Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Očuvati kul­tu­ru i tra­di­ci­ju bu­nje­vačkih Hr­va­ta

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo »Bajmok« iz Bajmoka osnovano je u rujnu 2002. godine. U namjeri da rad ovog Društva predstavimo široj javnosti razgovarali smo s njihovim ravnateljem Petrom Skenderovićem.
    HKUD »Bajmok« broji oko 40 članova, a kao primarni cilj ima očuvanje kulture i tradicije Hrvata s ovih prostora. U dosadašnjem radu u okviru Društva »rodilo« se više sekcija – slamarska, slikarska i najpoznatija, sekcija fijakerista. Slamarke vodi Cecilija Matoš, slikarsku sekciju Slavica Perčić, a fijakeriste predvodi Tumbas Veco. Planiraju i organiziranje folklorne sekcije, ali, po riječima Skenderovića, za to još nema prostornih i financijskih uvjeta. Sjedište Društva je trenutačno locirano u prostorijama MZ Bajmok. Rad Društva karakterizira i suradnja s ostalim srodnim KUD-ovima iz okolice, posebice s HKUD »Đurđin« i HKUD »Matija Gubec« u Tavankutu te HKC »Bunjevačko kolo« iz Subotice. Mladih članova nema puno, ističe Skenderović, ali se oni u rad Društva uključuju prigodom manifestacija.
NIZ MANIFESTACIJA: Od svog nastanka do danas Društvo je organiziralo niz manifestacija, kako samostalno tako i u suorganizaciji s društveno-političkim i kulturnim organizacijama pri MZ Bajmok.
    »Prošlu 2004. godinu Društvo je otpočelo organiziranjem književne večeri i predavanja s temom ‘Bunjevci-Hrvati’. U travnju je organizirano obilježavanje običaja bunjevačkih Hrvata vezanih za jedan od najvećih vjerskih blagdana – Uskrs. Na jednoj od najvećih prošlogodišnjih kulturnih manifestacija održanih u Bajmoku pod nazivom ‘MIRK’ (Međunarodna izložba rukotvorina), članovi Društva su također sudjelovali, predstavivši se radovima u tehnici šlinga i ručnim radovima karakterističnim za bunjevačke Hrvate s ovog podneblja«, kaže  Skenderović, napominjući da su ovom prigodom pokraj rukotvorina izložili i »čistu sobu« – dio kuće koji se nekada nije koristio u svakidašnjem životu nego u izuzetnim slučajevima dolaska gostiju. Na ovoj manifestaciji Društvo je osiguralo veliku većinu eksponata, uglavnom starih alata za obrađivanje oranica, koji su bili izloženi u dvorištu OŠ »Vuk Karadžić«.
    »U sklopu ‘Prvomajske pasuljijade’ koju je organiziralo KPD »Jedinstvo-Egység« iz Bajmoka naše Društvo je organiziralo tzv. »Fijaker taxi« koji je cijeli dan besplatno razvozio posjetitelje manifestacije«, kaže Skenderović. »Petog lipnja je po prvi puta je u organizaciji našeg Društva upriličena likovna kolonija. Na koloniji su nam gosti bili članovi Likovnog odjela HKC ‘Bunjevačko kolo’ iz Subotice. Kolonija je upriličena na salašu Jožefa Heđija. Pokraj slikara koloniju je posjetio i veliki broj mladih, što je bilo veliko zadovoljstvo za nas organizatore jer je jedan od ciljeva ovog saziva bila popularizacija slikarstva među mladima te poticaj za osnutak takvog odjela i kod nas. U sljedećem mjesecu smo organizirali izložbu radova s likovne kolonije ‘Bunarić 2002’, na čijem je otvorenju o historijatu kolonije govorio dopredsjednik Likovnog odjela HKC ‘Bunjevačko kolo’ Lajčo Vojnić Zelić.«, kaže Skenderović.
»DUŽIJANCA 2004«: »Najveća manifestacija u organizaciji našeg Društva bila je ‘Dužijanca 2004’ koja je održana 11. srpnja u suradnji s župom Svetih apostola Petra i Pavla u Bajmoku te uz pomoć brojnih volontera. Pripreme za ovu manifestaciju otpočele su mjesec dana ranije, kada su naši mladi započeli čišćenje žita i pletenje vijenaca. U povorci manifestacije sudjelovalo je šest fijakerista našeg Društva, koji su bandaša Zvonimira Kopilovića i bandašicu Natašu Perčić vozili do župne crkve gdje su ih pričekali vlč. Slavko Večerin i župni vikar Ervin Kovač. Sveta misa, vrhunac žetelačkih svečanosti, održana je u prelijepo ukrašenoj župnoj crkvi. Prigodnu propovijed održao je vlč. Andrija Kopilović, a nazočni su bili Lazo Vojnić Hajduk u ime HNV-a te članovi vodstva MZ Bajmok Antal Mojzes i Stojan Ivošević. U večernjim satima na platou KPD ‘Jedinstvo-Egység’ predstavljeno je ‘bandašičino kolo’. Svirao je tamburaški orkestar iz Tavankuta«, objašnjava Skenderović, ističući kako su fijakeristi Društva također sudjelovali na žetelačkim svečanostima u Tavankutu, kao i na centralnoj gradskoj Dužijanci, kada je uz njih sudjelovalo i deset parova mladih obučenih u tradicionalne narodne nošnje bunjevačkih Hrvata.
    U studenom HKUD »Bajmok« organiziralo je jesenju koloniju slikara na kojoj su ponovno sudjelovali članovi Likovnog odjela HKC »Bunjevačko kolo« kao i slikarica iz Sombora, Cecilija Miler. Istog dana, 5. studenog, na pokrajinskoj smotri recitatora na hrvatskom jeziku je sudjelovalo i osam recitatora, članova Društva, a Lajčo Rožumberski je osvojio jednu od nagrada.
Koncem godine priređena je i izložba amaterskog slikara iz Bajmoka Paje Kečenovića, koja je održana u prostorijama Gerontološkog kluba u Bajmoku uz nazočnost velikog broja gostiju. U sklopu izložbe dramska sekcija Društva odigrala je skeč na temu budućeg praznika »Materice«.
OVOGODIŠNJI RAD: Ove godine 17. siječnja povodom bratimljenja Bajmoka i Bácsalmása upriličena je svečanost na kojoj je Društvo sudjelovalo s izložbom slika u tehnici slame.
     »Krajem veljače u prostorijama Gerontološkog centra u Bajmoku organizirali smo promociju knjige Stanke Kujundžić ‘Naši mladenci’, a već u ožujku smo u okviru ‘vodenog ponedjeljka’ organizirali fijakerski prijevoz momcima-polivačima u Bajmoku«, kaže Skenderović.
    Analizirajući plan za ovu godinu, Skenderović je istaknuo kako je Društvo spremno održati tempo rada te planiraju organiziranje »Proljetne kolonije slikara« u suradnji s HKC »Bunjevačko kolo«, koncert tamburaša tavankutskog HKUD »Matija Gubec« u Crkvi svetih apostola Petra i Pavla u Bajmoku, sudjelovanje na tradicionalnoj smotri folklora »Bajmok 2005«, organiziranje vrhunca žetvenih svečanosti »Dužijanca 2005« u Bajmoku, sudjelovanje na gradskoj »Dužijanci«, »Jesenju koloniju slikara«, takmičenje u ručnom branju kukuruza, sudjelovanje na manifestaciji »Dani Bajmoka« te pred kraj godine i izvođenje kulturnog programa s temom narodnih običaja vezanih za predbožićne i božićne blagdane.
Davor Bašić Palković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika