Arhiv tekstova Arhiv tekstova

Umi­jeće ve­li­kog ra­spo­na

U nedjelju 24. travnja u katedrali Sv. Terezije Avilske u Subotici održan je koncert komornog zbora »Pro musica«. Poznatim subotičkim zborom, koji okuplja oko četrdeset članova različitih profesija i generacija, dirigirao je Csaba Paskó, a uz zbor su nastupili i solisti – mr. Kornelije Vizin (orgulje), József Skofljanec (truba), Stevan Bauer (truba), Mladen Lukić (trombon), Nikola Peić (trombon) i Dániel Bugyi (timpani).
    Pokrovitelji koncerta bili su Općina Subotice, Katolički institut za kulturu, povijest i duhovnost »Ivan Antunović« i restoran »Népkör«.
VRHUNSKA IZVOĐAČKA UIGRANOST: Program koncerta je osmišljen kao putovanje kroz kronološki niz glazbenih epoha od srednjeg vijeka do 20 stoljeća. Na samom početku izvedene su skladbe J. A. Pertija »Adoramus«, G. A. Pertija »Inter vestibilum« i »Ébren légy« M. Praetoriusa koje je zbor izveo izravno pred auditorijem. Ovakvom uvertirom demonstrirana je njihova vrhunska izvođačka uigranost ponajviše percipirana na razini međusobnog osluškivanja svih glasovnih opsega soprana, alta, tenora i basa. Nakon toga akteri su se preselili na kor crkve, a posjetitelji su ostatak nastupa mogli promatrati preko video bima, što predstavlja novinu, pionirski pothvat u dugoj tradiciji koncertnih nastupa u katedrali. Taj dio koncerta otpočeo je meditativnim solističkim nastupom mr. Kornelija Vizina koji je na orguljama izveo »Preludium g-mol Bux WV 149« D. Buxtehudea. Potom mu se pridružio zbor i skupa su izveli skladbe J. S. Bacha »Wohl mir, dass ich Jesus habe« i »Was Gott tut, das ist wohlgetan«, a poslije kojih su se nizale »Ave Maria, Op.12« J. Brahmsa, »Ave Maria A-Dur« F. Liszta te »March Triumphale« S. Karg-Elerta u kojem se istaknuo prateći ansambl posebice u domeni puhačkog glazbovanja. Uslijedio je ponovno solistički moment za orgulje u kome Vizin izvodi tri stavka (I. Allegro moderato, II. Adagio, IV. Fuga fanfare) »Sonata I d-moll« autora J. N. Lemmensa. Do kraja koncerta brojna publika je imala prigodu svjedočiti ispunjenje svakog kuta sakralnog volumena bazilike snagom i transcedentalnošću duhovne glazbe u »114. Genfi Zsoltár« Z. Kódalja, »Magnificat« A. Vidakovića, »150. Zsoltár« A. Harmata, »Tu es Petrus« O. Siegla i »Entrata Festiva-Christus vincit« F. Peetersa.
    Obiman i veoma zahtjevan program pred članovima zbora i pratećeg ansambla osigurao je mogućnost da pokažu koliko su toga i koliko kvalitetno pripremili. Bilo je sasvim lako uvidjeti sve ono što zbor sam govori o sebi, a to je njegovanje ljepote zvuka stare glazbe koju osjećaju i interpretiraju i glasom i srcem.
PRIMAT CRKVENE GLAZBE: Csaba Paskó je funkciju dirigenta zbora »Pro musica« preuzeo 2003. godine. Prošle godine je završio Muzičku akademiju u Grazu, na odsjeku za crkvenu glazbu gdje je pokraj crkvene glazbe diplomirao i orgulje i dirigiranje, a trenutačno priprema magisterij iz gregorijanskog korala i dirigiranja kod profesora dr. Franza Karla Prassla i Josefa Doellera.
    U razgovoru poslije koncerta Paskó je izjavio kako veliki godišnji koncert predstavlja zahtjevan posao koji zbor priprema godinu dana unaprijed. »Ove koncerte imamo običaj priređivati poslije Uskrsa, u travnju ili svibnju. Već sada nakon ovog koncerta ja polako osmišljavam sljedeći program. Svake godine pozivamo nekog gosta, ove godine smo sastavili mali ansambl od dva trubača, dva trombonista, timpana, a glavni gost je bio orguljaš mr. Kornelije Vizin. Pošto grad već ima takvog vrsnog instrumentalista, iskoristili smo prigodu da se on gradskoj publici i predstavi«, kaže Paskó. Pričajući o programu koncerta, on je istaknuo kako su ovogodišnji program činile skladbe do kojih je vrlo teško doći, kao primjerice F. Peetersa, O. Siegla, S. Karg-Elerta. »Za pronalazak takvih djela treba ući dublje u arhivu, a čak su mi u Katedrali u Grazu za neke od njih kazali da su im nepoznate«, objašnjava dirigent. »Sve izvedene skladbe su duhovnog karaktera primjerene mjestu izvedbe, a to je još Gabriella Égető imala običaj prakticirati, čak i za vrijeme komunizma, kada je zbog toga bila i kritizirana. Moramo istaknuti da je crkvena glazba nešto što je prvo u glazbi, a samim time postoji mnogo djela, te je i repertoar mnogo veći«, zaključio je Paskó.
    »Ovo je prvi zajednički nastup koji smo napravili po ideji dirigenta Csabe Paska u koji su uključene i orgulje. Napravljen je jedan zaista dobar repertoar, mislim da smo ga solidno izveli i da je ovo bio uspješan nastup« istaknuo je mr. Vizin, najavljujući kako priprema svoj solistički koncert u subotičkoj Katedrali čiji bi datum trebao biti u kolovozu ove godine.
Davor Bašić Palković

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika