Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Tjednik

četvrtak, 28. 4.

Iz­jašnja­va­nje
General Nebojša Pavković odbacio je sve navode haške optužnice koja ga tereti za ratne zločine počinjene na Kosovu. Bivši načelnik Generalštaba Vojske Jugoslavije izjavio je i kako nema nikakve primjedbe na dosadašnji boravak u Haagu.
U haškoj optužnici Pavković se navodi kao jedan od sudionika zajedničkog zločinačkog pothvata čiji je cilj bio protjerivanje Albanaca s Kosova, kako bi se zadržala srpska kontrola u pokrajini.

Oslo­bođen
Bugarski sud oslobodio je pukovnika Vojske Srbije i Crne Gore Čedomira Brankovića, jer posjeduje diplomatski imunitet. Gradski sud u Sofiji u obrazloženju odluke navodi kako je Branković bio član službenog izaslanstva i da je njegovo ime bilo na popisu koji je Bugarska prethodno odobrila.
Prema tjeralici, Branković je kao zapovjednik bataljuna 265. motorizirane brigade JNA 17. kolovoza 1991. naredio napad na 21 hrvatsko selo u općini Novska. U selima Borovac, Račič, Rođanik i Asenovac katoličke crkve su minirane i uništene, a u minobacačkom napadu poginulo je 13 civila.
Četiri dana kasnije i Žalbeni sud u Sofiji oslobodio je Brankovića, pošto se bugarsko Tužiteljstvo žalilo na odluku Gradskog suda.
 
Plan
Hrvatski dnevni listovi Vjesnik i Jutarnji list, pozivajući se na hrvatske i europske diplomatske izvore, objavljuju plan od šest točaka koji je premijer Ivo Sanader iznio u Luxembourgu na sastanku radne skupine EU za procjenu hrvatske suradnje s Haškim sudom, a s pomoću kojih bi se što je brže moguće morao riješiti slučaj odbjegloga generala Ante Gotovine.
Prva točka: Nitko nije iznad zakona. Prema tekstu u Jutarnjem listu, Sanader je najavio kampanju za senzibiliziranje javnosti kako bi se smanjila masovna potpora koju u narodu uživa general Gotovina.
Druga točka: Jačanje policijskih akcija kojima bi se ušlo u trag Gotovini.
Treća točka: Oštrija borba protiv curenja povjerljivih informacija iz državnih službi.
Četvrta točka: Potreba raščišćavanja u obavještajnom sustavu.
Peta točka: Nastavak pojačanih aktivnosti obavještajnih služba.
Šesta točka: Jačanje suradnje sa susjednim zemljama.

PETAK, 29. 4.

Šan­sa
Javijer Solana kaže da SiCG poslije pozitivne Studije ima fantastičnu šansu za nastavak puta ka EU. Visoki predstavnik Europske unije za politiku i sigurnost Javijer Solana izjavio je kako je Studija o izvodljivosti za Srbiju i Crnu Goru samo početak procesa integriranja u EU. Puna suradnja s Haškim sudom ostaje neophodan uvjet za »finalizaciju cijelog procesa«, rekao je Javijer Solana.

Po­pla­va
Razina Tamiša i dalje raste, a prema službenim podacima vodostaj kod Jaše Tomića dostigao je maksimum tijekom petka prije podne. Komisija za zarazne bolesti vojvođanskog Tajništva za zdravstvo konstatirala je kako su potrebne hitne mjere spaljivanja uginulih životinja na licu mjesta kako ne bi došlo do zaraznih bolesti i epidemija. Idućih dana očekuje se opadanje razine.
Op­tu`ni­ce
Hrvatska je od Haškog suda primila zahtjev za pravnu pomoć u vezi s optužnicama za nepoštivanje Suda, podignute protiv četvorice hrvatskih građana koji su otkrili identitet zaštićenih svjedoka sa suđenja Tihomiru Blaškiću. Ministarstvo pravosuđa je predmetne optužnice uputilo nadležnim županijskim sudovima na daljnji postupak. Uz optužnice nisu dostavljeni nalozi za uhićenje i predaju optuženika ICTY-ja.
Markica Rebić, bivši šef SIS-a, optužen je jer je uredniku Hrvatskog lista Ivici Marijačiću otkrio identitet zaštićenog svjedoka, predao mu kopije izjave tog svjedoka Tužiteljstvu i transkript njegova iskaza sa zatvorene sjednice suđenja Blaškiću iz 1997. Stjepan Šešelj i Domagoj Margetić optuženi su zbog objave izvadaka iz svjedočenja drugog svjedoka sa zatvorenih sjednica s istog suđenja.
Markica Rebić i Stjepan Šešelj preuzeli su u ponedjeljak na zagrebačkom Županijskom sudu haške optužnice.

Pri­ja­ve
Djelatnici Uprave kriminalističke policije Ravnateljstva policije MUP-a RH i Policijske uprave zagrebačke, u suradnji s Državnim odvjetništvom RH, dovršili su policijske izvide, pri čemu je kod dvojice hrvatskih državljana, u pretrazi stana i drugih prostorija, pronađena veća količina sredstava za krivotvorenje isprava, veći broj osobnih iskaznica Republike Hrvatske, putovnica, folija za izradbu dokumenata, vozačkih dozvola te fotografija za dokumente nepoznatih osoba, kao i veća količina vatrenog oružja, streljiva i sredstava za iniciranje eksplozivnih tvari, priopćeno je iz MUP-a.
Također je utvrđeno kako postoji osnovana sumnja da je jedna od osumnjičenih osoba tijekom 2001. godine, na zahtjev dvojice hrvatskih državljana, izradila krivotvorenu putovnicu za potrebe generala Ante Gotovine, za kojim je Haški sud raspisao tjeralicu, ističe se u priopćenju.
Protiv osoba kod kojih su pronađeni navedeni predmeti podnesena je kaznena prijava. Istodobno, za kazneno djelo pomaganja osobi nakon počinjenja kaznenog djela te za poticanje na krivotvorenje podnesena je kaznena prijava protiv osoba koje su naručile izradbu krivotvorene putovnice za potrebe Ante Gotovine.
Mediji navode kako je Ante Gotovina svojevremeno pobjegao u inozemstvo s putovnicom na lažno ime Kristian Horvat.

 

subota, 30. 4.

Po­moć
Mađarska ronilačka ekipa stigla je u Zrenjanin kako bi se priključila akciji pronalaženja nastradalih u nesreći na Žabaljskom mostu.

 

NEDJELJA, 1. 5.

Pu­to­va­nje
Vladimir Gligorov iz Bečkog instituta za uspoređivanje međunarodnih ekonomija kaže kako je SiCG krenula na put ka EU. On je ocijenio kako je taj put, nakon dobivanja pozitivne ocjene Studije o izvodljivosti, nepovratan. On naglašava kako je Studija početak »putovanja bez povratka«, ali i upozorava kako postoji mogućnost da se proces pridruživanja Europskoj uniji obustavi na neodređeno vrijeme, ako obveze ne budu ispunjavane.
Is­fuškan
U Hrvatskoj je lani ostvaren najniži rast potrošačkih cijena u tranzicijskim zemljama, rekao je prigodom proslave Praznika rada u maksimirskom parku potpredsjednik Vlade Damir Polančec. Okupljeni kod velike pozornice u maksimirskom parku popratili su tu izjavu burnim negodovanjem.

Čestit­ke
Papa Benedikt XVI. prvi se put obratio vjernicima s prozora papinskoga apartmana na Trgu sv. Petra i čestitao Uskrs Istočnoj Crkvi, te blagdan Sv. Josipa Radnika.

PONEDJELJAK, 2. 5.

Za­tvo­re­ni­ci
Tijekom ovoga tjedna nastavit će se pripreme za transfer nove skupine državljana SiCG iz zatvora u Lepoglavi na odsluženje kazni u Srbiji. Početkom godine iz Lepoglave je u zatvore u Srbiji prebačeno pet zatvorenika, a preostalo je da se prebaci još 36 državljana Srbije i Crne Gore, koji su u Hrvatskoj osuđeni za ratne zločine.

Na­da
Albanija, Makedonija i Hrvatska nadaju se da će već na sljedećem susretu na vrhu Sjevernoatlantskog saveza (NATO) dobiti pozivnicu za ulazak u tu organizaciju, izjavio je šef albanske diplomacije Kastriot Islami po završetku prvog dana sastanka visokih dužnosnika tih triju zemalja u Tirani. Točan datum održavanja susreta na vrhu Saveza još nije poznat, a to bi moglo biti 2006. ili 2007. godine. Hrvatsku na skupu u Tirani zastupaju potpredsjednik Vlade Damir Polančec, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Hido Biščević, hrvatski veleposlanik u SAD-u Neven Jurica i nacionalni koordinator za NATO Pjer Šimunović.

utorak, 3. 5.

Novinari
Medija centar i Nezavisno udruženje novinara Srbije navode kako je Svjetski dan slobode medija, koji se obilježava na ovaj dan, ove godine posvećen nerasvijetljenim ubojstvima novinara. U prethodnom desetljeću ubijeno je više od 500 novinara, a većina počinitelja tih ubojstava je na slobodi. Prema podacima Svjetske asocijacije novinara, samo tijekom prošle godine u svijetu je ubijen 71 novinar, a 15 u prvim mjesecima ove godine.
Medija centar i NUNS navode kako je Srbija i Crna Gora dio te statistike jer su ubojstva Dade Vujasinović, Slavka Ćuruvije, Milana Pantića i Duška Jovanovića nerasvijetljena, a novinari i dalje dobivaju prijetnje da će doživjeti njihovu sudbinu.

srijeda, 4. 5.

Neuspjelo
Udruženje vlasnika benzinskih crpki u Srbiji najavilo je da će blokirati rafinerije u Pančevu i Novom Sadu. Prema najavama iz Udruženja, 250 cisterni trebalo je blokirati izlaze iz rafinerija zbog neredovne isporuke dizela, eurodizela i bezolovnog benzina i nezadovoljstva maržama. Međutim blokade su izostale zbog nesloge među vlasnicima crpki.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika