Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Je­ze­ro dočeka­lo sla­vlje­ni­ke

Jezero Palić u nedjelju 1. svibnja dočekalo je 115. puta, s obzirom da se na ovim prostorima ovaj radnički blagdan svetkuje od samih početaka njegovog uvođenja (1890.), sve one koji su svjetski dan rada odlučili, barem jednim njegovim dijelom, proslaviti u prirodnom ambijentu.
   U tradicionalnoj gostinjskoj atmosferi i 160-godišnjem iskustvu turističke djelatnosti, a po 22. puta masovno organizirano, praznično-neradni dani nedjelje, ponedjeljka, pa i utorka, protekli su u bogatoj ponudi tematskih i posve neformalnih manifestacija ugođenih i organiziranih od strane turističkih djelatnika iz »Palić-Ludoša«.
IZOBILJE PONUDE: Za svaki od prijašnjih, a očekivano za ovogodišnji tzv. »prvosvibanjski uranak«, kako se izvorno na ovim prostorima ova manifestacija zove, od samog jutra pa sve do kasnih noćnih sati prostor uz najveće i najljepše vojvođansko jezero predstavljao je veliku pozornicu na kojoj su se smjenjivali raznovrsni sportski, umjetnički, glazbeni, promotivni i ini programi, a sve u cilju što bolje praznične atmosfere, koja se ove godine podudarila i s velikim kršćanskim blagdanom vjernika koji Uskrs slave po julijanskom kalendaru.
    Zahvaljujući lijepom i toplom proljetnom vremenu, Palić je uspio privući oko sto tisuća izletnika koji su na njegove obale pristigli ne samo iz brojnih vojvođanskih, već i iz mnogih gradova iz unutrašnjosti SiCG. Prema ustaljenom običaju organizatora, uz glavnu šetališnu promenadu postavljena je »potrošačka ulica«, gusto nabijeni komercijalni prostor šatorsko-restaurantskih objekata, uz koje su se nalazili brojni maloprodajni objekti najraznovrsnije ponude prilagođeni prazničkom shoppingu. U primamljivom i zavodljivom dimu roštilja, na kojima su se »žarile« mesnate delicije, masa prvosvibanjske armije »špartala« je gore-dolje niz jezersku promenadu, konzumirajući i kupujući, ali i najviše samo gledajući nesvakidašnji izložbeni prostor. Ekonomska depresija, izražena u nedovoljnim primanjima onih čiji se blagdan proslavlja, uzela je maha u njihovim džepovima i lisnicama, ostavljajući ih sve češće izvan domašaja trgovačkih »kandži«. Ilustrativno je i zamijećeno, već nekoliko godina unatrag, kako sve više posjetitelja na ovaj nesvakidašnji izlet donosi hranu i piće od kuće, trošeći po koji dinar na poneku sitnicu poput dječjeg balona, lopte ili vožnje na nekom od ringišpila u velikom luna-parku koji se nalazi na rubu promenade. Novaca je sve manje, a želje su uvijek iste.
ZOO VRT: Ukoliko je gore spomenuta financijska »kuknjava« toliko tipična za događanja uz jezero, sve navedeno nikako ne važi ukoliko je u pitanju biser palićke turističke ponude. Najljepši zoo vrt u državi. Svaki putnik namjernik koji se, ne samo tijekom prvosvibanjskih praznika, zatekne u prostoru stoljetne šume, u čijem se dijelu nalazi i životinjska menažerija, gotovo sigurno neće propustiti da barem jedan sat ne provede u društvu »urbanizirane flore i faune«. Jer može se ne pojesti pljeskavica ili hamburger, ne popiti i ne pojesti sladoled (to već malo teže!), ali u Zoo vrt se jednostavno mora otići.
   Ovogodišnji prvi svibanj u palićkom staništu domaćih i divljih životinja eksponiranih brojnim posjetiteljima, protekao je u zavidnoj organizaciji uprave Zoo vrta i svaki puta vidljivim, novim rekonstruktivnim zahvatima na uljepšavanju, ovog inače impresivnog prostora. U životinjskom izobilju, koje riječi nikada ne mogu adekvatno opisati (a slike uvijek govore više), ove godine se ipak izdvajaju dva mladunčeta prema kojima je bila usmjerena glavna pažnja poglavito najmlađih posjetitelja. Mala kamila i mali bijeli medo uvjerljivo su ponijeli titule najgledanijih i najslikanijih »modela«, dok je malo majmunsko carstvo poslovično uspjelo zainteresirati većinu najmlađih posjetitelja.
   Znakovito je primjetiti kako se palićki Zoo uz kontinuirano moderniziranje i sve više prilagođava zahtjevima europskih standarda urbanog držanja životinja u ljudskom »zarobljeništvu«. Također, evidentna je i edukacijska nota oličena u informativnim tablama s detaljnim opisima izloženih životinja koje se nalaze uz svaki kavez ili ograđeni prostor u kojima one borave. Uz višegodišnju suradnju s osnovnim školama, koje često izvode tzv. »očiglednu nastavu« u prirodnom okruženju, u budućnosti možemo očekivati da će naraštaji koji dolaze više voljeti i cijeniti životinjski svijet, zahvaljujući »bližem kontaktu« i upoznavanju svih pripadnika faune s kojom dijelimo isti planet. Zoo vrt tako predstavlja idealnu polaznu točku zbližavanja ljudi i životinja, a ovaj na Paliću jedno je od najljepših mjesta u regiji.
SPORTSKA DOGAĐANJA: Kao i svake godine Palić je bio domaćin i raznim sportskim manifestacijama upriličenim u čast međunarodnog blagdana rada. Održana je tradicionalna prvosvibanjska regata jedriličara, na nogometnim terenima sportskog kompleksa odigran je nogometni turnir najmlađih uzrasta, najstariji teniski klub u državi bio je domaćin atraktivnog jednodnevnog turnira slučajno izvučenih parova na kojemu je udio uzeo i aktualni ministar financija Mlađan Dinkić, a prema ustaljenoj praksi odvožen je još jedan Trimbi, natjecanje u voženju bicikala od grada do Palića bez obzira na vrstu ili starost korišćenog dvokotača. Uzmemo li da se i šetnja na svježem jezerskom zraku može podvesti pod određenu vrstu sportske aktivnosti onda su se i desetine tisuća posjetitelja aktivno bavile tjelesnom aktivnošću tijekom dva praznična dana.
PRAZNIČNI POST FESTUM: Sa srijedom, prvim radnim danom ove sedmice koja je za nama, nestalo je praznične (neradne) čarolije i život se vratio u svakodnevni ritam ustaljenih obveza i dužnosti. Iza armije posjetitelja ostale su tone smeća, ružnog podsjetnika na tradicionalnu turističku svetkovinu svjetskog blagdana rada. Iz dvodnevne vreve, žagora, vriske i cike koja je dopirala iz brojnih glazbenih kutija diljem jezera, Palić se vratio u »normalu« mirne i tihe svakidašnjice po kojoj je nadaleko poznat i cijenjen od svih ljubitelja idiličnog užitka na obalama najvećeg vojvođanskog jezera. I bit će takav sve do sljedećeg 1. svibnja, kada će ga opet »armija slavljenika« ponovno osvojiti na nekoliko dana…                           
                                                            g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika