Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Boćanje (Ba­lo­te)

Za sve žitelje panonskih obala nekadašnjeg, davno nestalog, istoimenog mora, boćarski sport predstavlja svojevrsnu nepoznanicu, s kojom se najčešće susreću prilikom godišnjih odmora i ljetovanja na, onom pravom, Jadranskom moru.
    A ova zabavna, društvena igra, idealan je oblik rekreacije za sve dobne uzraste, od onih najmanjih (početničkih) do najstarijih igrača koji su već »zagazili« u treće doba. Jer za boćanje ili balote, kako se ovaj sport također popularno naziva, potrebno je imati dobru ruku, dosta osjećaja i volju za igrom, uz određenu količinu snage potrebnu za duži izbačaj.
OSNOVNA PRAVILA: Veoma su jednostavna, a svode se na to da se početnoj, najmanjoj kugli (bulin) treba što više približiti svojim boćama (balotama). Pobjednik igre je natjecatelj koji je skupio najviše poena osvojenih blizinom svojih boća. Za svaku boću bliže centralnoj, najmanjoj boći, a koja je bliža nego protivnikova, dobiva se po jedan poen. Boćarski susret se igra na terenu veličine 27,50 x 4m, koji opet može biti pravi i uređeni u sklopu nekog kluba, ili pak obična, poravnana poljana ili ledina pokraj kuća, zgrada ili dijela ulice. Pobjednik je pojedinac, ili momčad, koji prvi dođe do unaprijed određenog broja poena (punata) koji, pak, ne može biti manji od 7 niti veći od 13, dok susret ne može biti kraći od jednog i duži od četiri sata igre.
    Balote se mogu igrati u nekoliko formacijskih sustava kao što su: pojedinačno (jedan na jedan s 4 balote po igraču), parovi (dva protiv dva s 2 ili 3 balote po igraču), trojke (tri protiv tri s 2 balote po igraču) i četvorke (četiri protiv četiri s 2 balote po igraču). Balote s kojima se igra moraju biti izrađene od metalne legure (za regularna natjecanja), dok se u amatersko-rekreacijskim susretima koriste i drvene, standardiziranog promjera između 90 i 110 milimetara i propisane težine između 900 i 1200 grama, dok je za mlađe od 14 godina i žene dozvoljena uporaba nešto lakših balota. Bulin (najmanja, središnja balota) mora biti promjera 35 do 37 milimetara i mora biti od drveta.
KARAKTERISTIČNOST IGRE: Za ovaj sport, koji je proistekao iz pučke zabave mediteranskog življa, koji i danas predstavlja najjače sile u ovoj igri (Italija, Francuska, Hrvatska), karakterističan je cijeli ritual njegovog igranja. Ukoliko se radi o službenim natjecanjima, prema propisanim pravilima Međunarodnog tehničkog pravilnika (MTP), onda je sve zapisano na papiru, ali ukoliko se igra prema nepisanim pravilima, koja važe od mjesta do mjesta, onda su moguća i raznovrsna odstupanja u vezi balota, punata, trajanja susreta i još koje čega. No, zajednička stvar gotovo svih boćara (balotaša) je da su »alergični« na komentare iz publike, koja bi uvijek izvela bolji i kvalitetniji udarac. A glede balota u južnim jadranskim krajevima »fureštima« (strancima) se toplo preporuča da nijemo gledaju (čak ne predugo) lokalni susret domaćih igrača.
PRATEĆI PROGRAM: S obzirom da se balote igraju u poslijepodnevnim satima, najčešće se »veliki« mečevi zakazuju tijekom vikenda, često igra zna biti interesantnija (riječ je o amatersko-rekreativnim susretima) ukoliko se pobjednički ulog učini »jačim« za neku »spizu« (hranu) i adekvatnu količinu pića (najčešće solidnija količina vina). Neovisno o pobjedniku na koncu svi akteri sudjeluju u zajedničkoj gozbi na kojoj se do kasno u noć prepričavaju najvažniji momenti i detalji odigranog »derbija«, a sve to na račun (ceh) pobijeđene momčadi koja gotovo uvijek najavljuje sljedeći susret i priliku za revanš.                                                        g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika