Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Us­pješno i ove go­di­ne

U organizaciji dramske sekcije HKUD »Ljutovo« iz Ljutova ove godine je po deveti puta za redom organizirana manifestacija »Festival amaterskog teatra«.
    U opuštenom ozračju u Domu kulture u Ljutovu festival je otpočeo 15. travnja kada su nastupili članovi dječje dramske sekcije HKUD-a »Ljutovo« koji su po prvi puta nastupili i izveli kazališnu predstavu »Veliki glumac«. Ovu predstavu je režirala mlada glumica, članica reprezentativne dramske skupine Ana Ivković. Mališani su izvedbom predstave oduševili Ljutovčane, a naročito mlađi uzrast koji je u velikom broju bio nazočan izvedbi predstave.
DOBRA SURADNJA: Festival je nastavljen idućeg dana, kada su nastupili članovi Filmsko-kazališne udruge »Lipa« iz  Orašja iz Republike Bosne i Hercegovine, koji su se predstavili komadom »Hamlet iz sela Mrduša Donja«, a koji je režirao njihov član Ilija Benković. Ova predstava je izvedena u Domu kulture u Tavankutu, a na predstavu je došao vrlo mali broj Tavankućana. U razgovoru s Ilijom Benkovićem, koji je ujedno i ravnatelj udruge, saznali smo da je suradnja s HKUD »Ljutovo« iz Ljutova započela tijekom ove godine na »Danima pučkog teatra« koji se održavaju u mjestu Hercegovac u Republici Hrvatskoj i na kojoj su nastupile kazališne skupine oba društva. Benković je istaknuo i kako je ovo uzvratni posjet jer su Ljutovčani u veljači ove godine gostovali s predstavom »Salašari silom varoščani«. Filmsko-kazališna udruga »Lipa« postoji od 2003. godine i do sada su napravili dvije predstave koje su izvodili u Republici Hrvatskoj (Osijek, Vinkovci), kao i u svome mjestu Orašju.
 TEME KOJE SU BLISKE PUBLICI: Trećeg festivalskog dana 17. travnja pred prepunom dvoranom Doma kulture u Ljutovu nastupili su domaćini, članovi Dramske sekcije HKUD-a »Ljutovo« koji su se predstavili predstavom »Ča Grgine huncutarije« za koju je tekst napisao Đuro Francišković, a koju je režirao dugogodišnji ljutovački redatelj Nandor Klinocki. Klinocki je izjavio da veoma voli raditi za ovo selo i ljude koji žive i rade u njemu te se u odabiru predstava odlučuje za one koje će ovoj publici biti bliske. Zbog toga se do sada, kako kaže, uglavnom odlučivao za tekstove Matije Poljakovića, Geze Kopunovića kao i drugih pisaca koji potječu s ovog podneblja. »Mislim da ovakve predstave nedostaju kako Ljutovčanima tako i subotičkoj publici kao i žiteljima ostalih mjesta u kojima žive Hrvati«, kazao je Klinocki, ističući veliku slogu i druženje koje vlada u Dramskoj sekciji gdje su prisutne velike generacijske razlike, ali im to ne predstavlja poteškoću u osmišljavanju i izvođenju kazališnih predstava.
    Završnog dana festivala 23. travnja u Domu kulture u Ljutovu nastupili su članovi KPZH »Šokadija« iz Sonte koji su izveli predstavu »Novi knez nije knez«. Ovu predstavu je režirao njihov član a ujedno i voditelj Dramske sekcije Ivan Andrašić. Odlično izvedenom predstavom zadovoljili su ukus ljutovačke publike koja ih je za to nagradila dugotrajnim pljeskom.
DOJMOVI ORGANIZATORA: »Ovo je deveti puta za redom kako organiziramo ovaj festival u Ljutovu i želio bih kazati da smo veoma zadovoljni odzivom mještana na predstave, a također i njihovim pozitivnim reakcijama. Tu ne mislim samo na ovogodišnju smotru već i na one održane prijašnjih godina. Najviše publike imamo među djecom i mlađim naraštajima, a ima i onih starijih koji su se pokazali kao redoviti posjetitelji«, kazao je voditelj Dramske sekcije HKUD »Ljutovo« Antun Bajić. U razgovoru Bajić je još istaknuo kako pokraj »Festivala amaterskog teatra« Dramska sekcija organizira i »Međunarodnu smotru amaterskih dramskih društava« također u Ljutovu. Na ovoj smotri sudjeluju kazališne udruge iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Mađarske, a smotra za cilj ima, baš kao i »Festivala amaterskog teatra«, očuvanje hrvatske kazališne tradicije te uspostavljanje veza među Hrvatima koji žive izvan matične države. Pričajući o nastupima Dramske sekcije, Bajić se osvrnuo: »Od gostovanja bih izdvojio nastup na ‘Danima pučkog teatra’ u mjestu Hercegovac u Hrvatskoj kao i gostovanje na ‘Tjednu hrvatskih manjina’ u Zagrebu. Također imamo i dobru suradnju s hrvatskim lokalnim samoupravama u Republici Mađarskoj i to u mjestima Bačalmaš, Kaćmar i Herceg-Santovo, gdje svake godine izvodimo svoje predstave«. Na kraju razgovora Bajić je zaključio kako je jedan od najvećih uspjeha HKUD »Ljutovo« formiranje Dječje dramske sekcije koja trenutačno broji deset članova i koja je ove godine prvi puta nastupila.
N. S.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika