Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Sli­je­deći zvi­je­zdu svo­je vje­re

Već tridesetak godina mladi subotičke biskupije okupljaju se 2. svibnja na proslavu svoga dana. Najčešće mjesto njihovog susreta bio je drevni Bač, no ponekad je taj susret mladih održan i u drugim mjestima. Ove je godine na poziv Karmelićana susret održan u somborskom karmelićanskom samostanu koji obilježava stotu obljetnicu postojanja. Susret se održao pod geslom: Dođosmo, pokloniti se Gospodinu!
    Na susretu se okupilo oko 300 mladih iz svih dijelova biskupije.
    S njima je bilo i dvadesetak svećenika, jedna časna sestra i nekoliko kateheta i katehistica laika. Susret je započeo pjevanjem, mladima omiljene, šansone »Kriste u Tvoje ime…«, uz pratnju orkestra i zbora mladih somborskih župa Presvetog Trojstva i Sv. Križa, koji su inače čitav dan predvodili pjevanje.
PREDAVANJE NA TEMELJU PORUKE PAPE IVANA PAVLA II.: Na početku susreta okupljene mlade pozdravio je, u ime organizatora, preč. Josip Pekanović, somborski župnik i dekan. Zatim je mlade pozdravio prior somborskog karmelićanskog samostana o. Bernardin Viszmeg. On je izrazio mladima dobrodošlicu i u kratkim crtama predstavio stoljetni samostan i crkvu u kojem se nalaze. Nakon njega predstavnici pojedinih župa predstavili su svoje zajednice mladih.
    Slijedilo je predavanje o. Vjenceslava Miheteca, karmelićanina iz Zagreba. On je na temelju poruke pape Ivana Pavla II. za ovogodišnji Svjetski susret mladih: »Dođosmo pokloniti mu se« (Mt 2,2). održao vrlo zanimljivo i mladima blisko predavanje s konkretnim uputama za život. U uvodu svoga predavanja on je protumačio tko su kamrelićani i što je samostan, a potom se slijedeći Papinu poruku, zadržao na svim bitnim naglascima te poruke. Najprije je istaknuo primjer »mudrog starca« pape Ivana Pavla II. koji je pozvao na susret u Köln mlade iz čitavoga svijeta, ali ne samo mlade katolike nego i nevjernike i sve tražitelje Boga. Taj »časni Starac« bio je omiljen među ljudima, a osobito među mladima, jer im je neustrašivo navješćivao Istinu.
    »On je jasno uočavao Zvijezdu, slijedio njezinu putanju, i pozivao ljude čitavoga svijeta da je slijede jer ona vodi k Isusu – Istini koja oslobađa«. Papa je to mogao učiniti jer je ljubio Istinu i jer je ljubio sve ljude, jer »istina bez ljubavi ubija, a ljubav bez istine luduje«, istaknuo je predavač. Zatim je protumačio tko su mudraci i naglasio da je njihova veličina što su se odvažili poći na put pun neizvjesnosti i poteškoća, slijedeći Zvijezdu kojoj su vidjeli izlazak i koja ih je dovela k Isusu. U nastavku predavanja na mladima blizak način protumačio je koja je razlika između Zvijezde koju su slijedili mudraci i svih onih drugih zvijezda (star-sustav) kojima se mladi danas oduševljavaju. »Isusova zvijezda je zvijezda koja obasjava, a ne opsjeda i zaposjeda«, kako to čine razni suvremeni ‘starovi’ naglasio je o. Vjenceslav Mihetec.
OBITELJI BOŽJIH PRIJATELJA: U drugom dijelu predavanja, govorio je o razlici između veselja i radosti. Kad mudraci ugledaše zvijezdu nad Betlehemom, kojoj vidješe »izlazak« obradovaše se radošću veoma velikom. Malo prije toga oni su doživjeli veselje na Herodovom dvoru. To veselje ih, međutim, nije ispunilo radošću. Isus ispunja pravom radošću. »Mladi bačke Crkve! Vi ste danas došli ovdje slijedeći zvijezdu svoje vjere. Došli ste ovdje susreti Isusa i pokloniti mu se! Došli ste slušati o njemu, pjevati, moliti, o Isusu razgovarati… klanjati mu se i primiti ga u svetoj pričesti. Otvorite mu širom svoje srce i on će vas ispuniti mirom i radošću te ćete onda odavde moći otići drugim putem svojim kućama, tj. drugačiji i bolji… Dragi mladi, zapamtite: ako vam Bog bude na prvom mjestu sve će ostalo biti na pravom mjestu«, poručio je mladima o. Vjenceslav. U završnom dijelu predavanja poticao ih je da u svojim obiteljima i u svojim župnim zajednicama kamo se vraćaju izgrađuju takve skupine, »obitelji Božjih prijatelja« gdje će se Isusova zvijezda moći zaustaviti te će uz pomoć njezinog sjaja moći obasjati put i onim svojim vršnjacima koji Boga ne poznaju i koji ga traže. »Vi morate biti svjedočke skupine koje će neprestano oko sebe okupljati nove i nove Isusove prijatelje i one koji ga i neznajući traže. Budite s Bogom radosni, pa ćete biti privlačni«, zaključio je predavač.
RAZGOVORI O ODRŽANOM PREDAVANJU I PAPINOJ PORUCI: Nakon kratke stanke mladi su se rasporedili u petnaestak skupina. Najbrojnija je bila skupina ovogodišnjih krizmanika, s kojima je bio mons. Stjepan Beretić, katedralni župnik, koji je s njima imao poseban program. Sve ostale skupine predvođene svećenicima te katehetama i katehisticama i posebno pripremljenim animatorima razgovarale su o predavanju te o Papinoj poruci, koju su svi dobili. U svjetlu predavanja i Poruke ocjenjivali su svoj život i život u svojim župnim zajednicama i među njihovim vršnjacima iz škole, fakulteta ili radnog mjesta.
    Prvi dio susreta završio je euharistijskim klanjanjem koje je u crkvi predvodio o. Vjenceslav, a potom je bio ručak koji su za sve sudionike ovoga susreta pripremile marne somborske žene. Poslije ručka mladi su posjetili i pogledali crkvu Presvetog Trojstva, gdje ih je pozdravio župnik Josip Pekanović, dok im je tu »crkvu svoga djetinjstva i mladosti« predstavio mons. Stjepan Beretić. Odatle su se mladi uputili u župu Sv. Križa, gdje ih je dočekao i pozdravio župnik Lazar Novaković. U toj župi mladi su se uz druženje i igru imali prilike bolje se međusobno upoznati.
    U 16,30 sati bio je plenum u kojem su pojedini predstavnici radnih skupina izvijestili o čemu su razgovarali i što su zaključili te što namjeravaju činiti i promijeniti u svom osobnom životu i u životu zajednica mladih u svojim župama. Dobru nadu za budućnosti daje činjenica da su mladi najčešće u svojim izviješćima navodili rečenicu: »Kad ti je Bog na prvom mjestu sve je ostalo na pravom mjestu«.
EUHARISTIJSKO SLAVLJE: Odmah poslije plenuma bilo je Euharistijsko slavlje, kao vrhunac toga susreta. Slavlje je predvodio subotički biskup mons. Ivan Penzeš, u zajedništvu sa svećenicima i redovnicima koji su bili sudionici toga susreta.
    U prigodnoj propovijedi biskup Penzeš govorio je ljepoti Crkve koju vodi Duh Sveti. On je naglasio kako smo to čudesno vodstvo Duha Svetoga promatrali u dugom i plodnom pontifikatu pape Ivana Pavla II., a također se jasno nazire i početnom djelovanju pape Benedikta XVI. Biskup je zatim upozorio mlade da je djelovanje Duha Svetoga i Isusova prisutnost isto tako snažna i očita i u njihovom životu ali se trebaju otvoriti tom djelovanju sa spremnošću da prihvate sve planove koje on ima s njima uzdajući se u Božju providnost. »Ne smijemo ništa precrtavati niti mijenjati u Božjim planovima koje je narisala njegova providnost, pa i onda kada nam se ti planovi čine čudnima i kad su protiv ljudske logike«, istaknuo je biskup.
    I biskup Ivan Penzeš je mlade pozvao da budu svjedoci Kristovog uskrsnuća i njegove žive prisutnosti u našoj svakidašnjici te da blagoslivljaju sve ljude i pobjeđuju »zlo dobrim« u svojoj sredini. »Ne bojte se te odgovorne zadaće. Vi to možete činiti s Isusom, koji je vaš prijatelj. Nemojte sumnjati u snagu Kristove pobjede, jer kadgod počnemo sumnjati, onda počinjemo i tonuti. Snažnom vjerom mi i sebi i onima oko nas dajemo jakost da sve izdrže i razlog nade da su promjene i bolji svijet mogući, što je sad već očito i u našoj sredini, jer danas i naše društvo računa s Crkvom, dok ju je još samo prije desetak godina progonilo i smatralo nazadnjačkim elementom«, zaključio je biskup Penzeš.
MOLITVA KOD GROBA SLUGE BOŽJEGA O. GERARDA TOME STANTIĆA: Na misi su mladi čitali Božju riječ i predmolili molitve vjernika koje su sami sastavili. Pjevanje je predvodio spomenuti zbor mladih somborskih župa, a uključili su se i svi ostali, jer su im organizatori pripremili tekstove svih pjesama koje su se toga dana pjevale.
    Na kraju sv. mise preč. Pekanović je u ime organizatora zahvalio biskupu na podršci, domaćinima na ljubavi i gostoprimstvu i svima koji su sudjelovali i organizaciji toga susreta, a napose mladima na sudjelovanju i vladanju koji su bili primjerni.
Nakon blagoslova, mladi su se predvođeni biskupom i svećenicima, okupili kod groba Sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića gdje je biskup predmolio molitvu za njegovo proglašenje blaženim i svetim, čime je ujedno i zaključen Dan mladih subotičke biskupije.                                              g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika