Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ze­mlje pod vlašću Ve­ne­ci­je

Središte mletačke vlasti za Istru, Dalmaciju i Mletačku Albaniju, u čijem se sastavu nalazila Boka Kotorska, bilo je u Zadru. Ondje je stolovao general-ni providur, nositelj civilne i vojne vlasti.
Na čelu pojedine komune nalazio se knez, biran iz redova mletačkoga plemstva, odgovoran gradskome vijeću. Generalni je providur provodio carinske i druge mjere kojima su Mlečani ograničavali razvoj trgovine, obrta i manufaktura – Istra i Dalmacija bile su Mlečanima izvorište sirovina te tržište za obrtničke i manufakturne proizvode.
    Trgovci su svu robu morali izvoziti preko Venecije gdje su im nametane visoke carine. Mletačka vlast nije poticala ni razvoj poljoprivrede. Stanje se zakratko poboljšalo kada je generalni providur Grimani 1756. godine dijeleći državnu zemlju seljacima nastojao poboljšati život puka, no taj je pokušaj osujećen i ubrzo je propao.
Teško su stanje u Istri otežavale učestale epidemije malarije, a gospodarsku je zaostalost pratilo i opće opadanje mletačke moći. Gospodarskom zaostajanju Dalmacije pridonijela je i zabrana gradnje velikih brodova u dalmatinskim brodogradilištima, a ionako usporen gospodarski rast usporili su Habsburgovci, koji su preko luka u Rijeci i Trstu konkurencijom ugrozili prevlast Mlečana na Jadranu.
    Godine 1797. Napoleon je srušio Mletačku Republiku i Istra i Dalmacija su odlukama mira u Campo Formiju priključene Habsburškoj Monarhiji.
    Habsburgovci međutim također nisu ništa mijenjali u Istri i Dalmaciji pa su nakon iznevjerenih očekivanja Istru i Dalmaciju potresli ustanci.                                g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika