Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Ra­dost naj­mlađih

U Velikoj dvorani Hrvatskog kulturnog centra »Bunjevačko kolo« 26. travnja održano je predstavljanje slikovnice »Pripovitke za laku noć« koja sadrži narodne pripovijetke koje je zapisao sakupljač Balint Vujkov, a ilustrirala ih je somborska slikarica Cecilija Miler.
    Nakladnici slikovnice su Hrvatska čitaonica i Hrvatsko akademsko društvo iz Subotice, potporu za objavljivanje slikovnice pružili su Udruga za potporu bačkih Hrvata u Zagrebu i Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Beogradu, a izbor pripovijedaka za ovu slikovnicu namijenjenu najmlađima, napravio je urednik edicije Rajko Ljubič.
ROĐENDAN SLIKOVNICE: Predstavljanje slikovnice započelo je uz tamburašku glazbu ansambla »Hajo«, nakon čega je na zadovoljstvo brojne prisutne djece i starije publike Ankica Pešut, suradnica programa na hrvatskom jeziku Radio Subotice, pročitala dvije pripovijetke iz slikovnice. U daljnjem tijeku programa, najmlađe i one starije pozdravila je Jelena Piuković ispred domaćina Centra »Bunjevačko kolo« izrazivši želju da slikovnica bude u svakom vrtiću, školama, kao i u što više domova djece, a zatim je ravnateljica Hrvatske čitaonice Katarina Čeliković istakla svoje zadovoljstvo što se nakon jedne godine, kada je u istoj dvorani bila promovirana slikovnica »Ždribac zlatne grive«, ponovo predstavlja jedna nova slikovnica za djecu. Na upit Katarine Čeliković što najmlađi najviše vole slaviti u školi, djeca su u glas odgovorila da najviše vole slaviti rođendan, a kako je promocija bila rođendan slikovnice »Pripovitke za laku noć«, uslijedila je pjesma »Danas je divan dan«, koju su djeca spontano otpjevala uz pratnju tamburaša.
    »Ova slikovnica je važna i za roditelje i ona treba uvijek biti spremna da se otvori i čita. Roditelji su često zauzeti, ali pored televizije ili Interneta koji su dostupni djeci, treba naći vremena i za čitanje i pripovijedanje. Slikovnica sadrži šesnaest narodnih pripovijedaka koje je zapisao Balint Vujkov čiji je rođendan 26. svibnja, ali Balint Vukov nije više s nama već osamnaest godina. Ipak, on i dalje živi u svojim knjigama«, kazala je Katarina Čeliković.
    U ime nakladnika publici se obratio predsjednik Hrvatskog akademskog društva Dujo Runje ističući da je ulaganje u djecu najdragocjenije. »Balint Vujkov je zaslužan što narodno blago nije zaboravljeno. Pripovijetke nosimo u sebi od djetinjstva i to je nešto što nam ostaje u pamćenju. Tako će i ove pripovijetke djeca pamtiti. Pripovijetke su i povijest jednog naroda, a ove objavljene u slikovnici pisane su na ikavici, dijalektu koji se prenosi s koljena na koljeno. One su bajkovite i fantastične, što svi volimo i vjerujem da su na radost djece«, kazao je Dujo Runje, nakon čega je publiku pozdravio i generalni konzul Republike Hrvatske u Subotici Davor Vidiš i urednik edicije Rajo Ljubič.
DAR ZA ŠKOLSKE KNJIŽNICE: Na promociji je bila prisutna i Cecilija Miler koja je istakla da je svim srcem prihvatila poziv na suradnju u realizaciji slikovnice, jer je i ona svojoj djeci i unucima s ljubavlju čitala pripovijetke navečer pred spavanje. »Ako vam se moji crteži u slikovnici sviđaju, bilo bi divno da i vi nakon što čujete pripovijetku pokušate nešto nacrtati prema priči koju ste čuli«, kazala je Cecilija Miler djeci, a zatim je Franjo Vujkov, sin Balinta Vujkova ispričao da mu je otac kazivao narodne pripovijetke uvijek kada je on kao dijete bio bolestan, što je ostavilo traga u njegovoj duši.
    Na koncu promocije Katarina Čeliković je najavila izlazak novog broja dječjeg lista »Hrcko« za 13. svibanj, nakon čega je Franjo Vujkov uručio na dar slikovnice za knjižnice škola u kojima djeca pohađaju nastavu u hrvatskim odjelima.
    Nakon promocije Rajko Ljubič nije krio svoje zadovoljstvo što je ova slikovnica za najmlađe ugledala svjetlo dana. »Bila je radost raditi slikovnicu, jer je predložak pripovijedaka koje je zapisao Balint Vujkov veoma inspirativan. Bilo mi je zadovoljstvo surađivati s Cecilijom Miler, Katarinom Čeliković, Dujom Runje i Zlatkom Romićem, koji je pomogao oko profiliranja izbora pripovijedaka i lektoriranjem izvornog teksta. Svi oni imaju volje podržati i buduće projekte, a materijala za objavljivanje još ima. Kroz pedeset i osam godina Balint Vujkov je sakupio preko tisuću i pet stotina narodnih pripovijedaka«, kazao je Rajko Ljubič.
    Veliki broj djece na predstavljanju slikovnice, njihovo pjevanje, pljesci, razdragani smijeh i zainteresiranost, pokazatelji su dragocjenosti uloženog truda u realizaciju slikovnice »Pripovitke za laku noć«. Svi znamo koliko su nam neke knjige bile važne u djetinjstvu, a vjerujem da će za mnoge ova slikovnica biti jedna od onih knjiga koja se ne zaboravlja.
Z. Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika