Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tolerancija se uči

Folklorni odjel Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« gostovao je koncem travnja u turskom gradu u Eskišekiru. Gostovanje je uslijedilo nakon uspješnog godišnjeg koncerta dječjih folklornih grupa Centra koji je održan 17. travnja u Subotici, nakon čega je dječji ansambl, koji čine djeca uzrasta od sedam do trinaest godina, odmah krenuo na dug put do Turske, gdje su članovi ansambla plesom, pjesmom i tradicionalnim nošnjama predstavili svoja dostignuća u njegovanju tradicionalnog folklornog nasljeđa.
    Na put se krenulo 19. travnja navečer, a putovalo se autobusom. Trideset i petero djece na putovanje su poveli umjetnički voditelj Folklornog odjela Centra Davor Dulić, učiteljice plesa Aleksandra Lipozenčić i Marina Matković i glazbeni voditelj Marinko Kujundžić. U Eskišekir su stigli 21. travnja oko podneva i bez obzira na uzrast, sva djeca su dobro podnijela dugo putovanje. Međunarodni folklorni festival u Eskišekiru organizirala je privatna osnovna škola Mat-Fkb Özel gelisim okulari, ispred koje su domaćini srdačno dočekali svoje goste iz Subotice.
PROŽIMANJE RAZLIČITIH KULTURA: »Nakon ručka, dobili smo smještaj u domovima roditelja djece koja pohađaju osnovnu školu koja je organizirala festival i boravak u njihovim domovima je bitna karakteristika ovoga atraktivnog gostovanja Folklornog odjela našeg Centra. Smatram jako dobrim što su djeca na taj način bila smještena, jer se time ostvarila specifična komunikacija i prožimanje različitih kultura, što je uvijek dobro. Turska jest dio Europe, ali je to ipak jedna drugačija kultura od one na koju smo navikli. Ako je netko od nas možda i imao predrasude prema kulturi te zemlje, nakon ovoga gostovanja te predrasude sigurno više ne postoje. Moj je dojam da Turci kvalitetno žive i u duhovnom i u ekonomskom smislu. U Eskišekiru živi preko pola milijuna stanovnika, grad je izuzetno uređen i besprijekorno čist, mnogo je travnjaka, a u gradu se mogu vidjeti brojne biste, kipovi i spomenici. Uočljiva je ekonomska ekspanzija, jer se mnogo gradi, od trotoara, parkinga, garaža, igrališta, pa do kompleksa zgrada. Domaćini su zaista pokazali veliku ljubaznost i predusretljivost, trudili su se na sve načine nam ugoditi i ovo gostovanje je veliko iskustvo za mene, kao i za male Subotičane koji su imali priliku upoznati se s jednom drugačijom kulturom od naše, što je po mom mišljenju najdragocjeniji dio ovoga gostovanja«, kaže Davor Dulić.
    Na međunarodnom folklornom festivalu u Eskišekiru predstavilo se šesnaest ansambala iz Europe, a dječji ansambl Centra »Bunjevačko kolo« prvi nastup imao je na službenom otvaranju festivala u petak 22. travnja u sportskoj dvorani, kada su se brojnoj publici predstavili i ostali ansambli.
EUROPSKI FESTIVAL: »Na samome otvaranju festivala publici smo se predstavili s plesovima iz Međimurja, a svirao je dječji tamburaški orkestar našeg Centra. Festival se sutradan nastavio odvijati po cijelome gradu, ansambli su nastupali na ulicama i trgovima. Ponovni nastup smo imali u nedjelju, 24. travnja na trgu ispred hotela, kada smo se predstavili s obimnijim programom, bunjevačkim, mađarskim, ukrajinskim i međimurskim plesovima, a publika nas je dobro prihvatila o čemu su svjedočili pljesci. Folklorni festival u Eskišekiru je mlad, a organizatori ga nastoje razviti, pokušavajući napraviti veliki europski festival dječjeg folklornog stvaralaštva. Organizatori i sada uspijevaju pratiti sve europske folklorne trendove, ali festival će se sigurno razvijati glede sadržaja, dok je organizacija na vrhunskoj razini«, kaže Davor Dulić, napominjući da je folklorna umjetnost u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, Bugarskoj, Makedoniji, Rumunjskoj i Mađarskoj momentalno najbogatija, a za turski folklor je karakterističan istočni melos koji karakterizira ponavljanje uglavnom tri tona koja se sviraju na instrumentima sasu i tamburinu i eventualno zurlama, a što je na dulje slušanje ritmički veoma poticajno.
    »Putovanja su dragocjena zbog toga što se djeca upoznaju s drugim kulturama shvaćajući važnost prožimanja kultura. Djeca u našem Centru ne dobivaju samo znanje o tradicionalnom folklornom nasljeđu, nego se pedagoškim radom, kao i na turnejama, uče onome što je plemenito u duhovnom i socijalnom smislu. Tolerancija se uči i ovo što mi radimo u Centru nije samo tek puki folklor da bi se pokazala narodna nošnja. Kod nas u Centru mjesta imaju sva zainteresirana djeca iz Subotice, a putovanja stvaraju kvalitetu u duhovnom smislu i zbog toga su ona jako važna«, kaže Davor Dulić, napominjući da predstoji intenziviranje rada s pripremnim ansamblom Centra, koji će početkom sedmog mjeseca gostovati u Olomoucu u Češkoj.
Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika