Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ma­ra­ton­ka od je­da­na­est go­di­na

U njemačkom gradu Nürnbergu 12. ožujka ove godine jedanaestogodišnja djevočica iz Subotice Marija Ivković Ivandekić (1994.) pretrčala je za 6 sati 42 kilometra i 579 metara. I ovako veliki i rijetko viđeni rezultat za njene godine još je veći, ako se uzme u obzir da je cijelu stazu mala maratonka istrčala po hladnom vremenu i gustoj snježnoj mećavi. Razgovor s malom Marijom obavljen je uz veliku pomoć i asistenciju njezine majke Anice.
4Kako je uopće došlo do odlaska u Njemačku i pokušaja trčanja na ovako dugoj stazi?
S dugoprugaškim trčanjem sam se počela baviti prošle godine u svojoj desetoj godini, a izbor je pao na palićki atletski klub »Achiles«. U njemu treniram pod stručnim nadzorom proslavljene ultramaratonke Elvire Janoši, na čiju sugestiju sam prihvatila poziv da se natječem u Njemačkoj.
4Kakvog je karaktera bila utrka?
Na ovoj utrci se trčalo na vrijeme (6 sati neprekidnog trčanja) i na koncu se bilježio ostvareni rezultat. Ja sam uspjela pretrčati ukupno 42 kilometra i 579 metara za predviđeno vrijeme.
4Jesi li i prije trčala na tako duge staze?
Nisam. Najduža utrka i dionica je bila na stazi od 13 kilometara.
4Kako si onda uspjela izdržati sve te silne kilometre, pa još po snježnoj mećavi?
Iako dosada nisam trčala na tako dugu stazu, uspjela sam istrčati bez iakvih problema. Čak sam poslije utrke išla sa svima ostalima u kupovinu, jer se nisam uopće osjećala umorno. Ponovno bih istrčala istu utrku…
4Koliko često treniraš tijekom tjedna?
Treniram tri puta na tjedan u svom klubu »Achiles« na Paliću.
4Škola?
Idem u četvrti razred OŠ »Matko Vuković« iz Subotice i jako volim trčati. Čak dugo nisam htjela učiti voziti bicikl jer sam smatrala da mi nije potreban, kada mogu otrčati na svako mjesto koje želim.
4Kakvi su »trkački« planovi u skorijoj budućnosti. Hoće li biti neke nove utrke ili maratona?
I dalje ću vrijedno trenirati, a na jesen, točnije u listopadu, bi trebalo da sudjelujem na velikoj utrci Beč – Budimpešta.   g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika