Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Uspjeh hr­vat­skih au­to­ra

Na programu 52. Međunarodnog festivala kratkometražnog i dokumentarnog filma, koji se od 20. do 25. travnja odražavao u Beogradu prikazana su ostvarenja iz Francuske, Njemačke, Bjelorusije, Grčke, SAD, Španjolske, Australije, Južne Koreje, Rusije, Švedske, Hrvatske, BiH, Makedonije, Irana, Poljske, Velike Britanije, Italije, Brazila…
    U natjecateljskom programu, u zajedničkoj konkurenciji za Grand prix koji dodjeljuje međunarodni žiri kojim je predsjedavao njemačko-američki filmski djelatnik Ronald Holloway, ove godine prikazano je 33 domaća i 30 stranih filmova. Hrvatsku su u tom programu predstavljali animirani film »Sub Rosa«, Katje i Nikole Šimunića i dva dokumentarna filma: »Uvozne vrane«, Gorana Devića i »Bunarman«, Branka Ištvančića.
    Također, među prvima koji su se na ovom festivalu predstavili, bili su i autori zagrebačke škole crtanog filma Borivoj Dovniković  i Vesna Dovniković, koja je ujedno i predstavnica Međunarodne udruge animatora (ASIF). Predstavljeni beogradskoj publici i novinarima kao poznata imena čuvene zagrebačke škole animacije oni su, govoreći o sadašnjem trenutku filma u svijetu, istaknuli »da je u doba sve veće konkurencije u tom području, te njena tretiranja kao industrije, autorski i umjetnički film jedina mogućnost predstavljanja autora s ovdašnjih prostora«. U okviru programa Međunarodna panorama, beogradskoj se publici u četvrtak predstavio i Igor Galo sa svojim filmom »Aoj, Liko«, a u petak 22. travnja prikazana je »La strada«, Damira Čučića.
    Katja i Nikola Šimunić, autori hrvatskog animiranog filma »Sub Rosa« realiziranog u produkciji »Zagreb-film«-a, nagrađeni su diplomom koju im je dodijelila YU ASIFA (srpska sekcija Međunarodne udruge filmskih animatora), odnosno žiri sastavljen od animatora, štovatelja »osme umjetnosti« i članova spomenute sekcije. Po tradiciji ta sekcija dodjeljuje diplome (Special Mention) mladim autorima ili debitantima za uspješan ulazak u svijet animacije. Ove godine dodijeljene su dvije ravnopravne diplome. Drugu je dobila Snežana Spasojević (Srbija i Crna Gora) za film »Flying Fishes«. U obrazloženju nagrade je kazano kako je film »Sub Rosa«, izvanredan umjetnički doživljaj. »Grafičko oblikovanje filma temelji na muzičkoj ostavštini skladateljice Dore Pejačević, na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće. Kroz neograničene mogućnosti umjetnosti animacije, autori su prikazali, ne pokušaj već i konačne rezultate napora da se otkrije ono što je u glazbi uvijek skriveno – Sub Rosa«, ističe se u obrazloženju nagrade.
    Nagradu Grand Prix festivala, u oba natjecateljska programa, međunarodnom i domaćem, međunarodni žiri dodijelio je Hye Jung Um-u iz Južne Koreje za film »Dome slatki dome« (»Home Sweet home«).
Priredio: D. B. P

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika