Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Teško je »di­je­li­ti« ka­te­go­ri­ju s mlađim bra­tom

Nastupom na Europskom prvenstvu u Bugarskoj, Danijel Štefanek (1981.) nastavio je impresivni »hrvački niz« obitelji koja je dala nekoliko odličnih natjecatelja ovog starog olimpijskog sporta. Stariji brat jedinog subotičkog olimpijca Davora, ulaskom u reprezentativnu selekciju najavio je da se i na njega ubuduće mora najozbiljnije računati.
4Subotica je čuvena po hrvanju grčko-rimskim stilom, a Vaša je obitelj poznata po odličnim hrvačima. Tko je započeo »hrvački niz« i kada ste mu se Vi priključili?
U našoj obitelji su se gotovo svi bavili hrvanjem, počevši od djeda ujaka Mirka Pernara, tate Damira, strica Stojana i na koncu Davora i mene. Iskreno govoreći hrvanje nije bio moj prvi izbor, jer sam od malena isprobao brojne sportove i nisam mislio da ću i sam »završiti« na strunjači. Ali genetika i obiteljsko nasljeđe ipak su me odveli na treninge hrvanja kojim se aktivno bavim od trećeg razreda osnovne škole.
4Na kojim natjecanjima ste postigli prve zapaženije rezultate?
U naše vrijeme je prvenstvo Subotice, koja je zasigurno već dugo vremena glavni hrvački centar u zemlji, predstavljalo najveći izazov i natjecanja su se odvijala svake subote. Prvi veći uspeh je bilo osvajanje »subotičkog« naslova, ali su ipak pravi rezultati stigli kasnije u kadetskoj, juniorskoj i seniorskoj konkurenciji.
4Interesantno je kako ste se hrvanju vratili poslije jedne dulje stanke. Što je uvjetovalo prekid aktivnog bavljenja hrvanjem?
U jednom trenutku sam izgubio volju za treniranjem, poželio sam više izlaziti s prijateljima, a potom je došlo i odsluženje vojnog roka. Ali po izlasku iz armije ponovno sam započeo s ozbiljnim hrvačkim radom i uspio izboriti plasman u nacionalnu vrstu.
4Skupa s bratom Davorom nastupate za reprezentaciju SiCG i što je još interesantnije dijelite istu kategoriju do 66 kg. Tko vodi u trenutačnom skoru »bratskog duela« i kako je to kada se nađete jedan nasuprot drugog?
Odmah moram reći kako je moj mlađi brat Davor izraziti talent za hrvanje, a da sam ja sve uspio postići mukotrpnim treningom i radom. Nažalost, dijelimo istu tjelesnu kategoriju i kako je moj brat trenutačno najbolji hrvač jako je mi je teško boriti se protiv njega. U bratskim duelima Davor vodi 3:1, ali kada se nađemo jedan protiv drugog, tih šest minuta borbe kao da nismo braća. Iako poslije borbe izađemo zagrljeni, dok traje borba ponašamo se kao najljući neprijatelji, naravno u granicama sportskog fair playa. Primjera radi na posljednjem susretu u Kragujevcu imao sam veliku priliku pobijediti ga, ali nisam uspio…
4Debitirali ste za reprezentaciju SiCG na nedavno završenom prvenstvu Europe u bugarskoj Varni. Kakvi su dojmovi nastupa na velikom natjecanju?
Dojmovi su odlični, ali nažalost nisam postigao neki zapaženiji rezultat jer sam već na početku morao hrvati s Nijemcem, kasnijim finalistom. Glede same borbe mogu reći da sam se solidno držao i da sam u obje runde bio »blizu«, ali je presudilo njegovo veće iskustvo. U drugoj borbi sam »naletio« na fizički znatno jačeg Gruzijca i tu nisam imao previše šansi.
4Kakvi su planovi za sljedeća natjecanja?
Trenutačno se pripremamo za nastup na Mediteranskim igrama u Španjolskoj, a prema planu radimo u svom klubu »Spartak« skupa s trenerom Damjanovićem. Poslije Mediteranskih igara, sljedeće veliko natjecanje je Svjetsko prvenstvo koje će se održati u Budimpešti.
4Hoćete li ostati u Subotici ili je u perspektivi mogući odlazak u neku novu sredinu, s obzirom na skromne financijske uvjete u kojima trenirate?
Još uvijek je sve otvoreno glede našeg, mislim na brata Davora i mene, ostanka ili odlaska. Klub radi u teškim financijskim uvjetima, pomoć izostaje, a u takvim okolnostima se ne može kvalitetno pripremati za najveća natjecanja. Ukoliko budemo otišli, Davor bi najvjerojatnije nastupao za beogradski »Partizan«, dok bih ja postao član »Šapca«.
4Na koncu, što smatrate svojim najvećim uspjehom u dosadašnjoj hrvačkoj karijeri?
Plasman u reprezentaciju, koji sam izborio u direktnom duelu s izravnim pretendentom na to mjesto, predstavlja moj dosadašnji najveći uspjeh.                                                                        g

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika