladu sa svojim predrasudama, naročito u skladu s predrasudama svoje sredine, ne informirati se, ne upoznavati druge… i diskriminirati one koji su ionako nezaštićeni, manjinski.
    Dobro je i korisno osvijestiti se da živimo s mnogobrojnim predrasudama o sebi i jedni o drugima, da one ne moraju imati negatavnu konotaciju, ali je važno raditi na njima – upoznavajući i sebe i druge, širenjem i produbljivanjem svojih znanja, druženjem, putovanjem, prelaženjem granica.
SVJESNI PREDRASUDA: Veliki broj sudionika je istakao kako je svjestan svojih predrasuda prema »drugima« i »drugačijima«, ali također i da je spreman raditi na njihovom smanjivanju. Neka od pitanja o kojima se diskutiralo na seminaru su: je li opravdano imati predrasude, postoje li korisne predrasude, vode li uvijek predrasude k diskriminaciji, što pojedinci i društvo mogu učiniti u borbi za smanjenje predrasuda…
    Kao poruka i rezultat radionice, može se ponuditi rad jedne od grupa:
    Što ja mogu učiniti u borbi protiv predrasuda i diskriminacije?
Da sakupljam informacije i proširujem svoja znanja… (kroz komunikaciju) s ciljem da: osvijestim svoje predrasude i da u svom ponašanju kontroliram njihovo djelovanje, da potičem druge na to isto, da reagiram na negativne primjere i koristim sve načine da se to dalje čuje: glasom, tekstom, uz pomoć televizije, radija.
    Što društvo može učiniti u borbi protiv predrasuda i diskriminacije?
– Kroz pravno-administrativni sustav štititi svakome jednako sva ljudska prava
– Kroz sprovođenje zakona osigurati njegovo pravilno funkcioniranje
– Omogućiti pojedincima reagiranje i promoviranje toga
– Poticati sustav da se otvore pitanja predrasuda i diskriminacije na svim razinama (parlament, mediji, lokalna zajednica)
– Kroz sustav obrazovanja razvijati svijest i osjetljivost o predrasudama i diskriminaciji
    Što je meni/društvu potrebno za to?
– Vrijeme, istrajnost, znanje, zainteresirani ljudi
– »Few good man«
– Svijest o teškoći rješavanja problema i važnosti svakog napravljenog koraka.   

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika