Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ponovno zajedno

U Subotici u Domu DSHV, 11. veljače, na inicijativu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini održan je dugo najavljivani sastanak čelništva ove stranke i Hrvatskog narodnog saveza. Na sastanku su se čelnici dviju stranaka suglasili da će do ujedinjenja doći, već ovog mjeseca, odnosno datum ujedinjenja je 29. veljače za kada je već zakazana Izborna skupština DSHV.
DOGOVOR JE POSTIGNUT: Nakon zatvorenog dijela sastanka, Petar Kuntić, v. d. predsjednika DSHV je rekao »Inicijativa za današnji sastanak je potekla od DSHV-a iz razloga što je predsjedništvo stranke na svojoj posljednjoj sjednici praktično »dalo nalog« čelnicima da nastave i ubrzaju pregovore oko ujedinjenja s Hrvatskim narodnim savezom. Mislimo da je današnji razgovor približio stajališta i velika nam je želja da 29. veljače dođe do ujedinjenja. U pitanju je dalje samo usuglasiti elemente tehničke prirode, sve ostalo nije upitno. Mislimo da je sad pravi moment za ujedinjenje, jer smo obilazeći dvadeset dvije mjesne organizacije DSHV-a, pripremajući se za veliku izbornu skupštinu, skoro u svim mjestima razgovarali o tome i naše članstvo je isticalo da se moraju ujediniti dvije stranke. Mislimo da je to u interesu sviju nas jer tijekom ove godine imamo izbore na tri a možda i četiri razine. Pogotovo je ovo ujedinjenje značajno za lokalnu razinu jer se, u odnosu na prošle izbore, u velikoj mjeri promijenila etnička struktura stanovništva grada Subotice, kao kulturnog i političkog centra Hrvata, i drugo, pojavila se jedna nova stranka G 17 plus koja je puno glasova osvojila upravo u mjestima gdje žive Hrvati. Ujedinjenjem će Hrvati dobiti jednu jaku političku opciju što će smatramo biti jedan poticaj da glasaju za stranku koja će se zalagati za ostvarivanje interesa hrvatske nacionalne zajednice.«
    Iako još ostaje da se razrade pojedine »tehničke« stvari oko ujedinjenja postignut je dakle dogovor oko dvije stvari, prvo da će se obje stranke ujediniti i nastaviti svoje političko djelovanje pod imenom Demokratske stranke Hrvata u Vojvodini, i drugo ujedinjenje će se provesti 29. veljače.
    Umjesto jedne skupštine održati će se, dakle u istom danu dvije skupštine. Skupština Hrvatskog narodnog saveza treba donijeti odluku o prestanku postojanja stranke i odluku o ujedinjenju sa DSHV-om, dok delegati skupštine DSHV trebaju donijeti odluku o ujedinjenju sa HNS-om. Nakon toga na političkoj sceni Vojvodine postojati će samo jedna stranka a to je DSHV.
    Već sljedećeg tjedna pristupiti će se izradi zajedničke deklaracije koja će biti platforma za daljnji rad jer »budući se radi o ujedinjenju, obje stranke moraju s tom platformom izići pred svoje članstvo. S tom platformom se trebaju definirati zajednički interesi, plan i program, i aktivnosti koje će uslijediti nakon ujedinjenja. Rokovi su vrlo kratki, platformu u nacrtu trebamo donijeti već u ponedjeljak idućeg tjedna, nakon čega ćemo platformu iznijeti na Vijeće HNS-a. Sljedećeg tjedna razgovori idu u fazu konkretizacije. Najteže smo obavili, nema više pitanja oko toga da li će biti ili ne ujedinjenja. Oduvijek ističemo da samim tim što smo na pokrajinskoj i lokalnoj razini nastupali kao dvije odvojene grupe slabili smo vlastite pozicije, prvenstveno u lokalnoj skupštini gdje imamo sada 8 i 5 odbornika a sasvim bi druga situacija bila da imamo odborničku grupu od trinaest, što je respektabilan broj koji se mora uzeti u obzir od strane svakog onog tko predstavlja sugovornika za tu stranku« rekao je Franjo Vujkov.
    U pregovorima su sudjelovali ispred DSHV-a Petar Kuntić v. d. predsjednika, dopredsjednici Josip Gabrić i Martin Bačić, te članovi Predsjedništva i Vijeća Đorđe Čović, Josip Jaramazović i Marko Berberović. Ispred HNS-a su razgovore vodili Franjo Vujkov, predsjednik, i članovi predsjedništva Dujo Runje, Bela Ivković i Branko Horvat.
IZ POVIJESTI DVIJE STRANKE: U Srbiji danas postoje dvije stranke koje u svojim programima ističu da zastupaju interese Hrvata u Vojvodini, odnosno Srbiji. Prvo je nastao Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, 1990. godine, u Subotici i vrlo brzo su širom Vojvodine osnivane mjesne organizacije i podružnice, broj članova je rastao i u prvoj polovini devedesetih godina stranka je imala zastupnike u saveznoj, pokrajinskoj i pojedinim lokalnim skupštinama. Na izborima 1996. godine, DSHV je doživio značajan izborni poraz, u Subotici. Međutim, izbori te godine ostali su zapamćeni po tromjesečnim demonstracijama zbog krađe glasova na lokalnim izborima, što je »presječeno« usvajanjem »lex specialis« u republičkoj skupštini. Time su rezultati priznati takvi kakvi jesu, a demokratska opozicija Srbije morala se pomiriti sa rezultatima. Pored toga od samog nastanka, DSHV je u srbijanskim medijima neprestano optuživan od toga da je nacionalistička stranka, u boljem slučaju, do toga da je ustaška stranka. Radeći u vrlo teškim uvjetima i u ozračju antihrvatskog raspoloženja, i unutar same stranke je dolazilo do sukoba i isključivanja istaknutih članova. DSHV je na posljednjim izborima osvojio osam zastupničkih mjesta u subotičkom parlamentu i jedno u pokrajinskom parlamentu. Prema koalicijskom sporazumu mjesto dopredsjednika skupštine Subotica pripada odborniku iz redova DSHV.
    Druga stranka, Hrvatski narodni savez, osnovana je 1998. godine, također u Subotici. Osnivači su bili uglavnom nekadašnji članovi DSHV-a, a sama stranka se prema svojim ciljevima i programu nije značajno razlikovala od DSHV. Ova stranka nastupila je 2000. na izborima i osvojila pet zastupničkih mjesta u subotičkom parlamentu i jedno u vojvođanskom. Prema riječima Franje Vujkova predsjednika HNS-a razlog za nastanak HNS-a bio je prije svega u tome da su tijekom 1995-1996. godine pokušane sprovesti promjene u DSHV-u ali to tada nije uspjelo i ljudi koji su sudjelovali u toj opciji i željeli unijeti promjene u stranku su postepeno bili odstranjivani iz nje. Te promjene su realizirane na prethodnoj skupštini DSHV-a i sada više ne postoje prepreke za ujedinjenje i ono je jedan prirodan tok stvari samim tim što skoro devedeset posto članstva HNS-a možda i više ima iskaznice DSHV-a.
g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika