Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Telex

Veleposlanik SCG Milan Simurdić kod potpredsjednika Hrvatskog sabora Mate Arlovića
Ekstremisti ne smiju
ugroziti normalizaciju

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Mato Arlović primio je 5. veljače u Zagrebu u radni posjet Milana Simurdića, veleposlanika Srbije i Crne Gore, i s njim razgovarao o izgredima protiv hrvatske manjine koji su u posljednje vrijeme učestali na području Vojvodine, priopćeno je iz Sabora.
    Simurdić je rekao da se ne smije dopustiti da postupci ekstremista utječu na uspostavljanje normalnih odnosa Hrvatske i SCG, kao i da ti nemili događaji ne mogu imati takve razmjere da bi ugrozili bilateralne odnose dviju zemalja, stoji u priopćenju koje je izdato nakon sastanka.

-----

Dosadašnji veleposlanik RH u Beogradu mr. Davor Božinović na novoj dužnosti
Ve­le­po­slan­stvom
ru­ko­vo­di Da­vor Vi­dić
Dosadašnji veleposlanik republike Hrvatske u Beogradu mr. Davor Božinović od 9. siječnja nalazi se na novoj dužnosti. On je, naime, imenovan za predstojnika Ureda predsjednika RH Stjepana Mesića i već je na novom radnom mjestu u Zagrebu. Njegove dužnosti u Veleposlanstvu u Beogradu preuzeo je otpravnik poslova Davor Vidiš.

-----

Promatrači EU u Uredu HNV-a
Informiranje o in­ci­den­ti­ma

Šef promatračke misije Europske unije Gilles Leray i njegov suradnik promatrač Europske unije iz Beograda Ioannis Karampelas posjetili su u četvrtak 5. veljače Ured Nacionalnog vijeća hrvatske nacionalne manjine u Subotici, gdje ih je primio predsjednik ove krovne hrvatske institucije mr. sc. Josip Ivanović.
    Glavna tema dvosatnog razgovora bili su incidenti usmjereni protiv Hrvata na ovim prostorima, ali je u razgovoru domaćin gostima predstavio stanje i ostale probleme hrvatske zajednice u Državnoj zajednici Srbije i Crne Gore, djelovanje Nacionalnog vijeća hrvatske nacionalne manjine, kao i probleme koji su prisutni u radu Vijeća.

-----

Nova imenovanja u Ministarstvu vanjskih
poslova Republike Hrvatske
Ministar predstavio pomoćnike

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Miomir Žužul predstavio je novoimenovane pomoćnike ministra vanjskih poslova: Nevena Madeya, Tomislava Vidoševića i Davida Soptu. Imenovanja pomoćnika su uslijedila nakon što je prošlog tjedna na Vladi usvojen preustroj Ministarstva u skladu sa sadašnjim prioritetima hrvatske vanjske politike.
    Ministar dr. Žužul je novinare na konferenciji za medije 9. veljače izvijestio i o susretima, razgovorima i rezultatima po povratku s nedavnih diplomatskih putovanja, te ih je upoznao s predstojećim aktivnostima Ministarstva vanjskih poslova u provođenju vanjske politike hrvatske Vlade.

-----

Drugi regionalni sastanak vijećnika HNV-a subotičkog područja
Utvrđen pri­je­dlog za čla­no­ve od­je­la i od­bo­ra

Kako bi se formirali pojedini odjeli i odbori HNV-a, u Subotici je 30. siječnja, kako stoji na službenom sajtu HNV-a, održan drugi regionalni sastanak subotičkog područja. Ovom sastanku prethodio je prvi sastanak subotičkog područja na kojem je dogovoreno da se do 20. siječnja dostave prijedlozi za radna tijela Vijeća, te sastanci za somborsko područje, za područje Podunavlja i za područje Srijema.
    Sastanak je sazvao potpredsjednik subotičkog područja Branko Horvat, a pozvani su:
Mr. sc. Josip Ivanović, Josip Gabrić, lic. th. Bela Tonković, Milivoj Prćić, Branko Horvat, Slaven Dulić, preč. mr. th. Andrija Kopilović, Slavko Benčik, Bela Ivković, Petar Kuntić, Lazo Vojnić Hajduk, Dujo Runje, Zoran Vojnić Tunić, Slavica Peić, Olga Šram, Stipan Stipić, Marko Berberović, Josip Ivanković, Ladislav Suknović, Grgo Kujundžić, Đorđe Čović, Mirko Ostrogonac i Stipan Stantić.
    Prisutni vijećnici su na temelju pristiglih prijedloga složili prijedlog kojega će Izvršni odbor Hrvatskog nacionalnog vijeća predložiti za usvajanje na slijedećoj sjednici Vijeća.

-----

U ponedjeljak počela s radom prva romska televizija u Beogradu
Glas Ro­ma s ma­lih ekra­na
Prva romska televizija u Beogradu »Khrlo e Romengo – Glas Roma«, počela je emitiranje programa u ponedjeljak 9. veljače u 11,30 na 60 kanalu. Prema riječima direktora te televizije Dragoljuba Ackovića, televizija će biti dvojezična, na romskom i srpskom jeziku, a planira se emitiranje programa 24 sata dnevno. Acković je rekao da će biti oformljene informativna, kulturna, obrazovna, sportska i kulturno-zabavna redakcija, a da će informativne emisije biti emitirane svakoga sata. Direktor »Glasa Roma« je dodao kako državni organi nisu pomogli u formiranju te televizije, već da su potreban novac sakupili sami Romi zainteresirani za formiranje takve televizije.
    Ponedeljak, 9. veljače, izabran je za dan na koji počinje emitiranje programa u znak sjećanja na dan kada je, prije 18 godina, na Televiziji Priština pokrenuta prva televizijska emisija na romskom jeziku »Anglunipe - Napredak«. Neki od pokretača te emisije bit će urednici programa i na televiziji »Khrlo e Romengo«.

-----

Nama je dovoljno da znate za nas...
FUNERO
Privatno pogrebno poduzeće
- Subotica, Karađorđev put 2,
telefon (danonoćno): (024) 55-44-33
- Horgoš, Borisa Kidriča 7,
telefon (danonoćno): (024) 792-202
U slučaju kada je pokojnik
umirovljenik - račun umanjujemo za iznos koji participira penzioni fond.
Raspored sprovoda i umrlice na Internetu: www.funero.co.yu
e-mail: funero@funero.co.yu

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika