Arhiv tekstova Arhiv tekstova

So­und­track iz fil­ma »Ray« Warner, 2005.

Nakon smrti Ray Charlesa 10. lipnja prošle godine, Hollywood je ekspresno odlučio ekranizirati njegovu biografiju, a sasvim je logično da kada se radi životu i djelu jednog iznimnog glazbenika film proprati i prigodni soundtrack. Samo filmsko ostvarenje pod nazivom »Ray« je lako i brzo postalo svjetski hit a uspjelo i pokupiti dvije nagrade Oscara. Film, ali i soundtrack podsjećaju nas na stvaralaštvo velikana ne samo soula nego i countryja, R&B-a, jazza, rocka, gospela, honky tonka i bluesa, čovjeka čija je pojava za klavirom ili klavijaturama postala simbolom žanrovskih križanja stilova emancipiranih od 60-ih godina prošlog stoljeća do danas.
    Ray Charles Robinson rođen je davne 1930. godine u Albany, a sa samo sedam godina je oslijepio od glaukome, zbog čega je počeo nositi sunčane naočale koje su potom postale dio njegovog imagea. Pronašavši utočište u glazbi on je u preko pedeset godina dugoj karijeri potpisao mnoge nezaboravne hitove. S druge strane, Ray je bio poznat i po skandalima koji su bili povezani s drogom, alkoholom, personalnim krizama i stalnim mijenjanjem djevojaka (što je prikazano i u filmu). Bez obzira na sve traume njegova života, ljubav prema glazbi i neosporni talent uspjeli su nadvladati sva zla, a Ray je ostao zapamćen kao jedan od »najvećih«.
    Soundtrack »Ray« sadrži sedamnaest klasika poput »Hit The Road Jack«, »Georgia On My Mind«, »I Can’t Stop Loving You«, »Unchain My Heart«, »Mess Around«, »Drown In My Own Tears«, od kojih su neke na nosačima zvuka prisutne i u live verziji, a tri snimke koje se također našle mjesto na ovom izdanju (»What’d I Say«, »You Don’t Know Me« i »Hallelujah I Love Her So«) iz 1965. godine izabrao je osobno Ray. U ulozi velikog glazbenika našao se Jamie Foxx koji je izuzetno uvjerljivo gotovo s milimetarskom preciznošću »skinuo« kretanje i ponašanja te nastupe ove legende. Glazba i autentični vokal ostaju za pamćenje, a film i soundtrack dobar su način da se i pripadnici mlađih naraštaja upoznaju s veličinom kakva je Ray Charles bio. Naravno, i ostao…                                 

      D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika